„Operatorul Pieței de Energie M” SRL a fost desemnat în calitate de operator al pieței de energie din Republica Moldova. OPEM este filială a OPCOM

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Info, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Actual Esential „Operatorul Pieței de Energie M” SRL a fost desemnat în calitate de operator al pieței de energie din Republica Moldova. OPEM este filială a OPCOM

„Operatorul Pieței de Energie M” SRL (OPEM) a fost desemnat în calitate de operator al pieței de energie electrică din Republica Moldova. OPEM este filială a OPCOM din România. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova.

Desemnarea OPEM va contribui la funcționarea eficientă a pieței de energie electrică și la creșterea încrederii investitorilor. Totodată, operatorul va promova transparența și concurența pe piața de energie, prin aplicarea unor reguli corecte și echitabile, ceea ce va contribui la formarea unor prețuri mai competitive pentru consumatori, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

„Datorită experienței OPCOM, vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie”, a declarat recent ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Adunarea Generală a Acționarilor Operatorului Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale “OPCOM” SA a hotărât, în data de 13 decembrie 2023, constituirea și înregistrarea unei societăți în Republica Moldova.

SA „OPCOM” este membru al mai multor asociații, printre care Asociația internațională a burselor de energie (APEx) și Asociația burselor europene de energie (Europex), care joacă un rol important în dezvoltarea standardelor și reglementărilor pentru piețele energetice. De asemenea, membrilor acestor asociații li se oferă o platformă pentru colaborare internațională, cu acces la informații privind tendințele și evoluțiile pe piața energetică la nivel internațional.

De notat că desemnarea unui filialei SA „OPCOM” înregistrate în Republica Moldova, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor a stat la baza semnării la data de 11 decembrie 2023 a Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *