Noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) are alte planuri cu contorizarea inteligentă în România. Dumitru Chiriţă, Președintele ANRE, a afirmat că nu contorizarea inteligentă este prioritatea, ci investiţiile în reţelele de distribuţie şi transport.
„Cred că se impune redeschiderea subiectului cu Comisia Europeană. Din punctul meu de vedere, problema contorizării inteligente cred că trebuie revăzută. Vă dau un singur exemplu ca să înţelegeţi de ce. O să ajungem în situaţia în care o să avem contoare foarte inteligente, iar energia o s-o transmitem wireless. Din acest punct de vedere ar trebui să vedem în ce măsură avem nevoie de investiţii în reţele electrice şi abia după aceea să mergem cu contorizarea inteligentă la consumatorul final”, a declarat Chiriţă, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
El a arătat că nu este încă clar în ce măsură are nevoie de un contor inteligent un consumator casnic obişnuit, care utilizează în medie 100 de kWh pe lună. „Prioritatea este să investim în reţelele electrice astfel vom transmite energia wireless”, a repetat noul şef al ANRE.
Anunțul vine în condițiile în care fosta conducere a ANRE stabilize deja, printr-un ordin emis primăvara trecută, că 30% din consumatorii din România trebuie să aibă contoare inteligente până în anul 2020.
Companiile de distribuţie de electricitate și-au anunțat planurile privind instalarea de contoare inteligente. Grupul Enel va instala în 2017 peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România – Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, ca urmare a aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente, au anunțat reprezentanții companiei. Până la sfârşitul acestui an, se dorește ca 300.000 de contoare inteligente să fie instalate la clienţii Enel.
Electrica a anunțat că va instala 200.000 de contoare inteligente, iar CEZ va monta 400.000 de contoare, potrivit programului pe 2016-2020. Toate investiţiile distribuitorilor în contoarele inteligente vor fi regăsite în factura la curent a consumatorilor
Planul național de implementare a Sistemului de Măsurare Inteligentă – SMI, aprobat de fosta conducere a ANRE, ar fi urmat să se deruleze în două etape, până în 2026. Implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potențialul de a fi o investiție profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din rețea și reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiții și considerente, potrivit studiului de fezabilitate pentru acest proiect, realizat de firma de consultanță AT Kerney.
Cristina nu este nimic nou si nu este o schimbare. S-a discutat chiar dinainte de aparitia Analizei Cost Beneficiu elaborata de AT Kearney, ca zonele rurale cu consum mic vor fi lasate la urma atat din acest motiv cat si datorita lipsei infrastructurii adecvate de comunicatii. La nivelul Organismului Intermediar pentru Energie s-a discutat si aprobat ca sa fie finantate proiecte de ccontorizare si retehnologizare a tuturor instalatiilor tehnologice astfel incat consumatorul sa vada o imbunatatire foarte clara a serviciului oferit. ACB arata ca pana in 2026 nu erau rezultate pozitive si abia in perioada 2026-2032 acestea apareau. Cu certitudine acolo erau niste erori in analiza si evident eram neconformi cu Directiva UE.