Deputații vor stabili dacă primăriile vor putea pune camere de supraveghere pe stâlpii de energie electrică fără să plătească chirie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Deputații vor stabili dacă primăriile vor putea pune camere de supraveghere pe stâlpii de energie electrică fără să plătească chirie

Primăriile nu vor plăti chirie pentru camerele de supraveghere de pe stâlpii de energie electrică. Aceasta dacă și deputații, după senatori, vor vota un proiect de lege pentru modificarea Legii nr.230 din  iunie 2006 a serviciului de iluminat public.

Actul normativ este pe ordinea de zi pentru a fi aprobat în Plenul Camerei Deputaților până la finele lunii iulie. Adoptat de Senat, proiectul de lege are avize favorabile de la comisii în Camera Deputaților, precum și Raportul Comisiei de Industrii și Servicii, distribuit în luna mai.

Iată amendamentul admis de Comisia de Industrii și Servicii ce vine în sprijinul autorităților administrației publice locale și crearea cadrului legal necesar pentru utilizarea infrastructurii sistemului de distribuție a energiei electrice pentru montarea sistemelor de supraveghere video:

“Unitățile administrativteritoriale au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public cu obligația respectării prevederilor Legii nr.190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare, fără obligația de plată către proprietarul sistemului de iluminat public.”

Așadar, primăriile vor putea monta camere de supraveghere pe stâlpii de iluminat cu obligația respectării prevederilor Legii nr. 190/2018 referitoare la modul în care pot fi prelucrate datele personale.

Primăriile beneficiază de finanțări nerambursabile pentru amplasarea sistemelor de supraveghere video pe stâlpii rețelei de distribuție a energiei electrice a operatorilor zonali. Deputatul Andrei Pop, inițiatorul proiectului de lege, specifică că o mare parte din infrastructură – stâlpi a fost realizată de și cu finanțarea autorităților locale și apoi transferată în patrimoniul operatorului conform Legii energiei electrice și gazelor naturale.

Sistemele de supraveghere video sunt folosite inclusiv pentru monitorizarea sistemului de iluminat public – orar aprindere, intensitate luminoasă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.