Cota de certificate verzi: 12,15% în 2016. Avertisment al asociațiilor: Guvernul dă lovitura de graţie multor producători

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Cota de certificate verzi: 12,15% în 2016. Avertisment al asociațiilor: Guvernul dă lovitura de graţie multor producători

Guvernul a aprobat, în ultima sa ședință din acest an, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi. În comunicatul transmis de Executiv se menționează că noua cotă a fost majorată de la 11,9% în 2015 la 12,15% pentru anul viitor.

grup - eoliene

„Pentru 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Cota pentru anul viitor este mai mare decât cea pentru 2015, când a fost stabilită la nivelul de 11,9%”, se precizează în comunicat. Totodată se face mențiunea că acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 menţine impactul în factura consumatorului la nivelul utilizat în 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferând costuri nejustificate în factură.

„În cazul în care se iau în calcul şi acordurile pentru exceptare emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7000 GWh) şi ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptaţi (populaţie şi IMM-uri) va înregistra o creştere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh”, se mai menționează în comunicatul Executivului.

Dacă Guvernul și ANRE se laudă că au crescut cota de certificate verzi pe 2016, reprezentanții asociațiilor din sectorul regenerabilelor reclamă, la unison, că menţinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rând este lovitura de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile. Prin această reducere masivă a sprijinului acordat producătorilor de energie din surse regenerabile, statul român îi impinge cu bună știință pe aceștia spre insolvență și faliment, susțin asociațiile de profil.

De partea cealaltă, Guvernul precizează că nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului naţional privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie şi a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise”, arată documentul citat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *