„Conducta de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” declarat proiect de importanţă naţională

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic „Conducta de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” declarat proiect de importanţă naţională

Proiectul de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 27 mai, a fost adoptată Hotărârea  de Guvern  în acest sens.

În prezent în zona Maramureș nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor comerciale și a obiectivelor socio-culturale se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Trebuie menționat faptul că zona Maramureș este o zonă axată pe turism, care beneficiază de locuri de cazare în hoteluri de 2, 3 și 4 stele, precum și o variată reţea de pensiuni turistice şi agroturistice, baze de tratament și săli de sport pentru medicina recuperatorie. Astfel, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor, cât și în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico – socială a judeţului, se prezintă într-un comunicat al MEEMA.

Prin realizarea conductei Sighetu Marmației – Vișeul de Sus – Borșa,  se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Maramureș), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), în consecință se asigură alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcții.

Conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei este un alt obiectiv declarat de importanță națională, aflat în curs de realizare în cadrul Transgaz, iar prin realizarea unei conducte pe direcția Borșa – Vatra Dornei se va asigura alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcții și echilibrarea sistemului national de transport gaze naturale.

Infrastructura de transport gaze naturale reprezintă un factor important, iar SNTGN Transgaz SA se află actualmente în fața unei provocări majore: dezvoltarea – în cel mai scurt timp posibil – a unor culoare de transport gaze naturale care să asigure atât gradul necesar de interconectivitate la nivel European, echilibrarea sistemului național de transport gaze, cât și potențial suficient de transport gaze naturale pentru valorificarea resurselor pe piața autohtonă și pe cea regională. Astfel, prin aprobarea acestui proiect au fost indentificate potenţiale beneficii în ceeea ce privește asigurarea – prin transport al gazelor naturale – a unei surse  de energie suplimentară în aceasta zonă și, implicit, diversificarea surselor de energie în zona de nord a țării.

De asemenea va fi îndeplinit criteriul siguranței și continuității aprovizionării acestei zone sărace în resurse energetice cu sursă de energie. În ceea ce privește impactul asupra mediului, asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a zonei conduce la protejarea fondului forestier prin diminuarea consumului de lemn și la scăderea nivelului  poluării mediului, deoarece fiind faptul că gazele arse provenite din consumul gazelor naturale conţin mai puţine noxe decât cele rezultate din arderea combustibililor solizi, se susține în comunicat.

Declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale va genera crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, precum și crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori. De asemenea, va avea un impact pozitiv asupra activităţii furnizorilor locali de servicii (de exemplu unităţi de cazare) și va stimula atragerea  de investiţii şi de afaceri conexe (producători/distribuitori de materii prime, materiale, utilaje/echipamente şi servicii necesare implementării proiectului).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.