Ministrul Energiei, susținut de șefii companiilor din subordine, dau asigurări că la iarnă va fi bine, că sistemul energetic național este pregătit. Toma Petcu a declarat la conferința “Provocările iernii 2017 – 2018 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de publicația Focus Energetic, că anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decât în 2016, fiind adaptate condițiilor de iarnă din România.
“Astăzi, 20 noiembrie, a fost convocat, la DEN, Comandamentul de iarnă pentru a face o ultimă trecere în revistă a tuturor pregătirilor la nivel tehnic. Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea și creșteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Am majorat cantitățile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a afirmat ministrul Energiei. Vestea bună este că prognoza meteo pentru lunile de iarnă este mult îmbunătățită, estimându-se temperaturi în limitele normale ale perioadei.
Stocurile de gaze? Da, ne ajung, a spus Petcu, criticând „declarațiile alarmiste” legate de importurile de gaze pe care le va face România la iarnă. „Mă mir că în 2017 există oameni cu expertiză care se declară îngroziți de importurile de gaze. România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum”, a declarat ministrul Energiei.
Potrivit datelor ministerului, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble. „Tehnic vorbind, astăzi, Romania nu poate extrage din zacaminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Intr-o zi normala de iarna, in Romania se consuma aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din productia curenta si din inmagazinare, sunt mai mult decat suficiente. Desigur, sunt si perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. In astfel de situatii consumurile cresc si pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutam de importuri”, a spus ministrul, la conferința Focus Energetic.
Furnizorii interni au anuntat ca, pentru iarna aceasta, au incheiat deja contracte cu exportatorii. De asemenea, și privinta energiei electrice, stocurile de resurse (apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură) sunt mai mari decât iarna trecută. Rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari față de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă, iar stocurile de cărbune sunt duble în centrale, fata de anul trecut, astfel ca la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, a mai spus Petcu.
Petcu se așteaptă la o stagnare a prețului energiei, dacă nu chiar o diminuare
Ministrul Energiei se așteaptă cel puțin la o stagnare a prețului energiei electrice, posibil chiar o diminuare.”Din tranzacțiile care vor fi realizate pentru primul trimestru al anului următor noi sperăm ca să observăm cel puțin o stagnare a prețului, dacă nu chiar o diminuare pentru că sunt motive suficiente, vorbim de de energie electrică. Iar în zona de gaze, această liberalizare trebuia foarte bine reglementată și stabilită de ANRE. Așteptăm să se realizeze acest lucru după care ANRE poate să facă o analiză dacă va fi necesară o ajustare de preț”, a afirmat Toma Petcu, cu precizarea că orice modificare a prețurilor de către ANRE trebuie să fie justificată.
Cu asemenea vești, nesperat de bune, nu ne rămâne decât să spunem și noi, la fel ca dl Ministru Petcu, la finalul discursului său, „Doamne ajută!”
Singura veste buna ar fi sa avem alt ministru mai competent. Energia se conduce inginereste nu dupa vointa divina.