Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie: pregătiri pe repede înainte, atenție sporită din partea operatorilor! Se fac testări în luna decembrie, ANRE vine cu modificări la Ordinul 213 care nu a apucat să fie publicat în Monitorul Oficial!

Publicat pe Categorii Exclusiv, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie: pregătiri pe repede înainte, atenție sporită din partea operatorilor! Se fac testări în luna decembrie, ANRE vine cu modificări la Ordinul 213 care nu a apucat să fie publicat în Monitorul Oficial!

Operatorii din energie au la dispoziție mai puțin de o lună să se pregătească pentru trecerea la intervalul de 15 minute pentru decontarea tranzacțiilor cu energie de la 1 ianuarie 2021, după cum a stabilit ANRE. În luna decembrie, aceștia au posibilitatea să facă testări pe o platformă pusă la dispoziție de Transelectrica. Între timp, trebuie să fie atenți la reglementările ANRE, mai ales că sunt propuse modificări la Ordinul 213 care aprobă Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru, chiar dacă acesta nu a apucat să fie publicat în Monitorul Oficial!

Trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu 1 ianuarie 2021 este o provocare majoră pentru toți actorii din energie și nu doar pentru aceștria. Reamintim că Transelectrica a propus/solicitat ANRE, în baza unui calendar, amânarea decontării la 15 minute a tranzacțiilor cu energie electrică până la data de 1 octombrie 2021, tocmai ca să aibă timp suficient să pregătească platforma de tranzacționare. Însă ANRE a decis și a făcut anunțul oficial, stabilind data de 1 ianuarie 2021.

Iată cum se prezintă situația la acest moment. Începând cu data de 3 decembrie, participanții la piața de echilibrare/părțile responsabile cu echilibrarea fac testări pe o platformă pusă la dispoziție de Transelectrica – https://marketstest.transelectrica.ro/. Practic, acest portal este disponibil pentru testarea fișierelor cu rezoluția de 15 minute privind informațiile referitoare la Declarația de disponibilitate, Oferta zilnică, Schimb bloc intern, Notificare program de funcționare, conform anunțului Transelectrica.

Între timp, ANRE lucrează în continuare la definitivarea cadrului de reglementare. Surse din piața energiei ne-au sesizat următoarea situație: după consultări cu participanți la piața energiei, reglementatorul propune modificări la un ordin care nu a fost publicat în Monitorul Oficial!  Drept urmare, operatorii nu cunosc forma finală a Ordinului 213 ca să poată veni cu observații/propuneri în cadrul unui nou proces de consultare publică la un proiect de ordin ce modifică și completează acest ordin. De altfel, termenul pentru consultare a și expirat la data de 8 decembrie!

Regulamentul de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru a fost aprobat în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 25 noiembrie 2020. În urma simulărilor care au fost efectuate conform metodei prețului unic de dezechilibru, s-a constat faptul că în anumite intervale de decontare în care zona de dezechilibru este aproape echilibrată prețul unic calculat nu oferă stimulente adecvate din punct de vedere economic părților responsabile cu echilibrarea, se precizează în nota de fundamentare a noului proiectului de ordin propus de ANRE.

Ca urmare, Autoritatea propune, prin proiectul de ordin, completarea Regulamentului cu o metodă de calcul pentru 2 prețuri, respectiv preț de deficit și preț de excedent, în intervalele de decontare în care zona de dezechilibru este aproape echilibrată și pentru care s-a apreciat că metoda prețului unic de dezechilibru nu este cea mai eficientă din punct de vedere economic metodă de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea.

În nota de fundamentare se mai face următoarea mențiune: “Se constată, de asemenea, necesitatea urgentării procedurilor interne de aprobare, având în vedere data de intrare în vigoare a prevederilor Regulamentului de calcul și decontare al părților responsabile cu echilibrarea – preț unic de dezechilibru, respectiv 1 ianuarie 2021”. ANRE nu a luat însă în calcul posibilitatea că se poate întârzia cu publicarea ordinelor în Monitorul Oficial! 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *