Deputații votează pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele României şi SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice intră săptămâna viitoare la vot final în Plenul Camerei Deputaților

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Deputații votează pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele României şi SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice intră săptămâna viitoare la vot final în Plenul Camerei Deputaților
  • CSAT a avizat favorabil proiectul de lege. La fel și Consiliul Legislativ, cu o observație: nu s-a pronunțat asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate

Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernului României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la Bucureşti, la 9 decembrie 2020 şi la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020 (PL-x 128/2021) va intra în dezbatere în Plenul Camerei Deputaților pentru votul final, în ședința de săptămâna viitoare (10 mai).

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a înaintat Raportul Comisiei pentru industrii și sevicii. Membrii comisiei de specialitate au decis, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de iniţiator (Guvernul României ).

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu câteva observații. Astfel, prin avizul emis, Consiliul Legislativ nu s-a pronunțat asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate, apreciind că este necesar să se indice temeiul juridic pentru care se impune ratificarea acestui acord prin lege.

Și Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil proiectul de lege.

Guvernul a adoptat acest proiect de lege în data de 10 martie și l-a transmis în Parlamentul României în procedură de urgenţă.”Am mai făcut un pas important pentru securitatea energetică a țării noastre, prin viitoarele investiții care urmează să fie făcute. Datorită acestui acord dintre România și SUA vom crea și noi locuri de muncă. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părți solicită acest lucru.

În perioada 7 – 9 octombrie 2020, la Washington, a fost parafat proiectul de Acord între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 și se va extinde capacitatea CNE Cernavodă, prin construirea Unităților 3 și 4. Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităților 3 și 4 va fi CANDU 6.Ulterior, în data de 9 decembrie 2020 acordul între cele două guverne a fost semnat și la București în prezența ministrului Energiei Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la acea vreme), a prim – ministrului interimar Nicolae Ciucă, Aleshia Duncan, Departamentul Energiei din SUA, Kimberly Reed, președintele Băncii de Import-Export a SUA și a Excelenței Sale Ambasadorul SUA în România, de atunci, Adrian Zuckerman.

Acordul  are ca scop relansarea noilor linii directoare de dezvoltare de capacităţi nuclearo-energetice în România, ce necesită o restructurare rapidă, prin valorificarea potenţialului de redefinire a direcţiilor strategice, într-o cheie diferită de cea concepută în urmă cu  peste un deceniu şi bazată, în primul rând, pe investitori ce provin din ţări aliate României, în conformitate cu prevederile Memorandumului Guvernului României nr.3/20.01.2020 cu tema „Noi politici şi linii directoare de dezvoltare a sectorului nuclearo-energetice din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *