De ce este importantă retehnologizarea Unității 1 Cernavodă pentru România?

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic De ce este importantă retehnologizarea Unității 1 Cernavodă pentru România?

De ce este atât de importantă retehnologizarea Unităţii 1 pentru SNN şi pentru România? “Pentru că la mai puţin de jumătate din costul de construcţie a unei noi unităţi nucleare, putem opera în aceleaşi condiţii de siguranţă nucleară Unitatea 1 pentru încă 25-30 de ani. Asta înseamnă securitate energetică, locuri de muncă şi independenţă de importuri”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă presupune costuri la jumătate faţă de realizarea unei unităţi noi şi permite utilizarea reactorului încă 25-30 de ani în aceleaşi condiţii de siguranţă nucleară. Spre comparaţie, proiectul unităţilor 3 şi 4 (două unităţi de acelaşi fel ca şi unitatea 1) este estimat la 6,5 milioane de euro, prin urmare retehnologizarea reactorului 1 ar însemna în jur de 1,5 miliarde de euro, a spus Ghiță, citat de Agerpres.

Proiectul se află în faza I, în care urmează a se desfăşura în primul rând activităţile de organizare a proiectului, procesul de finalizare a documentaţiilor-suport necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate, inclusiv elaborarea şi supunerea spre aprobare a acestuia de către acţionari, în anul 2021.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *