Companiile statului din energie refuză să plătească dividende suplimentare. Păstrează banii pentru investiții

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Companiile statului din energie refuză să plătească dividende suplimentare. Păstrează banii pentru investiții

Majoritatea companiilor energetice cu capital majoritar de stat au decis să nu plătească dividende suplimentare din rezerve, așa cum prevede OUG 29/2017, și să păstreze banii pentru investiții.

Acționarii de la Transgaz, companie controlată în proporție de 58,5% de Ministerul Energiei, au votat să nu se plătească dividende suplimentare din rezerve şi din rezultatul reportat la data de 31 decembrie 2016. “Nu aprobă distribuirea de dividende din rezerve şi din rezultatul reportat la data de 31.12.2016”, este hotărârea acţionarilor publicată de companie și transmisă BVB. Transgaz va plăti doar dividendele de 46,3 lei pe acţiuni din profitul pe 2016.

Conducerea companiei a prezentat acționarilor, în AGA desfășurată în data de 19 iunie, impactul distribuirii/redistribuirii dividendelor la buget asupra investițiilor.

Citește și: Șefii Transgaz informează acționarii și investitorii asupra impactului distribuirii/redistribuirii dividendelor la buget. Cum rămâne cu investițiile?

Și conducerea Nuclearelectrica propune acționarilor să nu se distribuie dividende suplimentare din rezerve și din rezultatul reportat argumentând că sumele disponibile sunt necesare proiectelor de investiţii pe termen mediu şi lung.

Potrivit reprezentanților SNN, distribuirea de dividende suplimentare ar putea conduce la „necesitatea anulării unor depozite bancare având maturităţi peste termenul de plată, cu consecinţa pierderii financiare a dobânzii la termen şi a nerealizării de venituri financiare din dobânzi conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 aprobat; scăderea semnificativă a rezervelor financiare disponibile inclusiv pentru rambursarea împrumuturilor bancare, ceea ce ar putea conduce la necesitatea achitării acestora de către statul român, în calitate de garant, în cazul unor dificultăţi financiare majore ale societăţii, care să afecteze capacitatea de rambursare proprie; decapitalizarea societăţii prin distribuirea de rezerve, care poate afecta proiectele strategice ale SNN, din perspectiva şanselor de finanţare/co-finanţare cu contribuţii proprii”.

Într-un raport transmis BVB, se apreciază că “nu este oportună distribuirea de sume sub formă de dividende, din alte surse altele decât profitul curent al fiecărui exerciţiu financiar”.

SNN şi-a programat cheltuieli de investiţii de 440.717.830 lei, în 2017, 554.344.861 lei, în 2018, şi 701.447.842 lei, în 2019, pentru obiective majore de investiţii din planul de administrare (perioada 2013-2017), precum şi obiective de importanţă strategică majoră cum ar fi: „Extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 prin retubarea reactorului şi retehnologizarea sistemelor principale” („Retehnologizare U1”), „Contribuţie iniţială la capitalul social al companiei de proiect de tip joint-venture (JVco) pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4” („Proiect U 3&4”) şi „Instalaţie detritiere D2O (aferentă Unităţilor 1 şi 2)”.

La Hidroelectrica, acționarii au decis acordarea de dividende în valoare totală de aproximativ 1,036 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat anul trecut, de 1,23 miliarde lei.

Ministerul Energiei a refuzat Fondul Proprietatea, care a cerut ca Hidroelectrica să repartizeze acţionarilor tot profitul net realizat de anul trecut sub forma dividendelor dar şi o rezervă de 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare.

În schimb, acţionarii Romgaz au decis distribuirea unor dividende de 3,82 lei/acţiune, valoare care include o distribuţie din rezerve şi rezultatul reportat. Dividendul pe acţiune rezultat, din profitul pe anul trecut, a fost de 2,4 lei/acţiune. În plus, acţionarii au aprobat un dividend suplimentar din rezerve de 1,42 lei/acţiune.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *