Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Durabilă a României și-a început activitatea

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Durabilă a României și-a început activitatea
  • Călin Vilt, CNR-CME, va reprezenta domeniul Energie: “Avem o responsabilitate uriașă pe un mandat de 3 ani și sper să putem să oferim ce avem mai bun din experiența noastră profesională”
  • Consiliul Consultativ are 34 de membri și este un organism constituit pentru a asigura contribuția și implicarea mediului academic, cercetării și a societății civile în implementarea eficientă a Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030

Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, numit prin Decizia Primului Ministru, în urma unui proces de selecție, s-a reunit pentru prima data, pe 20 iulie a.c., la Palatul Victoria. „O zi de mare însemnătate pentru dezvoltarea durabilă a României: Consiliul Consultativ se reunește pentru prima dată și întregește cadrul strategic și legislativ la care lucrăm de ceva timp pentru a implementa eficient Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Expertiza fiecărui membru în parte ne va fi de mare folos și ne va ajuta să consolidăm poziția de lider regional pe acest domeniu pe care România a dobândit-o cu pași mici, dar siguri”, a declarat László BORBÉLY, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României.

Consiliul Consultativ are 34 de membri și este un organism constituit pentru a asigura contribuția și implicarea mediului academic, cercetării și a societății civile în implementarea eficientă a Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Totodată, are rolul de a susține și încuraja implementarea de bune practici relevante pentru România, cu rezultate pozitive la nivel european și internațional, în cadrul mecanismelor administrațiilor publice implicate în procesul de dezvoltare durabilă.

În deschiderea ședinței, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Sergiu-Horia Hossu, a afirmat: “Dezvoltarea durabilă este o prioritate pentru agenda politică națională și o necesitate pentru parcursul european al României. Sunt onorat să particip la această întâlnire cu nume foarte importante în domeniile lor de expertiză. Guvernul României va continua activitatea intensă pentru promovarea și implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, iar acest organism ne va ajuta în acest sens.” La prima reuninune a intervenit și președintele EEAC, Arnau Queralt-Bassa, care a salutat demersurile întreprinse de țara noastră pe acest domeniu.

Membrii prezenți ai consiliului au ales prin vot: președintele entității – Adrian Curaj, vicepreședinte – Gabriela Drăgan și secretarul consiliului – Mihail Cazacu.

“Am deosebita onoare să reprezint domeniul Energie. Între cele 34 de personalități selectate pe cele 17 domenii domină profesori universitari, rectori, decani, foști miniștri și directori generali de institute nationale de cercetare. Avem o responsabilitate uriașă pe un mandat de 3 ani și sper să putem să oferim ce avem mai bun din experiența noastra profesională. Energia nu trebuie să aibă culoare politică deoarece este în folosul tuturor cetățenilor. În Energie anul 2030 este ca și mâine. Energia se află în fata celei mai mari schimbări și dezvoltări tehnologice din istorie și este nevoie de foarte multă determinare și voință ca să se pună în operăa acest demers”, a precizat Călin Vilt, consilier științific onorific, coordonator al grupului de lucru privind rețelele inteligente al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME). Inginer energetician de formație, Călin Vilt a parcurs toate etapele evoluției profesionale, de la inginer stagiar la centrala de la Cernavodă, până la director general adjunct al RENEL/CONEL și președinte – director general al Smart SA (filială a Transelectrica).

Consiliul Consultativ pentru dezvoltare durabilă este membru în prestigioasa Rețea a Consiliilor Consultative Europene pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă (EEAC), care colaborează cu instituții precum Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și alte organizații importante. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, revizuită în anul 2018, s-au întreprins următoarele acțiuni:

  • operaționalizarea cadrului strategic prin elaborarea Planului de Acțiune;
  • operaționalizarea cadrului instituțional prin înființarea Comitetului Interdepartamental, Consiliului Consultativ și Coaliției societății civile pentru Dezvoltare Durabilă);
  • realizarea setului național de indicatori pentru dezvoltare durabilă 2030;
  • conceperea Codului Român al Sustenabilității în vederea asigurării cadrului de raportare non-financiară.

Pentru punerea în practică a unora dintre aceste instrumente, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează proiectul „România durabilă”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Consultările pentru Planul de acțiune continuă cu ateliere de lucru pe cele trei domenii ale dezvoltării durabile: economic, social și mediu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Durabilă a României și-a început activitatea”

  1. Multumesc pentru postare. Pentru corecta si complecta informare sunt nominalizat alaturi de Domnul Profesor Mamut de la Universitatea Ovidius din Constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *