Curtea de Conturi a interzis Transelectrica să ajute cu energie Serbia și Bulgaria

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Curtea de Conturi a interzis Transelectrica să ajute cu energie Serbia și Bulgaria

Curtea de Control a decis, la finele anului trecut, în urma unui control, că Transelectrica nu mai poate ajuta cu energie Serbia şi Bulgaria, prin transfer în natură, pe motiv că societatea nu a recuperat anumite cantităţi de energie de la cele două ţări.  Corina Popescu, membru în Consiliul de Administraţie al Electrica şi fost secretar de stat în Ministerul Energiei a explicat, în cadrul unei conferinţe pe tema eticii în afaceri, organizate de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER,  că a existat o convenție operatorie din ţările vecine, prin care dacă  unul dintre sistemele energetice cerea ajutor de avarie, celelalte puteau oferi energie care urmau să fie recuperată în natură.  Reprezentanții  Curţii de Conturi au relevat faptul că Transelectria nu a recuperat anumite cantităţi de energie de la Serbia şi Bulgaria  și au interzis companiei româneşti să mai realizeze astfel de transferuri.

Transelectrica

În acest context, Corina Popescu a explicat că nu a existat nicio consecinţă negativă pentru România a faptului că, în ianuarie, nu am răspuns unei cereri de a ajuta Bulgaria cu energie. „Atunci când ministrul Energiei a făcut acea declaraţie , era vorba de un element punctual. Au fost două paliere orare când nici noi nu aveam rezerve şi în acel moment ne-a cerut Bulgaria ajutor de avarie… Transelectrica notificase încă de la sfârșitul anului trecut colegii bulgari şi sârbi că acea convenţie cu schimburi naturale nu mai poate fi aplicată, ca urmare a unui control al Curţii de Conturi, şi era în perioada când se negocia o nouă convenţie, bazată pe principii comerciale, adică îţi dau, dar plăteşti”, a declarat fostul Secretar de Stat Corina Popescu.

În luna ianuarie, Bulgaria a avut o problemă critică , stopând exporturile pentru trei-patru săptămâni. Probleme mari în acea perioadă au avut și Ungaria,  Grecia, dar şi Franţa.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *