După mai multe amânări și termene avansate de către autorități și responsabili, noua centrală termoelectrică, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, de la Iernut are ca termen de punere în funcţiune finele anului 2024.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este optimist: “Avem totul în grafic pentru centrala de la Iernut. Am discutat cu contractorul, firma Duro Felguera, și la început de decembrie ne pregătim să fim acolo și să marcăm în sfârșit această investiție. Vom avea finalizată o investiție extrem de importantă, care este în inima țării, în inima Sistemului Energetic Național…”, a spus ministrul Sebastian Burduja, în luna mai.
În teren, situația nu este atât de simplă. Mai sunt 4 luni și jumătate până când executantul ar trebui să finalizeze centrala și mai sunt multe de făcut. “Este necesară organizarea şi mobilizarea exceptională a executantului – Duro Felguera în şantier, respectiv implementarea eficientă a Planului privind accelerarea ritmului de progres al lucrărilor pentru punerea în funcțiune a CCGT Iernut la data asumată prin contractul de lucrări”, precizează conducerea Romgaz, în raportul pe primul semestru din 2024.
La finele lunii iulie, progresul total al execuției investiției este de aproximativ 91%, se prezintă în documentul Romgaz. Acest progres este compus din execuția contractului inițial de lucrări plus execuția noului contract de lucrări. În același document se specifică că progresul noului contract de lucrări, semnat la data de 31 martie 2023 cu Duro Felguera, este la finalul lunii iulie 2024 de 54,8 %.
Romgaz prezintă cauzele pentru care nivelul investițiilor realizate în semestrul I din 2024 este mai mic decât cel planificat (circa 71,98 %). Două dintre acestea fac referire la întârzieri în execuția lucrărilor la noua centrală electrică de la Iernut cauzate de faptul că resursele implicate de antreprenor reprezintă un procent estimat de 70% din cele asumate prin Programul de Execuție transmis prin ofertă. Respectiv, contractul privind “Construire Scară de pești la nivelul barajului Centrale Termo-Electrice Iernut” este nerealizat datorită constatării situației reale din teren, rezultând încheierea unui act adițional pentru execuția unor lucrări suplimentare.
Potrivit precizărilor Romgaz, pentru încadrarea în termenul de execuție a noii centrale de la Iernut este necesară executarea următoarelor lucrări/operaţii principale:
✓ finalizare montaj mecanic, electric, instrumentaţie şi control, compresoare gaz, grupuri diesel de oprire în siguranţă şi restaurare SEN, instalaţii PSI, staţie de finisare apă demineralizată;
✓ spălări/suflări conducte;
✓ spălare chimică;
✓ teste de presiune;
✓ finalizare conexiuni cabluri + DCS (sistemul de control al proceselor);
✓ teste la rece şi la cald a echipamentelor principale;
✓ probe, first fire – turbine cu gaz;
✓ spălare cu aburi.
Reamintim că Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.