- Cheia succesului: profesionalism, implicare, sinceritate și dăruire, o cultură organizațională foarte aproape de cea a familiei. “Te simți parte din organizație și simți că participând și implicându-te, reușești să menții această familie funcțională”
„Energia vine de la oameni”, de la cei 2.000 de angajați din 9 județe din România care lucrează în cele 10 companii ale Grupului CEZ în România. Am avut ocazia să vizitez mai multe companii ale CEZ și ce mi-a atras în primul rând atenția au fost oamenii. Care îți zâmbesc când te întâmpină, dar și din sutele de fotografii expuse peste tot. “De ce este energia noastră diferită? În fiecare zi, aproximativ 2000 de colegi din 9 județe din România, aduc în lumină noi și noi performanțe. Acest efort comun ne aduce mai aproape de clienții și stakeholderii noștri. Se spune că „cine se aseamănă se adună”, un proverb care în cazul nostru se aplică perfect. De ce? Echipa noastră, deși este formată din oameni diferiți ca tipologie și specializare, este mereu orientată spre viitor. De nenumărate ori, acest lucru face diferența”, ne spune Angelica Barbu, Director de comunicare și marketing.

Grupul CEZ în România a aniversat de curând 14 ani pe piața locală, timp în care și-a continuat misiunea de aduce energie electrică în casele românilor, de a avea grijă de angajații și clienții săi, de a atinge noi ținte în ceea ce privește energia din surse regenerabile, prin operarea cu atenție a celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa și a sistemului hidroenergetic de lângă Reșița, precum și de a se menține cu un pas înainte într-o epocă a digitalului. Rezultatele celor zece companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, High Tech Clima și TMK Hydroenergy Power sunt dovada clară că energia vine de la oameni.
Vă invit să cunoaștem împreună patru dintre specialiștii cheie care lucrează în cadrul Grupului CEZ: Costinel Gheorghe – Specialist SCADA Junior, Distribuţie Oltenia, Ana Lăcătușu – Manager Departament Reporting & Corporate Governance, CEZ ESCO, Olivian Bîltac – Specialist Dezvoltare Produse Noi, CEZ Vânzare și Mihai Belu – Analist Piețe Energie, CEZ România.
De cât timp lucrați în cadrul Grupului CEZ în România? Ați avansat în cadrul companiei?
Costinel Gheorghe: Lucrez în cadrul companiei de mai bine de 11 ani, am avansat din funcția de Specialist SCADA Junior, la Specialist SCADA Senior.
Ana Lăcătușu: M-am alăturat echipei Grupului CEZ în România în iulie 2014, iar avansarea a venit după aproximativ 2 ani, timp în care mi-am găsit cadența și m-am familiarizat cu oamenii și procedurile grupului.

Olivian Bîltac: De aproape un an lucrez în cadrul companiei CEZ Vânzare, având funcția de Specialist Dezvoltare Produse Noi. Dată fiind perioada relativ scurtă de când sunt angajat, nu am avansat până în acest moment în cadrul companiei.
Mihai Belu: Lucrez în cadrul Grupului de 3 ani. În tot acest timp, am acumulat experiența de care aveam nevoie pentru zona mea de expertiză, iar treptat am început să îmi diversific activitatea și am fost implicat în diferite proiecte.
De ce ați optat pentru această companie? Ce v-a determinat să rămâneți?
Costinel Gheorghe: Motivul pentru care am ales să lucrez în cadrul Grupului CEZ în România, încă de când am terminat facultatea, a fost acela că voi avea șansa să lucrez pentru o companie multinațională, cu perspective la nivel internațional.

Ana Lăcătușu: Până în anul 2014 am făcut parte din în companii mai mici, active în diverse segmente de piață. Am simțit nevoia să fac un pas către o companie mare dorind a-mi valida încrederea în mine și dorința de dezvoltare profesională.
Olivian Bîltac: În momentul în care căutam să schimb locul de muncă, am participat la mai multe interviuri cu unii dintre angajatorii de top din oraș. Momentul în care am găsit anunțul de angajare pentru postul pe care îl ocup în prezent, am devenit curios deoarece am fost atras de activitatea antrenantă și creativă la care eram expus. Am luat decizia finală în urma interviului pe care l-am avut cu colegii actuali,–atunci când mi-am dat seama că acesta este un loc în care pot crește și în care am ce învăța.
Mihai Belu: Mi-a plăcut modul în care am fost primit, mi-a plăcut atmosfera, mediul prietenos și profesionist pe care l-am regăsit atunci când am vizitat sediul din București.
Ce ați învățat în toți acești ani?
Costinel Gheorghe: Din punct de vedere profesional pot spune că am reușit să îmi îmbunătățesc cunoștintele în domeniu, iar acest lucru se datorează echipei din cadrul căreia fac parte, formată din profesioniști adevărați, dar și cursurilor tehnice de specialitate la care am participat. Cu toate acestea, trebuie să subliniez că mai am foarte multe de învățat.
Ana Lăcătușu: Lecția cea mai importană a fost munca în echipă. Mi-am validat credința că „omul sfințește locul” și că atât timp cât lucrezi cu pasiune și dăruire, rezultatele vor fi pe măsură.
Olivian Bîltac: Am învățat foarte multe lucruri, unele de specialitate, altele din sfera de “soft skills”, dar poate cea mai utilă competență dobândită până acum, și pe care îmi doresc să o aprofundez, este aceea de gândire abstractă în business. Consider că aceasta este esențială în înțelegerea contextului propriilor acțiuni ca angajat, dar și a impactului acestora asupra mediului intern și extern al companiei.
Mihai Belu: Aici am aprofundat tot ce am învățat la joburile anterioare, am descoperit și alte aspecte legate de ceea ce fac, mult mai complexe. Sunt înconjurat de niște oameni profesioniști și prietenoși dispuși să te ajute și asta m-a ajutat să mă perfecționez.

Ce contează mai mult pt dvs: condițiile de muncă, salariul, formarea profesională/specializarea etc.?
Costinel Gheorghe: Foarte important pentru mine este colectivul, echipa din care fac parte și vreau să menționez că din acest punct de vedere mă simt foarte norocos pentru că am șansa să fac parte dintr-o echipă minunată care m-a ajutat și m-a încurajat tot timpul. O echipă de oameni foarte inimoși care mi-au îndrumat pașii și m-au ajutat să evoluez. Foarte importantă este, de altfel, și formarea profesională. Am avut șansa să particip la cursuri de formare profesională, iar ceea ce am învățat am reușit să pun în practică.
Ana Lăcătușu: Consider că pachetul complet, pentru a fi armonios și a te dezvolta ajungând să fi de folos companiei, ar trebui sa includă toate aceste lucruri. Acest răspuns depinde de momentul în care te găsești tu ca individ și de nevoile specifice pe care le ai în acel moment respectiv.
Olivian Bîltac: În cazul meu, contează cu precădere formarea profesională. Bineînțeles că aceasta este strâns legată de mediul de lucru și de colectiv deoarece creșterea poate fi îngreunată într-un mediu toxic, iar toate lucrurile care merită învățate și care te formează ca și angajat, le înveți de la persoanele alături de care lucrezi.

Mihai Belu: Toate aspectele enumerate sunt importante, fiecare ajung să reprezinte o prioritate pentru noi la un moment dat. Eu consider că aici trebuie să fie un echilibru adaptat pentru fiecare în funcție de randamentul nostru și de dorința noastră de a acumula cât mai multă experiență.
Cum se lucrează în echipă în Grupul CEZ în România?
Costinel Gheorghe: Pot să vă mărturisesc că în departamentul în care lucrez suntem o echipă foarte sudată, ne ajutăm, ne sfătuim, mai discutăm și în contradictoriu, dar mereu argumentat ceea ce ne ajută să luăm decizia cea mai bună.
Ana Lăcătușu: Consider că nu sunt o personalitate dificilă și atât timp cât nu pierd din vedere scopul final, pe care toți ni-l asumăm, lucrul în echipă poate fi o experiență plăcută pentru toată lumea.
Olivian Bîltac: Se lucrează foarte ușor în echipă, colectivul fiind unul foarte implicat. Colegii sunt mereu deschiși la colaborare, iar părerile și experiența tuturor celor care sunt implicați în realizarea unui obiectiv sunt ascultate și luate în considerare.
Mihai Belu: Lucrul în echipa este unul profesionist, plăcut și constructiv.
Ați urmat programe de training puse la dispoziție de companie? V-ați implicat în proiecte de dezvoltare personală, de CSR marca CEZ?
Costinel Gheorghe: Da, am participat la programele de training puse la dispoziție de companie și am fost implicat și în proiecte de dezvoltare personală și pot să vă mărturisec că m-au ajutat.
Ana Lăcătușu: Am avut plăcerea să particip la programele de training puse la dispoziție de companie. M-am implicat în proiectele pe care Grupul CEZ în România le-a derulat și pot afirma că participând la aceste proiecte câștigul personal a fost semnificativ.
Olivian Bîltac: Am beneficiat anul acesta de două traininguri puse la dispoziție de companie: un training tehnic de specialitate predat de un formator extern care mă ajută în activitatea zilnică de creare și gestionare a produselor și un training foarte util, pe parte de soft skills, predat de un un coleg specializat ca și formator unde am învățat atât tehnici de comunicare, dar și din experiența acestuia în cadrul companiei. Sunt momentan implicat într-un proiect de CSR ce are ca scop formarea copiilor și are în vedere să suplinească sau să construiască în jurul aspectelor/ tipurilor de cunoștințe pe care școală nu reușește să le acopere. În cadrul proiectului, copiii deprind abilități de leadership, de vânzare și de vorbit în public care le vor fi foarte utile în viață.
Mihai Belu: Echipa Departamentului CSR depune un efort imens pentru a oferi tuturor angajaților posibilitatea de a participa la proiectele derulate. Da, am fost implicat în câteva proiecte locale de CSR și mă voi oferi și pe viitor să particip.
Cu ce credeți că se diferențiază CEZ de alte companii de profil din România?
Costinel Gheorghe: Nu vă pot spune cum sunt celelate companii de profil din România pentru că eu am lucrat doar în cadrul Grupului CEZ în România, în schimb pot să vă spun că aici se pune foarte mult accent pe profesionalism, implicare, sinceritate și dăruire.
Ana Lăcătușu: Motto-ul nostru este: „energia vine de la oameni”. Iar CEZ se diferențază printr-o cultură organizațională foarte aproape de cea a familiei. Te simți parte din organizație și simți că participând și implicându-te, reușești să menții această familie funcțională.
Olivian Bîltac: Consider că aspectul care diferențiază CEZ de alte companii de profil din țară este grija autentică pe care o are față de angajați. Am aflat, în timpul lucrat în cadrul companiei, că fraza „Energia vine de la oameni” este mai mult decât un slogan, este un model de business și provine din investiția făcută în oameni.
Mihai Belu: Cu siguranță, diferența o fac în primul rând oamenii. În acest mediu pot să spun că mă simt foarte bine și acest lucru este datorită oamenilor care creează acest sistem prietenos și profesionist.
Ce așteptări aveți în continuare?
Costinel Gheorghe: Așteptări am de la mine, să învăț cât mai multe din punct de vedere tehnic să acumulez cât mai multă informație pe care să o folosesc util. Într-un cuvânt să fac performanță pe plan profesional.
Ana Lăcătușu: Îmi doresc să am parte de sănătate și de mulțumirea adusă de proiectele în care sunt implicată.
Olivian Bîltac: Îmi doresc să mă dezvolt în continuare, să cresc cât de mult pot cu ajutorul oportunităților puse la dispoziție de companie și să am parte de realizări profesionale de care să fiu mândru în continuare și pe care să le pot utiliza în mod constructiv în cadrul companiei.
Mihai Belu: Aceleași pe care le-am avut și până acum: să pot să mă dezvolt în acest mediu pe plan profesional.
Ați sfătui un absolvent de facultate, școală profesională să vină să lucreze în cadrul Grupului CEZ în România? Ce argumente aduceți să-l convingeți?
Costinel Gheorghe: Da, i-aș recomanda cu mare încredere acestă companie datorită multiplelor beneficii pe angajații le au: programe de training, un mediu de muncă profesionist cu oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional, dar și multe activități interesante de echipă.
Ana Lăcătușu: Clar, da! Am un copil și știu cât de dificil poate fi să convingi pe cineva care nu are la dispoziție imaginea de ansamblu și care nu înțelege ce așteptări sunt la adresa lui, deși, dacă mă gândesc mai bine, nu știu dacă important este să îl convingi cu orice preț să vină, cât să îl poziționezi în rolul de partener în echipă. Asumarea trebuie să fie de ambele părți.
Olivian Bîltac: Da, cu toată încrederea! I-aș da exemplul celorlalți angajați tineri pentru care CEZ este primul angajator și care au avut parte de o dezvoltare remarcabilă pe plan profesional și personal.
Mihai Belu: Da, recomand cu încredere această companie, este un mediu propice pentru a-și forma baza privind experiența profesională atât de necesară în a-ți construi o carieră solidă. Tot aici este mediul în care după acumularea unei experiențe primare va putea promova în funcție de înclinațiile și preferințele fiecăruia, compania având foarte multe departamente în care fiecare își poate găsi locul perfect dacă își dorește cu adevărat.