Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza 1.477 salariaţi în 2021. Ministerul Energiei propune Guvernului să aprobe alocarea sumei de 16.137 mii lei pentru plata venitului lunar de completare

Publicat pe Categorii Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza 1.477 salariaţi în 2021. Ministerul Energiei propune Guvernului să aprobe alocarea sumei de 16.137 mii lei pentru plata venitului lunar de completare
  • Sucursala Electrocentrale Deva a intrat, în luna mai 2021, în conservare și personalul trebuie disponibilizat. Motivul: Împotriva României a fost declanșată o procedură de infringement pentru nerealizarea investițiilor de mediu la cele două instalații mari de ardere, IMA 2 și IMA 3

Ministerul Energiei propune Guvernului să aprobe alocarea sumei de 16.137 mii lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată  în insolvență. În 2021, vor fi disponibilizați 1.477 salariaţi ai societății, conform Planului de disponibilizare aprobat de AGA în luna iunie a.c. În acest an, 662 persoane vor fi concediate de la Sucursala Electrocentrale Deva și 815 persoane de la entitățile operaționale din Valea Jiului.

Disponibilizarea de personal se va face într-o singură etapă, cu respectarea criteriilor privind stabilirea ordinii de prioritate la concediere prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă aplicabil și cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019.

Potrivit Ministerului Energiei, această măsură a fost luată pentru a putea asigura desfăşurarea în condiţii normale a procesului de intrare în conservare a grupurilor energetice de la Sucursala Electroenergetică Mintia și închiderii unităţilor miniere necompetitive, a securităţii şi sănătăţii în muncă a salariaţilor, precum şi asigurarea măsurilor de protecţie socială a persoanelor disponibilizate.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență, la cererea creditorilor societății, începând în noiembrie 2019. Pentru salvarea activelor funcționale energetice, a fost demarată o procedura reglementată prin OUG 60/2019, privind reglementarea unor măsuri financiar – fiscal necesare pentru siguranţa alimentării cu energie electrică precum și pentru stabilirea unor măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare și a împrumuturilor contractate de statul român de la instituții de credit și subîmprumutate operatorilor economici, ce fac obiectul unor decizii de recuperare a ajutorului de stat declarat illegal,procedură care stabilește o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale și bugetare prin darea în plată a activelor funcţionale energetice și activelor miniere ce asigură cărbunele necesar funcționării acestora, se specifică într-un document al Ministerului Energiei.

Sucursala Electrocentrale Deva din cadrul CE Hunedoara a intrat în luna mai 2021 în conservare ca urmare a faptului că prin nerealizarea investițiilor de mediu la cele două instalații mari de ardere, IMA 2 și IMA 3, împotriva României a fost declanșată o procedură de infringement. În acest context, activitatea Sucursalei Electroenergetice Deva din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. va înceta, iar personalul care în prezent lucrează în cadrul sucursalei va trebui disponibilizat, precizează Ministerul Energiei.

Activitatea minieră din cadrul CE Hunedoara va intra într-un program de reducere treptată a exploatării cărbunelui pentru implementarea măsurilor de decarbonare, cu inițierea lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului ca metodă de prevenire a riscurilor până la finele anului 2030, urmând ca până la sfârșitul anului 2032 să se deruleze etapele de închidere subterană, ecologizare a suprafețelor și redarea lor în circuitul natural.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza 1.477 salariaţi în 2021. Ministerul Energiei propune Guvernului să aprobe alocarea sumei de 16.137 mii lei pentru plata venitului lunar de completare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *