Consiliul Concurenței a dat amenzi de 1,1 mil. euro pentru o înțelegere între 3 firme

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Consiliul Concurenței a dat amenzi de 1,1 mil. euro pentru o înțelegere între 3 firme

Consiliul Concurenţei anunță că a sancţionat cu amenzi, în valoare totală de 4.947.086,23 lei (aproximativ 1,1 milioane euro), trei companii pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României. Cele trei companii sancţionate sunt: ARC Brașov S.R.L. – 409.837,36 lei; Dranetz Technologies Inc din S.U.A. – 687.323,08 lei și GMC-I Messtechnik GmbH din Germania – 3.849.925,79 lei.

Consiliul Concurenţei a constatat că cele trei companii s-au înţeles ca ARC Brașov, în calitate de cumpărător, să devină unica sursă de aprovizionare cu traductoare de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României, furnizorii Dranetz Technologies Inc și GMC-I Messtechnik GmbH livrându-i exclusiv aceste echipamente pentru procedura de achiziţie publică.

În acest fel, cele trei companii au eliminat concurenţa şi au limitat şi controlat comercializarea respectivelor echipamente, organizatorul licitaţiei neavând alternativă pentru achiziţionarea traductoarelor, susțin reprezentanții Consiliului Concurenței.

În urma investigaţiei, ce a fost declanşată ca urmare a plângerii formulate de de una dintre companiile care a participat la procedura de achiziţie publică organizată de Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv, ARC Brașov a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 15% din nivelul de bază, se precizează în comunicatul transmis de Consiliul Concurenței.

Traductoarele de măsurare curent sunt necesare pentru a adapta curenţii de valori mari din instalaţii la nivelul necesar circuitelor interne ale analizoarelor de reţea şi trebuie selectate în funcţie de curenţii primari din circuitele electrice supuse măsurării.

Legislaţia în domeniul concurenţei interzice înţelegeri între companii, care conduc la împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare sau de vânzare, limitează sau controlează producţia, comercializareasau investiţiile sau împart pieţele sau sursele de aprovizionare.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.