A trecut un an și Complexul Energetic Hunedoara – CEH se zbate între insolvențe. Pentru a treia oară, se încearcă reintrarea companiei în insolvență. Administrația CEH a depus, la Tribunalul Hunedoara, o nouă cerere de intrare în insolvență. Propunerea de administrator judiciar este Stan Tîrnoveanu, un reprezentant al ZRP Insolvency S.P.R.L.
Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara a aprobat reintrarea societății în insolvență, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în data de 8 noiembrie, ieșirea societății din insolvență, unul dintre motivele invocate fiind incompatibilitatea judecătorului sindic. Bogdan Stănescu, membru în Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara, a confirmat pentru presa locală că în ședința CA, care a avut loc la finele săptămânii trecute, s-a aprobat intrarea în insolvență a societății, cererea fiind depusă la Tribunalul Hunedoara.
Cu o experiență de peste 30 de ani în avocatură și de 18 ani în calitate de practician în insolvență, administratorul judiciar propus – Stan Tîrnoveanu este Partener Fondator ZRP Insolvency S.P.R.L.
Prima insolvență a CEH a fost decisă în data de 7 ianuarie, urmând ca în luna mai Curtea de Apel să caseze sentința pronunțată de judecătorul sindic. Pe 23 iunie s-a decis din nou deschiderea procedurii, în calitate de administrator judiciar provizoriu fiind desemnată Casa de Insolvenţă GMC Craiova. Pe 8 noiembrie instanța a scos societatea din insolvență. Potrivit Ministerului Energiei, ieșirea din insolvență a CEH nu este o situație favorabilă societății și nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei. “Chiar și în această situație, în care societatea, aflată în dificultăți financiare enorme, nu beneficiază de protecția conferită de starea de insolvență, obiectivul Ministerului Energiei rămâne același: să restructureze și să eficientizeze societatea. Planul pus în practică în ultimele luni privind măsurile de eficientizare a CEH continuă să fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica soluțiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”, este angajamentul declarat al ministerului.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat recent: “Trebuie să vedem cum vor reuși să gestionăm situația CEH, să închidem o gaură neagră în care nu se mai pot arunca banii contribuabililor. Este important să reușim să salvăm o parte din această companie”.
De cealaltă parte, conducerea societății se străduiește să pună în aplicare programul de restructurare stabilit cu Ministerul Energiei. O misiune dificilă ținând cont de faptul că CEH este cel mai mare angajator din județul Hunedoara, compania având aproximativ 6200 de angajați și datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde lei către stat.