Deputatul Lucian Bode: Un guvern lacom aruncă în haos economia

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Deputatul Lucian Bode: Un guvern lacom aruncă în haos economia

Impozitarea companiilor din domeniul energetic prin trecerea la un nivel mai înalt de impozitare, va conduce invariabil la o creștere a prețurilor. Nu trebuie să existe vreo iluzie în acest sens: tot noi, consumatorii, vom plăti banii pe care Guvernul îi dorește. În mod ironic pentru un partid precum PSD-ul, oamenii săraci vor avea disproporționat de mult de suferit. Pentru cei cu bugete limitate, nu există prea multe lucruri la care să se poată renunța pentru a se acoperi costurile unor facturi mai mari. Pentru ei șocul va fi puternic, susține deputatul liberal Lucian Bode, într-o declarație de presă, pe care o prezentăm în cele ce urmează:

„Lăcomia Guvernului” o vom compensa cu toții – bugetari, angajați în privat și pensionari deopotrivă, prin plata unor facturi mult mai mari.  Lăcomia guvernului nu are limite. Lucrurile sunt cât se poate de clare! PSD îndreaptă România către un dezastru, pentru că Guvernul se confruntă cu perspectiva unei crize bugetare. De aceea se comportă total iresponsabil și aruncă în aer tot sectorul privat, mărind taxe și impozite fără o analiză temeinică, fără dezbateri cu societatea și mediul privat, fără nicio strategie.

Să observăm cadrul general în care are loc această discuție. Deficitul bugetar este major, întrucât Coaliția a mărit disperată salariile bugetarilor, încercând să compenseze lipsa de popularitate a lui Dragnea și a PSD. Ne aflăm în situația în care ritmul frenetic de creștere al cheltuielilor este de o asemenea factură încât partidele aflate la guvernare nici măcar nu mai au opțiunea să lase celor care vor veni la putere după ei o situație financiară dezastruoasă.

Intervenția brutală a tripletei sinistre Dragnea-Vâlcov-Dăncilă pe piața de energie prin impunerea unui preț fix de 68 lei/MWh pentru cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă, fără niciun fel de fundamentare argumentată, conduce spre dezastru acest sector strategic pentru România. Plafonarea prețului pentru următorii 3 ani la gaze naturale constituie cea mai distructivă măsură posibilă pentru sectorul energetic, măsură care va avea un impact negativ direct asupra consumatorilor finali, casnici sau industriali. Prin această măsură populistă și nefundamentată din punct de vedere economic, România își va încălca angajamentele asumate la nivel european  prin pachetul 3 Energie, prin care piața de energie este liberalizată total, fapt ce echivalează cu declanșarea procedurii de infringement la adresa României.

Imixtiunea brutală a statului care încalcă cele mai elementare principii ale pieței libere prin impunerea unui preț fix afectează companiile din sectorul energetic listate la bursă (ex. Romgaz și Electrica) care au nevoie de un mediu concurențial și corect în care să acționeze pentru a performa. Acesta nu este primul atac al guvernării PSD-ALDE  la adresa companiilor din sectorul energetic. După ce au fost secătuite de resurse prin impunerea obligației de a vira  la bugetul de stat dividendele și rezervele, același Guvern PSD-ALDE vine și aplică o lovitură suplimentară, în sensul că dacă nu respectă prevederile referitoare la plafonarea prețului stabilit la 68 lei/MWh, companiile vor fi sancționate cu 10% din cifra de afaceri a anului anterior aplicării contravenției. Pe făgașul pe care Guvernul vrea să mergem o să ne pomenim cu facturi mai mari, iar furnizarea de energie nu va avea cum să se îmbunătățească, companiilor lipsindu-le fondurile necesare pentru noi investiții.

Această OUG este o aberație de la un capăt la altul. România nu are nevoie în acest moment de taxe și impozite adiționale în domeniul energiei, ci de refacerea infrastructurii în domeniu. Adevărata miză este foamea de bani a acestui Guvern care nu este capabil să își respecte Programul de Guvernare fantezist și încearcă din răsputeri să acopere lipsa de bani la buget prin desantul asupra sistemului bancar, asupra sectorului energetic, asupra Pilonului II de pensii.

La final de an, această Ordonanță constituie lovitura de grație dată de Guvernarea PSD–ALDE mediului privat și românilor. Discuțiile despre o posibilă lege a amnistiei și grațierii au fost doar o perdea de fum în spatele căreia, într-un mod complet netransparent, au aruncat bomba care va detona sectorul energetic și alte sectoare economice.

Ca de obicei, pe guvernanți nu-i mai interesează nimic! De stabilitate și predictibilitate nici nu mai poate fi vorba. Vor forța sectorul privat să plătească pentru criza bugetară, iar România  va fi privită cu multe rezerve de către investitorii străini. Fiecare român va plăti zilnic prețul unor decizii iresponsabile ale celui mai incompetent guvern din istoria României.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Deputatul Lucian Bode: Un guvern lacom aruncă în haos economia”

  1. Domnul electrician ,dar 20 de ani , cand sau privatizat numai societatile de distributie si furnizare a energiei electrice fara productie, cu consecinte nefaste asupra productiei de energie electrice si parca dupa cate imi aduc aminte partidul din care faceti parte era la putere, nu spuneti nimic.De ce nu vorbiti nimic de profiturile societatile de distributie a energiei electrice, de ce nu vorbiti nimic de faptul ca nu sau realizat investitiile prevazute in contractele de privatizare, de ce nu vorbiti nimic ca avem o piata energiei si gazelor neconcurentiala etc…. Ca ceea ce vrea actualul guvern este in contradictie cu deciziile UE si legislatia actuala , de acord.Dar sa ajuns aici cu mana tuturor partidelor care sau perindat la conducerea tarii .Iar in energie este numai inceputul.Ar trebui sa va mai aruncati cate o privire pe situatia Transelectrica privind functionarea SEN , sunt date publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *