La conferința organizată de Focus Energetic despre provocările iernii 2016 – 2017, participanții au aflat, printre altele, cum își realizează unele companii prognoza pentru iarnă. Romgaz analizează inclusiv comportamentul animalelor când îşi realizează prognozele, potrivit directorului comercial al companiei, Vasile Ciolpan.
‘Când ne facem prognozele despre cât de grea va fi iarna, luăm în consideraţie şi comportamentul animalelor, cum se pregătesc acestea de iarnă. De exemplu, când începe migraţia păsărilor, cât de adânc îşi face broasca ţestoasă vizuina, cât de graşi sunt porcii mistreţi în ajunul iernii’, a afirmat Ciolpan, în cadrul conferinţei Focus Energetic, scrie Agerpres. Astfel că, potrivit prognozei Romgaz, această iarnă va fi geroasă şi lungă.
Dincolo de analiza comportamentului animalelor, Romgaz s-a pregătit corespunzător pentru iarnă: în depozite există în acest moment o cantitate de gaze de 2,3 miliarde de metri cubi, mai mult decât cantitatea de 1,7 miliarde de metri cubi, care este necesarul solicitat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat că România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale va fi chiar şi cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite.
Guvernul a alocat mai puține servicii de sistem în această iarnă față de cea de anul trecut, când au fost probleme cu stocurile de apă și de cărbune, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, la aceeași conferință, potrivit Agerpres.
„Am alocat prin acest HG mai puține servicii de sistem decât anul trecut, când erau probleme cu stocurile de apă, când erau oarecare probleme cu stocurile de cărbune. Anul acesta ne-am limitat la a interveni în această piață. Practic, s-a alocat doar o cantitate limitată de rezervă terțiară lentă pentru grupurile care folosesc păcură, acestea putând interveni doar în condiții extreme unde temperaturile sunt foarte scăzute, consumul de gaze este foarte mare și să existe un backup pentru partea aceasta”, a afirmat Popescu, precizând că stocurile de cărbune sunt „mai bune” decât anul trecut.
Popescu: Încălzirea individuală nu este soluţia care ar trebui promovată în Bucureşti
Încălzirea individuală nu este soluţia care ar trebui promovată în Bucureşti la nivelul anului 2016 – 2017, ci centralizarea, consideră secretarul de stat Corina Popescu.
„Au existat nişte costuri care nu au fost recunoscute în totalitate, totul a fost un bulgăre de zăpadă care s-a rostogolit. Ne-am minţit noi pe noi înşine, ceea ce nu este corect. Nu au existat şi nu au apărut modernizări în acest sector sau prea puţin aş putea spune faţă de necesar. Este clar că este un sector în care investiţiile îşi au locul pentru perioada următoare. Pentru Bucureşti chiar nu văd alte soluţii decât cele centralizate şi cele de producţie, cadrul diversificat un pic, dar pe termen scurt şi mediu ELCEN este o soluţie viabilă, restructurat, restructurat şi RADET, să se transforme din regie în societate comercială, să acceseze acele fonduri europene ca să-şi modernizeze reţelele”, a spus Popescu, potrivit Agerpres.