Consum mare de gaze, SNT – la un pas de risc. Transgaz: Nu sunt motive de panică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Consum mare de gaze, SNT – la un pas de risc. Transgaz: Nu sunt motive de panică

Sistemul naţional de transport (SNT) al gazelor a fost la un pas de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind, ieri dimineață, cu mult sub limita de funcţionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul naţional de transport şi sistem.

Indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu puţin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indică intrarea într-o stare de risc. De reținut: la capitolul „Limite de funcţionare ale SNT”, Transgaz explică că starea optimă a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 şi 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 şi 38 milioane de metri cubi, iar, dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

Cu toate acestea, reprezentanţii companiei dau asigurări că situația este sub control. La același capitol, se precizează că „starea de dezechilibru pentru SNT, aşa cum este menţionată mai sus (când LP este cuprins între 33 ÷ 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins între 44 ÷ 46 mil.Sm3), nu are ca şi consecinţă efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul naţional de transport gaze, ci este o consecinţă directă a unor stări şi consumuri excepţionale”.

Sistemul Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale se află în stare de dezechilibru, pe fondul unui consum maxim şi în condiţii de ger prelungit, dar „nu există motive de panică”, a declarat  Ciprian Alic, director în cadrul Transgaz, în cadrul unei emisiuni TV. „În aceste zile şi, probabil, încă vreo două-trei zile următoare, funcţionăm în această zonă de 33-38 de milioane de metri cubi (n.n. – gradul de încărcare a conductelor SNT administrate de Transgaz). E o zonă de dezechilibru, dar nu există motive de panică”, a spus Ciprian Alic, la Realitatea TV.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *