Corina POPESCU, CEO: La Transelectrica, există suficienți bani pentru finanțarea investițiilor. Semnal: Vorbim de digitalizare, însă multe dintre softurile folosite sunt depășite. Este nevoie de un refresh pe tot procesul

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Corina POPESCU, CEO: La Transelectrica, există suficienți bani pentru finanțarea investițiilor. Semnal: Vorbim de digitalizare, însă multe dintre softurile folosite sunt depășite. Este nevoie de un refresh pe tot procesul
  • Se lucrează la organizarea licitațiilor,la portofoliul de lucrări pentru anul 2018
  • Urmărim în primul rând ca Transelectrica să devină o companie atractivă pentru tineri, care să le asigure o pregătire profesională temeinică; ne propunem să dezvoltăm programe de mentoring, pentru că avem specialiști extraordinari care pot face un transfer de cunoștințe valoros pentru dezvoltarea profesională a tinerei generații

„Transelectrica a fost un fanion pentru sectorul energetic și așa trebuie să fie… Am început să scoatem oamenii din logica lui „nu se poate” și în felul acesta îi forțăm să-și pună mintea la contribuție pentru a ajunge la o soluție viabilă pentru dinamica normală pentru un operator de transport și de sistem. Trebuie să ieșim încet-încet din plaja de comoditate a lucrurilor făcute greoi care consumă multe resurse și care nu au rezultatele așteptate”, a declarat Dna Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica. Într-un interviu acordat InvestEnergy, Dna Popescu a prezentat provocările companiei, mai ales pe partea de investiții, dând asigurări că sunt suficienți bani pentru finanțarea proiectelor, acestea nefiind afectate de acordarea de dividende suplimentare. În cele 4 luni de mandat s-a făcut o radiografie a stării actuale a companiei, s-au identificat punctele critice și blocajele atât în interior, cât și în exterior, s-a venit cu soluții. O parte din proiectele de investiții au fost deblocate și se lucrează în continuare pe această direcție. „Partea de IT este înghețată la nivelul anilor 2002-2004, 2005 maxim. Faptul că au lipsit investițiile în IT reprezintă un focar al multor blocaje cu care ne confruntăm. În concluzie, este nevoie de un refresh pe tot procesul”, a subliniat CEO-ul Transelectrica, care și-a  propus să finalizeze, în acest an, lucrările pe linia de interconexiune Reșița-Pancevo și prima porțiune din inelul de 400 kV, linia Anina-Reșița. Despre toate acestea, dar și alte teme de interes pentru Transelectrica și nu numai, puteți citi în interviul acordat InvesTenergy de Dna Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica, specialist cu o vastă experiență în domeniul energetic, fost secretar de stat în Ministerul Energiei..     

                                           

– Dna Popescu, ați preluat un mandat greu si plin de provocări la Transelectrica. Ce ați reușit să faceți/să schimbați în 4 luni? Mandatul dvs s-a prelungit cu încă 4 luni. Ce v-ați propus să faceți în continuare?

–  În ultimele patru luni, am reușit să dau drumul la o serie de procese care au pus bazele unor lucruri pe care într-un an, doi, trei o să le vedem foarte bine dezvoltate și care vor conduce spre eficientizarea activității companiei. Ne-am orientat atât către nivelul intern, cât și către nivelul extern.

În primul rând, am reușit să fac o radiografie a stării actuale a companiei și să identific care sunt punctele critice care necesită în perioada următoare alocarea unor resurse suplimentare pentru a debloca anumite situații. Cel mai critic punct din audit este partea de investiții. Din perspectiva asta, pentru Transelectrica urmează doi ani de provocări. Suntem în al patrulea an din cei cinci ai perioadei de reglementare. În primii trei ani, a existat un plan de investiții care, cumulat, presupunea realizarea a circa 600 de milioane de lei investiții. Pentru ultimii doi ani, adică 1 iulie 2017 – 1 iulie 2019, planul prevede realizarea unor investiții de 1,4 miliarde de lei. În primii trei ani, s-a realizat circa 50% din cele 600 de milioane, deci cu atât mai mult înțelegeți care este provocarea majoră pentru ultimii doi ani. Sunt foarte multe proiecte începute. Sunt proiecte esențiale pentru buna funcționare a societății și pentru sistemul energetic național. Și aceste proiecte ar trebui să înceapă să fie realizate. Și aici mă refer la închiderea inelului de 400 kV. Sunt proiecte pentru realizarea de linii electrice de 400 kV, care ar conduce la o siguranță mai mare în funcționarea sistemului energetic național.  Avem proiecte pentru liniile de interconexiune, ca de exemplu Reșița-Pancevo. Obiectivul acestui tip de investiție este să creștem interconectivitatea și să ajungem aproape de ținta obligatorie la nivel european de 10%. Noi suntem acum undeva la 7,4%. Cu această nouă linie de interconexiune, Reșița-Pancevo, am crește interconectivitatea  și, practic, am atinge și ținta pentru 2020.

Sunt obiective nu tocmai ușor de realizat. Lucrările de investiții ale Transelectrica nu sunt lucrări care se pot realiza peste noapte. Vorbim despre lucrări de durată, cu un grad de complexitate ridicat, care angrenează specialiști pe foarte multe domenii. Lucrările Transelectrica necesitată multidisciplinaritate și din cauza aceasta proiectele sunt complexe. Un alt proiect prioritar pentru companie este SCADA, de asemenea un proiect pe care l-am găsit blocat și la deblocarea căruia lucrăm. De aceea, să-ți propui pentru următorii doi ani de zile un plan atât de ambițios este o mare provocare.

Am găsit aceste proiecte de investiții blocate atât în interior, cât și în exterior. În interior blocajele erau generate de proceduri foarte lungi și foarte laxe și de nestandardizarea documentației, ceea ce dă posibilitatea multor întârzieri, discuții și reclamații. Blocajele din exterior erau cauzate de traseul greoi al exproprierilor, obținerii de avize și autorizații, al scoaterii din fondul silvic. Pentru a avea o traiectorie continuă și predictibilă, aceste proiecte de investiții au nevoie de promovarea unor Hotărâri de Guvern suplimentare, de avizarea mai rapidă a documentației. Am reușit să deblocăm în ultimele patru luni o parte dintre aceste proiecte, datorită unei susțineri pentru companie la nivelul Guvernului, care a înțeles importanța investițiilor în sistemul energetic și dorește să ne sprijine să realizăm ceea ce ne-am propus. În concluzie, este nevoie de un refresh pe tot procesul.

–  Ați declarat în repetate rânduri că obiectivul prioritar îl reprezintă investițiile. Ați invocat totodată probleme cu unele proiecte, blocaje în implementare. Acestea sunt singurele tipuri de blocaje pe care le întâmpinați?

–  Transelectrica a fost un fanion pentru sectorul energetic și așa trebuie să fie. Practic, tot ce era nou în materie de tehnologie ajungea mai întâi în Transelectrica și apoi în zona companiilor de distribuție. Acum, eu am găsit lucrurile complet diferite. Partea de IT este înghețată la nivelul anilor 2002-2004, 2005 maxim. Faptul că au lipsit investițiile în IT reprezintă un focar al multor blocaje cu care ne confruntăm. O companie modernă, flexibilă trebuie să investească în IT. Toată lumea vorbește și în toate programele europene și la nivel mondial se vorbește despre digitalizare. Multe dintre softurile folosite de Transelectrica sunt depășite.

Suntem în fața unor noi provocări. La sfârșitul acestui an probabil că se vor aproba ultimele două coduri de rețea, moment de la care va începe perioada de implementare. S-ar putea spune că o perioadă de implementare de 2-3 ani este o  perioadă lungă, dar nu este deloc așa. În proiecte de genul acesta, în care redesenezi funcționalități de piață de echilibrare, de mod de dimensionare, în care nu mai gândim și nu mai calculăm la nivel național, ci la nivel regional, este necesară o altfel de viziune decât cea de acum.

–  Ce ați făcut pentru redresarea situației din zona de IT, pentru a începe un proces de modernizare?

–  Am început cu un screening pe ceea ce există, am făcut un inventar al problemelor critice pentru companie și am aprobat și o strategie de implementare. Ne-am propus ca într-un an, un an și jumătate de acum înainte să înceapă să funcționeze în mod eficient procesele. Le-am restructurat altfel, pe modelele europene întâlnite la nivelul operatorilor de transport și sistem. A fi în ritm cu dezvoltarea tehnologiei informației ține de dinamica afacerii și de eficiența companiei. Am început să scoatem oamenii din logica lui „nu se poate” și în felul acesta îi forțăm să-și pună mintea la contribuție pentru a ajunge la o soluție viabilă pentru dinamica normală pentru un operator de transport și de sistem. Trebuie să ieșim încet-încet din plaja de comoditate a lucrurilor făcute greoi care consumă multe resurse și care nu au rezultatele asteptate.

–  Ce proiecte se pot realiza până la finele anului?

–  Până la sfârșitul anului vom reuși să finalizăm retehnologizările unor stații de transformare. Sperăm să ajungem foarte aproape și de finalizarea lucrărilor pe linia de interconexiune Reșița-Pancevo. De asemenea, depunem toate eforturile pentru finalizarea primei porțiuni din inelul de 400 kV, linia Anina-Reșița, se va finaliza. Sunt proiecte ambițioase pentru că mare parte dintre ele le-am găsit blocate în luna mai.

–  Sunt investiții care trenează de ani de zile… Aveți soluții pentru acestea?

–  Există soluții. Important este să te apleci asupra lor. Așa cum spuneam, metoda de abordare a situațiilor nu este încă una eficientă, însă tocmai acest aspect ne propunem să-l îmbunătățim.

În cazul Transelectrica, nu trebuie plecat de la o abordare punctuală, ci trebuie ca procesele să înceapă să fie standardizate și să se deruleze de la sine. Să se creeze acea inerție funcțională a proceselor în companie. Ce am făcut în aceste patru luni: am inventariat tot ce era blocat, am analizat din toate punctele de vedere cu toți specialiștii din Transelectrica și am identificat punctual pe fiecare lucrare în parte ce se poate face pentru a debloca situația, pentru reluarea execuției. Aceasta este o muncă de uzură destul de mare, pentru că trebuie repornite proiecte construite deja cu anumite hibe, care poartă blocaje din trecut. Acum, spre exemplu, lucrăm la organizarea licitațiilor pentru anul viitor: facem portofoliul de lucrări pentru anul 2018. Sunt mai multe licitații în derulare pentru modernizări de stații pentru următorii doi ani de reglementare și încercăm să ne atingem acea țintă pe care ne-am asumat-o în fața ANRE, si in acelasi timp să recuperăm, dacă se poate recupera ceva din trecut. Cu toate acestea, suntem constienti ca  realizarea planului pentru următorii doi ani și recuperarea a ceea ce nu s-a realizat în trecut reprezintă o provocare uriașă. Aceasta se suprapune peste o schimbare la față a tot ce înseamnă IT-ul în Transelectrica. În sectorul de IT din Transelectrica există posibilități de îmbunătățire extraordinar de mari cu impact pozitiv si imediat în activitatea companiei.

–  Care este cea mai importantă lucrare pe care urmează să o demarați în următorii doi ani?

–  Așa cum vă spuneam, îmi doresc ca în următorii doi ani să reușim să pornim toate lucrările pe liniile de 400 kV, care să închidă inelul de 400kV. Acesta este obiectivul prioritar de investiții. Așa cum am explicat și prin alte luări de poziție, România nu este echilibrată din perspectiva producției de energie electrică. 80% din producția de energei electrică este concentrată în zona de sud și doar 20% în zona de nord a țării și modul de transport al energiei cel mai eficient și cel mai economic este pe liniile de tensiune înaltă, foarte înaltă, pe liniile de 400 kV. Acolo pierderile sunt mai mici și îmbunătățesc și siguranța sistemului.

România nu a mai finalizat o linie de 400 kV de foarte mult timp. Sunt proiecte complexe, cu exproprieri, cu scoatere din fondul silvic. Sunt lucrări care necesită  autorizații, avize. Totodată, încercam să explicăm că lucrările acestea sunt necesare dacă vrem să ne transformăm infrastructura și să putem spune cu adevărat că adresează siguranța și securitatea energetică, acestea sunt lucrări care chiar trebuie realizate.

Sunt multe voci care spun că sistemul energetic a fost proiectat pentru un consum mai mare, pentru o producție mai mare. Este adevărat. Dar nu trebuie să uităm că anii trec și pe măsură ce anii trec infrastructura trebuie modernizată, pentru că intervine uzura. Cu cât faci mai târziu aceste modernizări, cu atât riscul crește mai mult. Așadar, este foarte important ca investițiile să fie realizate la timp.

–  Acordarea de dividende suplimentare afectează investițiile? Daca da, în ce măsură? Daca nu, de ce?

– Această situație nu afectează investițiile. Cauza pentru care nu au fost realizate investițiile în Transelectrica nu au fost banii. Acesta este și motivul pentru care s-au putut cere dividende suplimentare: banii erau acolo, dar nu erau folosiți. Este mult mai important să se întâmple lucrările de investiții. De acolo îți aduci profitabilitatea, nu prin faptul că strângi niște bani. Transelectrica nu este o bancă să strângă bani. Este o companie de transport care trebuie să investească în infrastructura de transport și sistem. Legat de planul de investiții, nu acordarea de dividende suplimentare este problema. Investițiile se vor realiza cu siguranță.

–  Ați decis să informați acționarii cu privire la mersul investițiilor. În nota pregatită se precizează că Transelectrica va apela la credite pentru realizarea investițiilor. Cum este mai bine pentru companie: să stea cu cash sau să se împrumute?

–  Gradul de îndatorare al Transelectrica este foarte mic pentru o companie de tipul ei. Practic, există un leverage de 0,5, în condițiile în care in companii similare din Europa cifrele sunt mult mai mari. Și aici am făcut o analiză doar la nivelul operatorilor de transport și sistem din Europa. De exemplu, Italia are un leverage de 5,6; Cehia – 1, 1; Spania – 1,1; Germania – 3,8; Belgia – 7,9. Noi avem 0,5. Toate companiile au un altfel de comportament financiar mult mai sănătos decât are Transelectrica. Transelectrica nu s-a dezvoltat pentru că a stat cu banii în cont și atât. Nu aduci plus valoare stând cu banii în cont și bucurându-te la o dobândă nesemnificativă.

Cel puțin pentru lucrările care sunt în desfășurare până la sfârșitul anului și demararea lucrărilor de la începutul anului viitor din Q 1, am făcut o analiză și am arătat că nu este pusă în pericol realizarea acestora. Există suficienți bani pentru finanțarea investițiilor. Noi ne-am gândit la finanțări externe pentru proiectele noi, cele pe care încercăm să le pregătim anul acesta, să le scoatem la licitație.

–  Cum s-a comportat sistemul eneregtic românesc în timpul crizei din iarnă?

–  Aș putea spune că am fost un pol de stabilitate în sud-estul Europei. România este la granița Uniunii Europene. Aceasta este o provocare în plus pentru ce facem noi aici. Au fost momente în care România a susținut toată regiunea. Noi suntem un fel de placa turnantă între două regiuni importante: central-est european și sud- est. Sistemul energetic, fiind interconectat, se comportă asemenea unui organism uman. Cele mai expuse în situații critice sunt părțile terminale. România, fiind la graniță, este cel mai expus punct al regiunii. Și acesta este motivul pentru care și lucrările de investiții sunt importante, și creșterea interconectivității este importantă pentru noi. Dar cu toate că suntem la margine, România s-a comportat ca un pol de stabilitate. Chiar la nivel european, când s-a făcut această analiză la nivel de ENTSO-E, au fost probleme mult mai grave, cu sisteme mult mai puternice în care s-a investit mult mai mult decât în România. Franța, Italia, Germania au avut probleme mai mari decât am avut noi.

Sistemul energetic național este pregătit să facă față unor situații de genul acesta. Profesionalismul oamenilor care lucrează în Transelectrica este foarte ridicat, dar din păcate pentru noi, mulți dintre ei sunt deja în partea a doua a activității, chiar către pensionare. Tânăra generație de specialiști nu are ocazia să fie implicată și să înceapă să simtă sistemul, așa cum îl simt cei din seniorat. Și aici vorbim despre o altă vulnerabilitate: partea de resurse umane. În sistemul energetic național sunt specilaiști care știu clar cum să intervină. Este un domeniu în care regulile, cel puțin în funcționare, sunt clare, sunt standard. Știu clar că dacă apare o problemă, comportamentul este acesta. Și asta trebuie să rămână așa, pentru că orice deviere de la reguli, orice interferență poate să producă un black-out. Și black-out-ul poate avea consecințe dezastruoase.

–  Ce alte obiective prioritare aveți la Transelectrica?

–  Ne dorim să dezvoltăm partea de resurse umane, trebuie schimbat comportamentul. Și începem să facem pașii pentru constuirea acelui „pool talent” pentru tineri, care va deveni funcțional pentru generația următoare. Tinerii au nevoie să primească șansa de a se dezvolta profesional și apoi să ajungă să dovedească și să implementeze cunoștințele pe care le-au preluat de la seniori. Avem programe cu universitățile, încercăm să-i atragem pe unii dintre cei mai buni absolvenți, să îi școlim la început. Transelectrica oferă, prin programele de CSR, o serie de burse unor studenți de la Politehnică, pe care le vom extinde în perioada imediat următoare și către alte facultăți de profil din țară. Urmărim în primul rând ca Transelectrica să devină o companie atractivă pentru tineri, care să le asigure o pregătire profesională temeinică; ne propunem să dezvoltăm programe de mentoring, pentru că avem specialiști extraordinari care pot face un transfer de cunoștințe valoros pentru dezvoltarea profesională a tinerei generații. Transelectrica are un mare avantaj: fiind implicată în atât de multe grupe de lucru la nivel european poate să intre în contact cu specialiști de la toate TSO-urile din lume și poate să mijlocească un schimb de experiență, de cunoștințe. Acesta este unul dintre atuurile pe care îl oferim tinerilor specialiști, iar obiectivul nostru este să-i menținem în sistem.

–  Vă mulțumesc!

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Corina POPESCU, CEO: La Transelectrica, există suficienți bani pentru finanțarea investițiilor. Semnal: Vorbim de digitalizare, însă multe dintre softurile folosite sunt depășite. Este nevoie de un refresh pe tot procesul”

  1. Sunt pensionar dupa 45 ani de Trans.Ma bucur ca sunt oameni curajosi care duc mai departe realele actiuni energetice.Multe urari de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.