Cosmin Ghiță, Director General, despre posibilitatea ca Nuclearelectrica să construiască un reactor nuclear: Există un scenariu alternativ, este fundamentat

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cosmin Ghiță, Director General, despre posibilitatea ca Nuclearelectrica să construiască un reactor nuclear: Există un scenariu alternativ, este fundamentat

Pentru realizarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, autoritățile iau în calcul mai multe scenarii. În cazul în care negocierile cu investitorii chinezi (care trenează de prea mulți ani!), nu se finalizează (dar nu se indică un termen limită! – n. r.), Nuclearelectrica va dezvolta o singură capacitate, acesta fiind un al doilea secenariu la care se lucrează. Ministrul Anton Anton și Secretarul de stat Doru Vișan au declarat că România va construi singură cel puțin unul dintre reactoarele nucleare.

Întrebat dacă Nuclearelectrica poate să construiască un reactor nuclear, directorul general Cosmin Ghiță a declarat: “Ne concentrăm atenția pe proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, care este strategic pentru România. Există un scenariu alternativ, este fundamentat. Sunt anumite condiții de realizare a acestor investiții, pentru care trebuie susținerea Guvernului. Orice finanțare în proiecte nucleare necesită sprijin de stat”.

Șeful SNN a apreciat  că “gândirea unor alternative este un lucru foarte bun. Arată interesul real pentru realizarea acestui proiect. Creșterea capacităților de producție în domeniul nuclear este un angajament serios”.

În prezent, se lucrează la un update la studiul de fezabilitate, să fie mai multă acuratețe la mai multe capitole (buget total, condiții de realizare etc). Cosmin Ghiță a mai spus că s-a propus realizarea a 2 reactoare pentru o eficientizare a costurilor, dar că Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă s-au realizat una câte una.

“Am convenit cu investitorii chinezi să accelerăm discuțiile. Suntem în plin proces de negociere a acordului interguvernamental dintre România și China. Investiția asta nu trebuie făcută oricum. Trebuie să platim un preț normal, nu exagerat. Suntem în faza negocierilor. Acestea pot avea rezultate pozitive sau negative…Dacă nu avem rezultate pozitive, atunci solutia de rezervă este că Romania va construi singura un reactor, prin Nuclearelectrica. Pentru că ne-am apucat să promovăm contractul pentru diferență”, a declarat recent ministrul Energiei, Anton Anton.

Citește și:


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *