Conpet a investit 26,5 milioane euro în conductele de țiței de sub Dunăre

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Conpet a investit 26,5 milioane euro în conductele de țiței de sub Dunăre

Conpet anunță finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei import, subtraversare Dunăre şi Braţul Borcea cu 4 luni înainte de termenul contractat, investiţiile ridicându-se la peste 26,5 milioane de euro.

La evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor au fost prezenţi ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul de stat George Niculescu, reprezentanţii top-managementului Conpet, directorul general al CIS Gaz, Horaţiu Sebastian Călugăr, directorul general al Horizontal Drilling International (HDI), Atef Khemiri, precum şi oficialităţi locale din judeţele Ialomiţa şi Constanţa.

„Astăzi am participat la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei import, subtraversare Dunăre şi Braţul Borcea. Este un proiect extraordinar de important, este un proiect care practic îmbunătăţeşte transportul ţiţeiului de la Marea Neagră către interior, către rafinării. Este un proiect important şi din punct de vedere al mediului. Modernizarea sistemului naţional de transport este o prioritate şi îi felicit pe cei de la Conpet pentru finalizarea acestui proiect. Mai ales că lucrările au fost finalizate înainte de termenul estimat. Asta arată că există determinare şi seriozitate. România este un hub energetic în regiune, iar investiţiile de peste 26 milioane de euro realizate aici arată că suntem parteneri serioşi şi de încredere”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

Contractul de antrepriză, a cărui valoare totală se ridică la suma de 26,5 milioane de euro, a fost încheiat în data de 30 august 2021, cu Asocierea CIS Gaz, în calitate de lider al asocierii, şi Horizontal Drilling International SAS, companie internaţională specializată în foraj orizontal dirijat.

Lucrările de execuţie (construcţii montaj) au început în luna mai 2022 şi au fost finalizate în luna martie 2023, cu 4 luni înainte de termenul contractat.

Scopul contractului a fost „montarea prin Foraj Orizontal Dirijat a două noi conducte de transport ţiţei de 20″ şi 28″ pentru subtraversarea Dunării şi a Braţului Borcea şi realizarea legăturilor tehnologice spre punctele de lucru CONPET, în vederea înlocuirii vechilor conducte de 12 3/4”, ce asigurau până la acel moment subtraversările, puse în funcţiune succesiv între anii 1968 – 1978, se menţionează în comunicatul CONPET.

„Conpet dovedeşte, încă o dată, că prin programele de investiţii asumate an de an reuşeşte să aducă siguranţa în exploatare la cel mai înalt nivel. Prin soluţia tehnică adoptată, forajul orizontal dirijat etapizat, şi prin amploarea lucrărilor, proiectul este unicat în cadrul societăţii Conpet şi a implicat un efort financiar important”, a spus Dorin Tudora, directorul general al companiei.

La rândul său, directorul general al CIS Gaz a subliniat că, într-un context global marcat de instabilitatea existentă pe piaţa energiei, cât şi de schimbările climatice, realizarea acestui proiect va contribui la siguranţa aprovizionării cu energie a României, în condiţiile reducerii riscurilor de poluare.

„Ne bucurăm că am reuşit să finalizăm cu succes un proiect de anvergură folosind cele mai moderne tehnologii disponibile la nivel global”, a afirmat Horaţiu Sebastian Călugăr.

Totodată, directorul general al HDI a precizat că finalizarea acestui proiect, prin utilizarea unor tehnici ecologice, consolidează nivelul de securitate a aprovizionării cu energie în România, reducând în acelaşi timp potenţialele ameninţări pentru mediu.

Conpet este operatorul Sistemului Naţional de Transport al petrolului prin conducte şi administrează o reţea cu o lungime de peste 3.800 de kilometri, pe întreg teritoriul României.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *