Energia electrică, mai scumpă din ianuarie 2021. Consumatorii casnici pot să-și aleagă ofertele de furnizare potrivite nevoilor lor. ANRE a decis să extindă perioada de informare a clienților despre liberalizarea pieței de energie electrică

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Energia electrică, mai scumpă din ianuarie 2021. Consumatorii casnici pot să-și aleagă ofertele de furnizare potrivite nevoilor lor. ANRE a decis să extindă perioada de informare a clienților despre liberalizarea pieței de energie electrică
  • Furnizorii, obligați să actualizeze ofertele din Comparator începând cu data de 24 decembrie

Energia electrică va fi mai scumpă de la 1 ianuarie 2021 pentru consumatorii casnici care nu decid să-și schimbe furnizorul, să treacă din piața reglementată în cea concurențială.

Românii pot alege cea mai bună ofertă de energie, funcție de nevoile proprii, cu ajutorul Comparatorului ANRE oferte-tip de furnizare a energiei electrice. Dacă decid să rămân în continuare la FUI, vor achita prețuri la energie în regim de serviciu universal, care vor fi mai mari cu procente cuprinse între 13% și circa 25%, din ianuarie 2021 comparativ cu prețurile reglementate prezente (conform Comparatorului ANRE).

Piața energiei electrice se va liberaliza de la data de 1 ianuarie 2021 și, prin urmare, prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Tarifele reglementate vor fi eliminate, iar  clienții casnici au mai multe alternative, respectiv:

  • pot beneficia de serviciul universal rămânând în continuare în portofoliul FUI la prețul din oferta de serviciu universal;
  • pot beneficia de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta acestuia de serviciu universal;
  • pot să-și exercite dreptul de a alege un furnizor cu care să încheie un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial.

Consumatorii casnici de energie au posibilitatea să aleagă oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 inclusiv în cursul lunii ianuarie 2021.

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul președintelui ANRE nr. 241/2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr.1288 din data de 24.12.2020, prin care a fost completat cadrul de reglementare în vederea creșterii gradului de informare a clienților casnici cu privire la ofertele aplicabile pentru a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o perioadă mai lungă de timp în vederea alegerii unei oferte de furnizare a energiei electrice potrivită nevoilor lor.

Potrivit Ordinului ANRE, furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021.

Totodată, aceștia vor asigura clienților casnici cu care încheie contract concurențial, printr-o factură emisă după încetarea contractului reglementat cu furnizorul de ultimă instanţă, o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electrică realizat de acești clienți în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanță, rezultată după aplicarea regularizării să fie aceeași cu valoarea care ar fi rezultat în condițiile aplicării, în aceeaşi perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurenţial.

Toate ofertele din comparator vor fi actualizate de furnizori începând cu data de 24 decembrie, data publicării Ordinului în Monitorul Oficial.

ANRE precizează că trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanță la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, nu necesită modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia. Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.

ANRE a pus la dispoziția tuturor participanților la piața de energie electrică, pe pagina oficială de internet, www.anre.ro, materialul informativ ”LIBERALIZAREA PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ – Recomandări pentru clientul casnic”, precum și o formă îmbunătățită a aplicației „COMPARATOR OFERTE-TIP DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE”.

Furnizorii de energie electrică au obligaţia conform legii:

•        să achiziţioneze energie electrică, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţiilor săi, cu prioritate pentru clienţii beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu,

•        la cererea scrisă a unui client final, să comunice, în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condiţiile echitabile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare şi nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată conform legii cu amenda între 5-10% din cifra de afaceri anuală.

          În comunicatul transmis, ANRE îşi manifestă toată disponibilitatea de a colabora cu Guvernul României în vederea creării mecanismului de susţinere financiară a consumatorului vulnerabil şi pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE.

ACUE salută decizia ANRE de a extinde perioada de informare a clienților despre liberalizarea pieței de energie electrică

ACUE salută decizia ANRE de a extinde perioada de informare a clienților despre liberalizarea pieței de energie electrică

Modificările aprobate de ANRE la Ordinul 171/2020 privind condițiile de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) vin în sprijinul procesului de dereglementare completă a prețului final al energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 și sunt benefice pentru clienții din piața reglementată, precizează ACUE într-un comunicat.

Furnizorii de ultimă instanță, membri ai ACUE, apreciază că, în acest mod, autoritatea a oferit consumatorilor aflați în prezent în piața reglementată mai mult timp pentru a fi informați de către furnizori asupra procesului de liberalizare și de a alege oferta pe care o consideră potrivită pentru ei.

Liberalizarea este un proces complex și de durată care nu se încheie la 31 ianuarie 2021. Consumatorii pot să-și schimbe furnizorul oricând și după această data și trebuie să se informeze în permanență astfel încât să poată să își aleagă furnizorul care vine în întâmpinarea dorințelor și nevoilor lor cu oferta potrivită, mai ales că și cerințele consumatorilor au crescut în ultimii ani, iar furnizorii și-au diversificat ofertele.

Membrii ACUE susțin procesul de liberalizare, care aduce beneficii consumatorilor:

– pot alege dintr-o gamă foarte variată de oferte și servicii pe cele care le consideră potrivite pentru ei;

– concurența din piața liberă le aduce oportunitatea unui preț avantajos;

– pot selecta dintre ofertele de contracte ale furnizorului acel contract care se potrivește cel mai bine cu nevoile sale;

– concurența va conduce la îmbunătățirea serviciilor de furnizare în avantajul consumatorilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Energia electrică, mai scumpă din ianuarie 2021. Consumatorii casnici pot să-și aleagă ofertele de furnizare potrivite nevoilor lor. ANRE a decis să extindă perioada de informare a clienților despre liberalizarea pieței de energie electrică”

  1. Știți cumva dacă se va mai cere taxă de deschidere abonament la energie electrică?
    Pentru că în prezent se percepe o taxa de 2900lei pentru branșare la energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *