VIDEO Panel 1+2 Conferința InvesTenergy „Energie pentru viitor. Investește inteligent”

Publicat pe Categorii Actual, Esential
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Panel 1+2 Conferința InvesTenergy „Energie pentru viitor. Investește inteligent”
  • Puteți viziona întreaga Conferință InvesTenergy, în cele două înregistrări video din articol

Dezbaterea privind viitorul energiei în România, lansată de publicația InvesTenergy, și-a atins scopul, s-a dovedit a fi necesară și utilă, dovadă fiind interesul celor 130 de participanți prezenți la eveniment – autorități, parlamentari, investitori, actori ai pieței energiei, experți, avocați, reprezentanți mass-media – preocupați de ce se întâmplă cu sectorul energetic.

Citește și Conferința „Energie pentru viitor. Investește inteligent”: o dezbatere necesară despre și pentru viitorul energiei în România

Panel-1-prezidiu1-1024x683

Video Panel 1 Conferința InvesTenergy

OUG pentru regenerabili în august. Modificări care vor readuce un echilibru în piață

Ministerul Energiei pregătește un proiect de ordonanță de urgență pentru sectorul regenerabilelor care va fi supus consultării publice în luna iulie și ar urma să fie aprobat de Guvern în luna august. Vor fi modificări care ar putea să schimbe condițiile de piață pe care le-au avut investitorii atunci când au venit în România, însă vor readuce un echilibru în piață, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat la Ministerul Energiei, la conferința InvesTenergy cu tema “Energie pentru viitor. Investește inteligent”.

“Ce s-a întâmplat cu schema de sprijin în acest sector este un exemplu clar de AȘA NU pentru investițiile din România. Nu a fost ferm nici pentru investitorii care au venit și au investit în acest domeniu. Rezultatul îl avem acum: 5129 MW instalați. Nu a fost ferm nici față de consumatorii români. Poate, așa cum am definit schema suport, nu a fost tocmai cea mai buna soluție. Mi-aș fi dorit să am un studiu al ministerului, al Guvernului pe care să îmi fundamentez modificările, nu unul făcut de Asociațiile din sectorul regenerabilelor sau de marii consumatori industriali de energie”, a afirmat Corina Popescu, exprimându-și speranța că va avea acest studiu cât mai repede. Ministerul Energiei a creionat mai multe scenarii cu ANRE în încercarea de a găsi o cale de mijloc pentru investitorii de E-SRE.

Citiți și: Apelul disperat al investitorilor la Ministerul Energiei: Găsiți rapid o soluție echilibrată privind sectorul regenerabilelor!

Primvicepreședintele PATRES, Martin Moise, Speaker la Conferința InvesTenergy, a subliniat că “România nu este o insulă, ci face parte integrantă din piața energetică europeană și că atât mixul de producție, cât și piața de energie trebuiesc flexibilizate la maxim și gândite integrat cu actorii din regiune. Trendul din Germania și din Uniunea Europeană va afecta și România. Pentru a fi competitivi în continuare  avem nevoie de mai multă E-RES în sistem!”.

În data de 08.05.2016, în Germania datorită ponderii de peste 80% a RES în sistem,  prețul energiei a fost NEGATIV!!, a evidențiat Moise. Ne aflăm în plin proces de elaborare a strategiei energetice și ne așteptăm ca regenerabilul să-și aiba locul bine definit, a precizat reprezentantul PATRES.

La rândul său, Daniel Găescu, Director Executiv Verbund România a evidențiat că, urmare a investițiilor destul de masive în aceasta tehnologie, prețul energiei electrice la producător din 2013 până în 2015 a scăzut cu aproximativ 35%.  În opinia sa, prima provocare, având în vedere că schema suport se va termina în curând, este reducerea costurilor cu investițiile în acest tip de resurse

panel-2.1-1024x683 (1)

Video Panel 2 Conferința InvesTenergy

Investitorii trebuie să bugeteze schimbările legislative pentru a-și proteja business-urile

Ovidiu Miheț, Avocat Partener Hodoș, Miheț&Asociații, Speaker la Conferința InvesTenergy susține că investitorii trebuie să bugeteze schimbările legislative pentru a-și proteja business-urile. El recomandă atitudinea preventivă , participanții la piața energiei să fie foarte activi în faza de consultare publică privind adoptarea de noi acte normative

Miheț a vorbit despre cum pot investitorii să-și protejeze business-urile.  „Pentru a învăța să investim inteligent trebuie să  studiem mai întâi trecutul. Au existat companii care au investit inteligent în energie verde, iar acum o parte sunt în pragul insolvenței, altele având o situație delicată, situație cauzată de modificări legilsative care au intervenit pe parcurs și  care nu au fost luate în considerare la momentul în care investitorii și-au făcut planurile de afaceri. Noi, avocații, încercăm să oferim remedii și să asigurăm protecția necesară investitorilor astfel încât acesta să-și poată derula business-ul”, a declarat Ovidiu Miheț, precizând că „legislația internă conține prevederi care permit să se atace pe cale juridică”.

“Avem remedii, însă – vedem cu toții – că Instanțele din România sunt oarecum reticente în a pronunța hotărâri judecătorești împotriva statului când vorbim de investiții de milioane de euro. Mai există o altă cale, larg uzitată în Europa, respectiv arbitrajul internațional, cale care permite în principal investitorilor străini și celor care au filale în România să se adreseze unor tribunale arbitrare. Temeiul poate fi Cartea europeana a energiei sau diferite convenții bilaterale. În baza acestora, investitorii se pot adresa Curților de Arbitraj Internaționale”, a afirmat reprezentantul Hodoș, Miheț&Asociații.

El a mai atras atenția asupra uneia dintre cele mai interesante spețe pentru investitori care este tot împotriva statului spaniol. 14 grupuri de investitori, într-o acțiune comună, totalizând 88 de reclamanți, au dat în judecată satul spaniol pentru daune cauzate de modificările legislative. “Prin urmare, spețele continuă, șansele investitorilor din sectorul regenerabilelor nu sunt pierdute, însă revenind la îndemnul de a investi inteligent în energie în viitor, consider că acest trend al modificărilor legislative din mai multe țări europene ar trebui avut în vedere de către viitorii investitori. Indiferent de câte remedii oferă avocații, legea, Convenția de la Paris, Cartea energiei, directivele europene etc , obținerea rezultatelor, pe cale judecătorească, arbitrală, este de durată – până la 4- 5 ani, poate mai mult. Atenție, trebuie bugetate schimbările legislative în planul de business și recomand atitudinea preventivă , participanții la piața energiei să fie foarte activi în faza de consultare publică privind adoptarea de noi acte normative”, a conchis Avocatul Partener de la Hodoș, Miheț&Asociații.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *