Dacă va distribui dividende suplimentare, cum vrea iar Fondul Proprietatea, Nuclearelectrica nu va reuși să retehnologizeze Unitatea 1. Șefii SNN avertizează: Va fi afectată grav independența și stabilitatea energetică a României

Publicat pe Categorii Business, Energie, Hidro si nucleara
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Dacă va distribui dividende suplimentare, cum vrea iar Fondul Proprietatea, Nuclearelectrica nu va reuși să retehnologizeze Unitatea 1. Șefii SNN avertizează: Va fi afectată grav independența și stabilitatea energetică a României

Ca și în anii precedenți, Fondul Proprietatea cere, din nou, dividende suplimentare de la Nuclearelectrica, dar și de la alte companii energetice la care este acționar.

După ce solicitarea din aprilie anul trecut nu a avut sorți de izbândă, decizia acţionarilor fiind să nu se acorde dividende suplimentare la Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea face o nouă încercare. De data aceasta, decizia finală aparține noului acționar majoritar al companiei – Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, condus de ministrul Virgil Popescu.

Astfel, FP a cerut convocarea Adunării Generale a Acționarilor în decembrie pentru aprobarea distribuirii de dividende suplimentare în sumă totală de  512.573.546,7 lei din rezultatul reportat al societății. Respectiv, o valoare a dividendului suplimentar brut pe acțiune de 1,7 lei.

Propunerea Fondului Proprietatea de distribuire a dividendelor suplimentare pune în pericol realizarea proiectelor de investiții ale Nuclearelectrica (reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă) și afectează grav potențialul de implementare al Retehnologizării U1, semnalează Consiliul de Administrație al SNN, ca răspuns la solicitarea FP. Nerealizarea retehnologizării U1 afectează, grav, pe termen mediu și lung, independența și stabilitatea energetică a României determinând creșterea gradului de risc al tuturor investițiilor productive din economia natională în condițiile în care resursele de energie electrică ar deveni critice, imposibil să acopere consumul intern, susțin reprezentanții Nuclearelectrica.

În materialul realizat de CA pentru a fi prezentat spre informare acționarilor, se precizează că, la data de 30 septembrie 2019, SNN are 1.610.364.251 lei în contul de rezultat reportat din rezerva din reevaluare realizată, respectiv distribuibilă. Necesarul de investiții majore în perioada 2019 – 2026 este în valoare de 8,8 miliarde lei, respectiv o medie anuală de 1.098 milioane lei pentru fiecare din următorii 8 ani. Necesarul anual de constituire a surselor proprii de finanțare rste în valoare de 450 milioane lei, având în vedere o schemă de finanțare a investițiilor majore de 55% finanțare din mediul extern și 45% finanțare din surse proprii.

Consiliul de Administrație al SNN ia poziție fermă și transmite că societatea nu poate distribui dividende suplimentare în sumă de 512.573.546,7 lei.

Candidatul PNL la prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, marţi, că se va discuta în CSAT despre reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă  şi că se va lua cea mai bună decizie în acest caz.

Directorul general al Centralei Nucleare de la Cernavodă, Cosmin Ghiță, a spus recent că, deși negocierile cu China General Nuclear Power continuă, acestea sunt departe de a fi finalizate. Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavodă. De atunci, se tot negociază…..

SNN a raportat un profit mai mare cu circa 30% în primele 9 luni și un grad de realizare a investițiilor de 70%. Prețul acțiunii SNN a înregistrat un trend ascedent, compania având cel mai mare randament din BET.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/nuclearelectrica-profit-mai-mare-cu-circa-30-in-primele-9-luni-grad-de-realizare-a-investitiilor-70-pretul-actiunii-snn-a-inregistrat-un-trend-ascedent-compania-avand-cel-mai-mare-randament-din-b/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *