De-a rasu’-plansu’: doar 3 certificate verzi, vândute pe PCCV- OPCOM!

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic, Info Bursier, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential De-a rasu’-plansu’: doar 3 certificate verzi, vândute pe PCCV- OPCOM!

După ce luni la rând nu s-a tranzacționat niciun certificat verde, la sesiunea de tranzacționare din 17 septembrie pe Piața Centralizată a Certificatelor Verzi – PCCV, administrată de OPCOM, s-au vândut… 3 certificate verzi! Potrivit datelor OPCOM, au fost depuse 91 oferte de vânzare, s-au încheiat 3 oferte de cumpărare, prețul de închidere fiind 131,08 RON/certfificat.

photo (63)

Privită din exterior, situația pare amuzantă! Pentru participanții la piață însă, situația este gravă. Rezultatul licitației, transmis societăților ofertante, a sunat cam așa: “Oferta companiei x, de vânzare CV pe PCCV septembrie 2015, S1, nu a intrat în tranzacție. La alocarea pro-rata a rezultat 0,000792290840237564 care se rotunjeste la 0”!

Lipsa tranzaționării de certificate verzi pe piața centralizată de mai multe luni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorități, care să pună în aplicare rapid mecanismele la care se lucrează de zor în Ministerul Energiei, susțin investitorii în domeniu.

Citiți și Alarmant! Nu se mai tranzacționează certificate verzi pe PCCV – OPCOM

ANRE a stabilit cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, de 12,15%, față de 17% cât era initial, fapt ce a revoltat asociaţiile din industria regenerabilelor, care au luat poziţie comună, reclamând cota, pe care o consideră ‘lovitura de graţie dată producătorilor”.

Noua cotă a fost adusă la cunoștință Guvernului încă din luna iunie, între timp autoritățile luând decizia să se ia în calcul mai multe mecanisme de lucru pentru a-i sprijini pe producătorii din sectorul regenerabilelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *