Creditorii încurcă ițele la CE Hunedoara. Judecarea cererii de reintrare în insolvență, amânată

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Creditorii încurcă ițele la CE Hunedoara. Judecarea cererii de reintrare în insolvență, amânată

Când reintră Complexul Energetic Hunedoara în insolvență?  A trecut o lună și mai durează… Tribunalul Hunedoara a amânat judecarea cererii de intrare în insolvenţă a companiei pentru data de 23 iunie. Motivul: două dintre firmele creditoare – Armor Security și Gerom International – au depus cereri, una a fost de recuzare a completului de judecată, iar cea de a doua de strămutare a dosarului la o altă instanță.

Complex-Energetic-HunedoaraPotrivit presei locale, purtătorul de cuvânt al instanţei, Ildiko Glăman,a precizat că cererea de recuzare a completului de judecată a fost respinsă, pe motiv că dosarul a ajuns la acelaşi judecător care a dat soluţia desfiinţată de Curtea de Apel Alba Iulia, și anume Ioan Drăgan. În schimb, cererea de strămutare a dosarului de insolvenţă a CEH a fost depusă la Curtea de Apel Alba Iulia şi are termen de judecată în 16 iunie. Tot presa locală scrie că grupurile de interese continuă să graviteze în jurul CE Hunedoara.  Firma care a  depus cererea de strămutare a procesului aparține fostului prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, iar Armor Security este una dintre firmele de pază care a avut contract cu unitățile miniere. Aceasta  vrea recuzarea completului de judecată condus de Ioan Drăgan,  care s-a pronunțat inițial pe intrarea CEH în insolvență

Problemele curg la CE Hunedoara…

Până va reuși instanța să dea verdictul în privința insolvenței, la CE Hunedoara problemele curg… „Insolvența crease un echilibru la Complexul Energetic Hunedoara. Era o mașină care începuse să funcționeze și cu furnizorii, și cu toată lumea. Suntem într-o situație foarte gravă”, a remarcat Virginia Popescu, director financiar CEH, în cadrul Comitetului pentru minerit, grupul de lucru Huilă.

Au început pregătirile pentru disponibilizarea a peste 800 angajați, de la 1 octombrie 2016, administrația companiei notificând sindicatele  în acest sens. Sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea că administrația companiei de stat intenționează să nu dea salarii compensatorii muncitorilor ce vor fi concediați colectiv, aceștia urmând să beneficieze doar de venitul de completare a șomajului, care se acordă pentru o perioadă de doi ani, potrivit Agerpres.

O altă problemă majoră pentru CEH o reprezintă depășirea cu peste o lună a termenului limită până la care putea achiziționa certificatele de carbon necesare funcționării celor două termocentrale Mintia și Paroșeni, compania riscând o amendă de circa 350 milioane de lei pentru neîndeplinirea condițiilor de mediu.

”În momentul de față nu avem disponibilități financiare ca să putem achiziționa certificatele de carbon. Deocamdată nu avem nicio soluție”, a declarat pentru Gazeta de Dimineață, Cosmin Chiuzan, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

În 2015, CEH a fost amendată cu 538 milioane de lei că nu a achiziționat la termen certificatele de carbon.

De cealaltă parte, la Ministerul Energiei s-a bătut în cuie Raportul final cu privire la starea mineritului din Valea Jiului, respectiv a Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit acestuia, planul de salvare a mineritului din Valea Jiului prevede păstrarea a două mine viabile și a câte unui grup de la Termocentrala Deva și respectiv Termocentrale Paroșeni. Vor fi închise minele Livezeni și Lonea. „Complexul Energetic Hunedoara se află în acest moment într-o situație extrem de delicată, însă suntem aici să luăm decizii cerebrale, în așa fel încât zona Văii Jiului să nu aibă de suferit. Ceea ce se întâmplă acum la CEH este rezultatul unor acțiuni iresponsabile, al unor lupte și ambiții personale, care nu fac decât rău Complexului. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem face pentru a salva mineritul din Valea Jiului. Sunt încrezătoare că acest raport al Comitetului de coordonare pentru activitatea minieră este o un pilon important în materialul pe care îl pregătim pentru discuțiile cu Comisia Europeană”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.

CE Hunedoara s-a aflat  în insolvență din 7 ianuarie 2016, timp de 4 luni, și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *