Companiile petroliere cer Guvernului să revizuiască OUG 27/2020. ROPEPCA: Modificările aduse la Legea petrolului limitează investițiile în această perioadă de criză și în viitor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Companiile petroliere cer Guvernului să revizuiască OUG 27/2020. ROPEPCA: Modificările aduse la Legea petrolului limitează investițiile în această perioadă de criză și în viitor

Faptul că statul poate refuza acordarea de noi acorduri petroliere companiilor din afara Uniunii Europene, din motive de securitate națională, va reduce încrederea investitorilor internaționali și va limita concurența pentru noi acorduri și proiecte în România. În lipsa unei proceduri transparente și stabile pentru revizuirea ofertelor de concesionare depuse de companiile non-UE, investitorii pot găsi cadrul de reglementare ca fiind insuficient de atrăgător sau de predictibil pentru asigurarea finanțării proiectelor, atrage atenția Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA, într-un comunicat. Asociația cere Guvernului să ia măsuri urgente pentru stimularea investițiilor în sectorul petrolier românesc, prin revizuirea OUG 27/2020.

În comunicat se prezintă modificările din OUG 27/2020 la Legea Petrolului, riscurile și îngrijorările membrilor asociației.

Astfel, acordurile petroliere existente pot fi reziliate unilateral de Guvern, la propunerea ANRM, din motive de securitate națională. În lipsa unei scheme de despăgubire adecvate, rezilierea acordurilor petroliere în curs de desfășurare din motive de securitate națională constituie o încălcare a regulilor obligatorii ale oricărui contract, precum și o încălcare a BIT-urilor existente. O astfel de prevedere introduce un risc semnificativ pentru investiții și expune statul la riscuri de litigii, cu impact economic ridicat și efecte pe termen lung asupra dezvoltării indutriei de explorare și producție petrolieră, susține ROPEPCA.

În plus, aprobarea Guvernului, la propunerea ANRM, a schimbării controlului corporativ în structura titularilor de acorduri petroliere vor introduce impedimente procedurale suplimentare în modul în care multe companii atrag fonduri și gestionează riscurile geologice pentru proiecte, ceea ce va duce la mai puține investiții și va afecta negativ o economie românească deja pusă la încercare, semnalează Asociația.

De asemenea, aprobarea obligatorie a Guvernului pentru transferurile de acorduri petroliere, la propunerea ANRM, fără termene clare, va face procesul de transfer lent și incert, descurajând investițiile și conducând investitorii către alte țări unde riscurile sunt mai mici.  Prevederea creează un proces de aprobare cu două niveluri (ANMR/Guvern), fără termene și proceduri clare, făcând condițiile de transfer din România împovărătoare, în comparație cu alte țări din UE. Acest aspect va avea efecte negative asupra economiei românești și a locurilor de muncă din industrie, se specifică în comunicat.

În contextul impactului COVID-19 asupra industriei petroliere globale și cel al priorității Guvernului de a relansa economia națională, ROPECA solicită măsuri urgente pentru stimularea investițiilor în industria petrolieră. Cheia pentru atragerea investițiilor este reprezentată de reglementări stabile, predictibile și transparente, armonizate cu cele mai bune practici internaționale.

Una dintre preocupările majore ale investitorilor din industrie sunt modificările aduse Legii Petrolului nr. 238/2004 prin OUG nr. 27/2020, adoptată în luna februarie, înainte de simțirea crizei generate de coronavirus în România. Modificările introduse au potențialul de a limita investițiile în această perioadă de criză și incertitudine, și chiar și ulterior. Ordonanța a fost emisă prin referire la necesitatea transpunerii Directivei 94/22/CE, impunând un control crescut al statului asupra tranzacțiilor de petrol și gaze din motive de securitate națională, precizează ROPEPCA.

În opinia reprezentanților companiilor de explorare și producție petrolieră,  modificările introduse ar putea pune în pericol investițiile viitoare prin diminuarea încrederii investitorilor. Astfel, efectul negativ va fi resimțit și asupra locurilor de muncă din industrie, asupra sectorului de servicii petroliere adiacente și va reduce veniturile la bugetul de stat, ceea ce va duce la serioase impedimente în relansarea economiei în perioada ulterioară stării de urgență.

ROPEPCA este de părere că subiectul securității naționale, în special în contextul energiei, este într-adevăr unul sensibil, fiind o prioritate necontestată pentru țările bogate în resurse energetice, cum este România. Acesta este motivul pentru care ridică îngrijorarea membrilor noștri cu privire la blocajele care ar putea fi create de modificările adoptate, pentru ca politica guvernamentală să vizeze aplicarea strategică a aspectelor de securitate națională, de la caz la caz, fără a afecta investițiile potențiale în industrie și în general încrederea investitorilor.

Industria petrolieră este unul dintre cele mai importante motoare economice ale României, cu impact economic ridicat, iar investițiile în industrie trebuie stimulate în această perioadă. Prin urmare, cu viziune spre o economie românească puternică și durabilă, ROPEPCA invită Guvernul să revizuiască OUG 27/2020 în sensul asigurării interpretării neexcesive a cadrului legislativ al UE.

Membrii ROPEPCA dețin cea mai mare parte a acordurilor de concesiune petrolieră pentru perimetrele de dezvoltare și producție onshore din România, cumulând pentru anii 2014-2018 investiții de peste 24 miliarde lei, contribuții la bugetul de stat de 50 miliarde lei și crearea și menținerea a 14.000 de locuri de muncă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Companiile petroliere cer Guvernului să revizuiască OUG 27/2020. ROPEPCA: Modificările aduse la Legea petrolului limitează investițiile în această perioadă de criză și în viitor”

  1. Și la ce te așteptai? Nu este clar ca Guvernul face jocurile companiilor din UE și nu ale României! Cum este cu perspectiva acordului pentru Neptun? Polonia este țara UE, dar actionarii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.