Consum de energie și gaze record

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Consum de energie și gaze record

Gerul a ridicat consumul național de energie electrică la niveluri record. Potrivit datelor Transelectrica, consumul de energie înregistrat în ultimele zile a depășit 9.400 de MWh. Un nivel care nu a mai fost atins din februarie 2012, s-a înregistrat ieri, între orele 18,00-19,00, de 9.484 de MW de energie electrică. Joi, la prânz, consumul la nivel național era 9.018 MWh, producția fiind de 10.301 MWh.

Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Național, a declarat pentru Agerpres: „Se pare vorbim de recorduri în aceste zile, în condițiile în care, într-o zi de iarnă normală, consumul este de maximum 9.000 de MWh. Pentru această seară, ne așteptăm din nou la un nou vârf de consum foarte mare”.

La solicitarea DEN, a fost repornit grupul 7 al Termocentralei Turceni, fapt ce a iscat controverse în sectorul energetic. Dincolo de necesitatea acestei măsuri, că vine să asigure funcționarea în condiții de siguranță și stabilitate a sistemului energetic, organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au reacționat rapid, sesizând Garda de Mediu Gorj că grupul 7, care și-a epuizat încă din 2014 perioada de funcționare,  nu are autorizație de mediu. Lohan ia în calcul repornirea – în cazul în care este nevoie – și a altor grupuri pe cărbune de rezervă.

A crescut și consumul de gaze în aceste zile. România se îndreaptă spre un consum de 60 milioane de metri cubi de gaz pe zi dacă temperaturile sunt în continuare extrem de scăzute, a declarat ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, citat de Agerpres. Consumul de gaze într-o zi normală de iarnă este de 50 mil. mc gaze. Deocamdată, se importă puțin, dar se discută despre posibilitatea creșterii importurilor de gaze în perioade geroase de lungă durată, potrivit unor surse autorizate.

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *