CONPET vrea să elimine cazanele de abur și să utilizeze pompe de căldură și energie solară și/sau geotermală pentru încălzirea țițeiului. Plătește 45.000 euro pentru un studiu de fezabilitate

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CONPET vrea să elimine cazanele de abur și să utilizeze pompe de căldură și energie solară și/sau geotermală pentru încălzirea țițeiului. Plătește 45.000 euro pentru un studiu de fezabilitate

La CONPET se analizează oportunitatea utilizării pompelor de căldură și a energiei solare și/sau geotermale pentru încălzire în Rampa automatizată de încărcare țiței și gazolină Bile.

Având în vedere condițiile actuale privind imprevizibilitatea aprovizionării cu gaz și, în special costurile de achiziție, cât și necesitatea reducerii amprentei de carbon – eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) și a reducerii poluării prin eliminarea oxizilor de azot rezultați din arderea combustibililor fosili, este de interes eliminarea cazanelor de abur și utilizarea altor metode de încălzire a țițeiului și de producere a apei calde menajere și încălzirea clădirilor din stația Conpet-Biled, precizează reprezentanții societății.

CONPET anunță că achiziționează servicii de elaborare a unui studiu de fezabilitate privind oportunitatea utilizării pompelor de căldură și eventual a energiei solare și/sau geotermale pentru încălzire în Rampa automatizată de încărcare țiței și gazolină Biled.

Valoarea estimată a achiziției este de 225.000 lei (45.000 euro) fara TVA.

Potrivit documentației de atribuire, studiul va lua în considerare următoarele soluții alternative de generare energie termică: pompe de căldură, energie solară, energie geotermală, variantă mixtă.

Se poate propune și o schemă funcțională mixte pentru încălzirea țițeiului, inclusiv generare apă caldă menajeră și încălzirea clădirilor. Utilizarea energiei geotermale din zona Biled necesită însă un foraj de adâncime mare (cca. 3.000 m), soluție ce implică costuri de execuție relativ ridicate, motiv pentru care dacă se decide utilizarea energiei geotermale se va lua în considerare posibilitatea atragerii/utilizării de fonduri europene, potrivit documentului consultat de InvesTenergy.

Societatea CONPET este operatorul Sistemului Național de Transport Țitei, gazolină, condensat și etan lichid. Sistemul national de transport al petrolului face parte din domeniul public de interes național și este de importanță strategică, așa cum precizează Legea petrolului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “CONPET vrea să elimine cazanele de abur și să utilizeze pompe de căldură și energie solară și/sau geotermală pentru încălzirea țițeiului. Plătește 45.000 euro pentru un studiu de fezabilitate”

  1. Să nu rămână la faza de SF,o” industrie”națională,multă ofertă,răspundere zero! Știu că alții folosesc deja metoda,sper că și CONPET sa izbutească! Nu mai știu,aici directorii sunt tot provizorii??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *