Deputatul Iulian Iancu are obiective mărețe. Vrea să schimbe radical legislația în energie și strategia energetică. Există deja 221 amendamente la Legea energiei și gazelor

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Deputatul Iulian Iancu are obiective mărețe. Vrea să schimbe radical legislația în energie și strategia energetică. Există deja 221 amendamente la Legea energiei și gazelor
 • Până la finele anului, se dorește ca noi legi pentru gaze, energie termică și regenerabili să fie aprobate în Parlament
 • Strategia energetică și Legea 123, în dezbatere la anu’

Legislația în domeniul energetic trebuie schimbată radical, susține președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu. “Va trebui să redefinim radical strategia energetică și legislația în domeniu! România are nevoie de o nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale, o nouă lege pentru energia din resurse regenerabile, o nouă lege pentru energie termică”, a declarat Iancu la o conferință de specialitate, evidențiind volumul uriaș de muncă care trebuie depus și cât de importantă este comunicarea între toți actorii instituționali.

Comisia de specialitate are un program foarte încărcat. Potrivit președintelui acesteia, săptămâna aceasta se vor finaliza dezbaterile pe legea energiei termice și se lucrează la un nou raport la OUG  64. De săptămâna viitoare, încep dezbaterile pe proiectul de lege privind OUG 24/2017 ce modifică  legea regenerabilelor. “Regenerabilii  sunt foarte afectați, mai ales cei mici și mijlocii. Unii dintre ei mor. Trebuie să găsim soluții”, a precizat Iancu, insistând pe necesitatea unor abordări foarte prudente la redefinirea mixului energetic al țării. UE și-a stabilit ca țintă un procent de 40% energie din surse regenerabile din total energie pentru  2030, a arătat președintele comsiei parlamentare.

În ce privește Legea nr 123 a energiei și gazelor, Iancu a precizat că la acest moment sunt aduse 221 amendamente.

În paralel cu schimbările care se doresc radicale la legi importante din sectorul energetic, membrii Comisiei de specialitate fac parte și din Comisia de anchetă a activității ANRE, având obligația să vine cu un raport până la finele anului în curs.

Strategia energetică, aprobată prin lege la anu’

La conferința organizată de Economica.net, ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat că se dorește ca Strategia Energetică să fie aprobată prin lege și nu prin hotărâre de guvern, ceea ce presupune modificarea legii energiei.

Iulian Iancu nu crede că este posibil să se aprobe strategia energetică în Parlament până la finele anului, din două considerente: documentul nu este finalizat (mai suportă unele modificări ale actualei guvernări – n.red.) și trebuie modificată și legea energiei.

Iancu: Pierderile în sistem sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Consumatorul plătește investiții nerealizate!

„Suntem într-un sistem energetic ineficient, cu pierderi ce reprezintă 24%, adică patru miliarde de euro pe an, îmbătrânit, poluant și uzat moral”, a sesizat acesta, îndreptând atenția spre structura de formare a prețului energiei: producție, transport, distribuție, furnizare, taxe și impozite. “Producția a fost abandonată acum 15 ani, de la lansarea procesului de privatizare. Cea mai mare pondere în preț o au transportatorii și distribuitorii. În continuare, pierderile sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Cresc temperaturile vara, avem întreruperi; scad temperaturile și avem ger iarna, avem întreruperi, e val de țânțari, e val de păsări migratoare, avem întreruperi. Trebuie să avem o abordare radicală, absolut radicală, în tot ce înseamnă lanțul energetic de la producție”, a menționat Iulian Iancu.

El a mai sesizat că reglementatorul a stabilit o modalitate deficitară de recunoaștere în cost a unei investiții asumate și nerealizarea ei!  Consumatorul a plătit recunoașterea investiției, iar aceasta s-a realizat în proporție de 20%, dar nu s-a mai făcut recalcularea prețului!

Lipsa resursei umane și a companiilor de construcții – vulnerabilități ale sectorului

În opinia lui Iulian Iancu, cele mai mari vulnerabilități ale sectorului energetic sunt lipsa resursei umane și a companiilor de construcții – montaj pe tot lanțul: cărbune, petrol, gaze, energie electrică! Întrebați de nu au făcut investiții, distributorii au răspuns, printre altele, că nu au avut firme cu care să facă lucrările la nivelul asumat!

Cel mai periculos risc este  în zona nucleară, unde se înregistrează un deficit uriaș de specialiști, a sesizat Iulian Iancu, exemplificând că și la catedra de nuclearistică a Universității Politehnica este un singur profesor!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “Deputatul Iulian Iancu are obiective mărețe. Vrea să schimbe radical legislația în energie și strategia energetică. Există deja 221 amendamente la Legea energiei și gazelor”

 1. Conform Raport Consiliu de Supraveghere – CNTEE Transelectrica (http://www.transelectrica.ro/documents/10179/5822434/pct+5+raport+CS.pdf/23f60db3-c0dd-49b2-9357-d093369e1200) – (….._”CONSUMUL PROPRIU TEHNOLOGIC – În semestrul I 2017 CPT – ul în RET a scăzut cu cca. 7% comparativ cu perioada similara din anul 2016, în general pe fondul unor condiții meteorologice mai favorabile, a fluxurilor și a structurii de producție mai avantajoase și precipitațiilor mai scăzute cantitativ. Raportat la energia intrată în contur pierderile au
  scăzut de la 2,45% la 2,18%”.(….)”

  (…)”Rata pierderilor de energie electrică din rețeaua națională de transport administrată de Transelectrica și din rețelele de distribuție gestionate de cei 8 operatori regionali din România este dublă față de media Uniunii Europene și s-a înrăutățit cu 50% față de anul 1990, arată ultimele date ale Consiliului Mondial al Energiei, aferente anului 2014. Potrivit sursei citate, în 2014, în România, rata pierderilor de electricitate din rețelele de transport și distribuție era de 13,4% din consumul de energie electrică, față de o medie UE de 6,74% și de una mondială de 8,6%.

  (….)’Date cu privire la rata pierderilor de electricitate din rețelele regionale de distribuție apar sporadic prin rapoartele, prezentările și declarațiile publice ale operatorilor de profil. De exemplu, în 2013, italienii de la Enel spuneau că pierderile de energie din rețelele operate de ei în România, prin Enel Muntenia, Enel Dobrogea și Enel Banat, au fost de 11% în 2012 și că își propun să le reducă la 8% până în 2017.

  https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/romania-este-liderul-ue-la-pierderi-de-energie-electrica-in-retele-duble-fata-de-media-comunitara-14732242

  (….)”În perioada 2010-2013, în reţelele electrice de distribuţie au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1.301.680.000 euro, provocate în principal de starea tehnică precară a rețelelor, precizează Sinteza Raportului de audit al Curții de Conturi privind performanţa pieţei de energie electrică în perioada 2010 – 2014.(….)”

 2. rezervele de gaze descoperite de EXXON- OMV, BSOG, LUKOIL , etc sunt SEMNIFICATIVE ,sunt voci care afirma ca MAREA NEAGRA poate fi cum a fost si este MAREA NORDULUI sau GOLFUL MEXIC.
  DACA DORIM ca de ACESTE BOGATII sa beneficieze si ROMANIA aceste LEGI CARE SE VOR MODIFICATE pe REPEDE INAINTE TREBUIE MODIFICATE IN URMA UNOR DESBATERI AMPLE SI TRANSPARENTE cu experti obiectivi si neimplicati financiar fata de companiile mai sus mentionate .
  IN ACESTE DEZBATERI TREBUIE APARAT SI ARGUMENTAT INTERESUL ROMANIEI , NU DOAR INTERESUL MARILOR COMPANII PRIVATE DIN DOMENIU.
  DEZBATERILE TREBUIE SA FIE TRANSPARENTE ,ECHILIBRATE ,ARGUMENTATE ASTFEL INCAT SA AVEM UN CADRU PRIETENOS SI FAVORABIL COMPANIILOR PRIVATE DAR SI STATUL ROMAN SA BENEFICIEZE SUBSTANTIAL DE PE URMA REZERVELOR SALE DE GAZE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *