Demers legal pentru dreptul producătorilor să exporte energie. Consiliul Concurenței cere modificarea Legii123

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Demers legal pentru dreptul producătorilor să exporte energie. Consiliul Concurenței cere modificarea Legii123
 •  Reglementările să permită manifestarea liberei concurențe, prin accesul tuturor participanților la piețele naționale și europene de energie 
 • Reprezentații Ministerului Energiei, precauți: Este necesară o analiză aprofundată a avantajelor și dezavantajelor pe care vânzarea de energie directă pe plan extern la prețuri europene o poate avea asupra pieței de energie din România, competitivității economiei, suportabilității consumatorului final, securității SEN, asupra performanțelor producătorilor de energie din sectorul de stat și asupra bugetului de stat

Au sau nu voie producătorii să facă export de energie în țările Uniunii Europene? Acest drept nu le este interzis prin lege, dar nici permis dată fiind o interpretare a Legii 123/2012 de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, prin care producătorii sunt obligați să oferteze toată energie elctrică dipsonibilă transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe OPCOM.

electrica11-300x225

În aceste condiții, CE Oltenia, Nuclearelectrica nu au îndrăznit să meargă cu energia la export. Doar Hidroelectrica a vândut energie pe o platformă centralizată din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, fiind amendată de ANRE. Ca urmare, compania s-a judecat cu ANRE și a câștigat procesul. Prin Sentința pronunțată în data de 19 noiembrie 2015 de către Judecătoria Sectorului 1 București a fost admisă contestația Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenție nr.36119/11.05.2015, încheiat de Autoritate, prin care se reține în sarcina societății efectuarea de operațiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 – februarie 2015. ANRE însă a făcut apel la sentința justiției!

Există așadar o hotărâre a instanței de judecată care ar putea permite producătorilor să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii. Însă, până la această dată, situația nu este clară: producătorii susțin că le este încălcat un drept, prin interzicerea exportului de energie, iar ANRE se prezintă în continuare cu interpretarea oferită până la o posibilă modificare a Legii 123, demers în desfășurare la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Consiliul Concurenței a solicitat ANRE și Ministerului de resort „să întreprindă toate demersurile necesare pentru modificarea și completarea Legii energiei și a gazelor naturale și/sau a legislației secundare, astfel încât reglementările naționale în domeniu să permită manifestarea liberei concurențe, prin accesul tuturor participanților la piețele naționale și europene de energie electrică, inclusiv posibilitatea producătorilor de a comercializa în mod direct energie electrică la export”, reiese dintr-un document consultat de InvesTenergy.

Referitor la solicitarea Consiliului Concurenței, reprezentanții Ministerului Energiei consideră că „este necesară o analiză aprofundată a avantajelor și dezavantajelor pe care vânzarea de energie directă pe plan extern la prețuri europene, o poate avea asupra pieței de energie din România, competitivității economiei, suportabilității consumatorului final, securității SEN, asupra performanțelor producătorilor de energie din sectorul de stat și asupra bugetului de stat”. Oficialii ministerului insistă  pe importanța asigurării protecției consumatorului vulnerabil și păstrarea competitivității industriei.  Trebuie să se țină cont de dorința consumatorului de a avea energie și servici în condiții de calitate și siguranță la prețuri cât mai mici, se precizează într-un răspuns al ministerului la interpelarea unui parlamentar, preocupat de „Importurile scumpe de energie electrică versus exporturile ieftine”.

Președinte ANRE: Cei mai ieftini producători de energie din România ar trebui să vândă în țară electricitatea produsă, nu s-o exporte!

„Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt cei mai ieftini producători de energie din România, astfel că ar trebui să vândă în țară electricitatea produsă, nu s-o exporte”, a declarat recent Niculae Havrileț, președintele ANRE. „Autoritatea nu a emis nicio reglementare în calea exportului. Însă legea este confuză, lucru pe care l-am stabilit inclusiv cu Consiliul Concurenței. Sunt de acord că nu trebuie instituită nicio barieră în calea exportului. În cadrul ANRE s-a emis o interpretare a conceptului de piață centralizată, care apare în lege, în timp ce în legislația europeană nu există așa ceva, ci doar conceptul de piață organizată”, a explicat șeful ANRE.

De partea cealaltă, producătorii își cer insistent dreptul să exporte energie electrică. Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a făcut un apel la autorități: „Lăsați-ne să demonstrăm că putem vinde. Cu siguranță, această situație nu este în regulă, întrucât există o reglementare europeană și ești liber să tranzacționezi în spațiul european”.

Propunere amendament de modificare a Legii 123

La Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților se analizează o serie de amendamente depuse de participanții din piața energiei la Legea 123.

“Pe piaţa concurenţiala angro, se pot încheia cel puţin urmatoarele tipuri de contracte si tranzacţii:…….….d) contracte de import si de export al energiei electrice negociate direct”, este amendamentul propus în acest sens. Motivația adusă: “Faptul că prevederile Legii nr. 123/2012, Titlul I, nu permit producătorilor de energie electrică să exporte energie electrică prin tranzacţii încheiate pe baza unor contracte bilaterale negociate direct (art. 28 al Legii nr. 123/2012 impune producătorilor să oferteze pe piaţa concurenţiala din România,  reglementată de către ANRE, întreaga energie electrică disponibilă), în condiţiile în care în România există momentan o supra-capacitate de producere, aceştia pierd eventuala oportunitate de a obţine venituri prin vânzarea directă de energie electrică pe pieţele din regiune sau/şi din Uniunea Europeană”. Rămâne de văzut dacă și când se va permite producătorilor, printr-o modificare la Legea energiei, să exporte energie!

 


Publicat de

C. T.

Director Editorial

3 comentarii la “Demers legal pentru dreptul producătorilor să exporte energie. Consiliul Concurenței cere modificarea Legii123”

 1. Negocierea directă nu este interzisă dar ”managerii” producătorilor vor lipsă de transparență ca să includă comisioane inclusiv pentru cei ce i-au numit.
  Nu vă unde e scris dreptul de a direcționa exportul după bunul plac cu protecția de netransparență.
  Publicarea contactelor într-un singur loc, înainte de încheierea contractelor, centralizat, cu asigurarea nediscriminării la adjudecarea contractelor, este forma ce mai adecvată pentru alegerea unui partener de contract. Legea este foarte bună și conformă legislației europene.
  Șeful de la ANRE se vede că face jocul politicienilor ce l-au numit. Specialiștii de sub el nu au dreptul să se exprime în public conform unor reguli tot de el emise.

 2. Poate aflati de la dl. Havrilet daca energia nucleara este „pericuoasa si scumpa” sau „ieftina” caci a facut ambele afirmatii, intr-un interval scurt de timp. Si poate-i si explicati ca este irelevant daca „energia ieftina” se vinde in tara sau la export caci tot la pretul pietei se vinde. Sau cumva HE si SNN vand sub pretul pietei in tara ?

 3. N-am la indemîna modificarea Legii 123, puteti sa-mi le trimiteți?
  Multumesc !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *