Prime și alte sporuri de sute de milioane de lei, cheltuieli exorbitante de protocol pe vinuri de colecție și medalii, concedii exotice. De astfel de privilegii au avut parte angajații de la două companii ale statului, aflate în subordinea Ministerului Economiei – Transelectrica și Transgaz, reiese din două rapoarte ale Corpului de Control al Primului ministru. Acțiunile de control au vizat perioada 2009-2013, urmare a investigațiilor, Corpul de Control al premierului sesizând organele de urmărire penală.
Transelectrica a încheiat, între 2009 și 2013, mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajații au beneficiat în aceeași perioadă, în baza contractului colectiv de muncă, de sporuri, indemnizații și alte beneficii în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al premierului finalizat în august 2014.
„Având în vedere că în urma acțiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților Transelectrica în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (…), Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuții de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcția Națională Anticorupție, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”, se precizează în raport.
Nereguli privind sistemul informatic DAMAS de la DEN
În atenția inspectorilor a fost achiziționarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Național, la un preț de peste 7 milioane de lei fără TVA.
În urma controlului, s-a constatat că sistemul DAMAS nu identifică operațiunile de tranzit de energie electrică și nu permite participanților la piața de energie să notifice la DEN operațiunile de tranzit, deși aceasta era o cerință prevăzută în specificațiile tehnice. În această situație, participanții la piața de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, și nu prin sistemul DAMAS.
Au fost depistate nereguli și în ce privește declararea la Dispecerul Energetic Național a tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electrică, tot ca urmare a unor deficiențe în funcționarea sistemelor informatice.
Exces de sporuri, indemnizații, beneficii
Angajații Transelectrica au primit, în perioada 2009 – 2013, în baza contractului colectiv de muncă, 20 de sporuri și indemnizații, la care se adaugă 23 de adaosuri și alte beneficii, o sumă alocată fiind de 312 milioane de lei.
Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, semnarea de către fostul Director General al Transelectrica, Adrian Băicuși a unor contracte cu o societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă înainte de a prelua conducerea companiei reprezintă o situație de conflict de interese.”În perioada în care a deținut funcția de director general al Transelectrica, Băicuși Adrian a reprezentat compania la încheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL București, societate în cadrul căreia a ocupat funcția de director general până la data de 30 septembrie 2008. Între cele două societăți au fost încheiate, în perioada respectivă, trei contracte de furnizare în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, precum și un act adițional care majora un contract cu 735.000 de lei”, se menționează în raport.