Despre investiții în rețelele de distribuție, la FOREN. Andronache: ANRE propune o valoare mai mare a RRR pentru perioada 5 de reglementare. Raffel, E.ON: “Vorbim cu ANRE dacă creștem tarifele de distribuție cu 3-5 bani/kWh, diferența la clienții noștri e de 2 lei pe lună”. Ministrul Burduja: Suplimentăm fondurile europene dedicate

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Despre investiții în rețelele de distribuție, la FOREN. Andronache: ANRE propune o valoare mai mare a RRR pentru perioada 5 de reglementare. Raffel, E.ON: “Vorbim cu ANRE dacă creștem tarifele de distribuție cu 3-5 bani/kWh, diferența la clienții noștri e de 2 lei pe lună”. Ministrul Burduja: Suplimentăm fondurile europene dedicate

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei propune, pentru perioada a cincea de reglementare, o valoare mai mare pentru rata reglementată a rentabilității capitalului investit aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale comparativ cu cea stanilită pentru perioada a patra de reglementare, a anunțat Gabriel Andronache, Vicepreședinte ANRE, la evenimentul de deschidere a FOREN 2024, la Neptun.

El a spus că se poartă discuții, săptămânal, între experții ANRE, reprezentanți ai asociației de profil și ai operatorilor de distribuție.

Potrivit unui proiect de Ordin, aflat în consultare publică, ANRE propune o RRR de 6,75% pentru operatorii de distribuție, pentru a cincea de reglementare. În prezent, respectiv perioada a patra de reglementare și anul 2024 ce reprezintă an de tranziție, RRR este de 6,39%. Surse autorizate spun, că operatorii de distribuție solicită, în baza unor studii, o RRR de peste 8% pentru următorii 5 ani.

Prezent la FOREN 2024, Volker Raffel, directorul general al E.On România, a spus: cadrul de reglementare trebuie să susțină veniturile operatorilor de distribuție ca să investească, absolut necesar pe fondul exploziei cererii de conectare a prosumatorilor. “Vorbim în momentul de față cu ANRE dacă creștem tarifele de distribuție cu 3 bani sau cu 5 bani/kWh, diferența la majoritatea clienților noștri e de 2 lei pe lună”, a explicat Volker Raffel.

În România, nevoia de investiții în rețelele de electricitate este majoră, fiind estimată la 6,8 miliarde euro pentru transport și aproximativ 9,2 – 11,5 miliarde euro pentru distribuție până în anul 2030, potrivit unor calcule efectuate de Energy Policy Group – EPG. Acest lucru relevă un decalaj major de 2,5 – 4,8 miliarde de euro față de investițiile planificate de către operatorii de sistem și de distribuție din veniturile bazate pe tarife și din finanțarea UE (Fondul de Modernizare fiind principala sursă), potrivit unui studiu al EPG privind consolidarea rețelei electrice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat la conferința de presă de la FOREN 2024, că ministerul  a cerut o suplimentare a fondurilor dedicate operatorilor de distribuție din Fondul pentru modernizare, cu o jumătate de miliard de euro.

Luna viitoare se va aproba și dacă există interes în continuare din partea operatorilor noi putem solicita o nouă suplimentare a fondurilor, a precizat Burduja.

Reușeste ANRE să mențină un echilibru între nevoia de investiții în rețele și limita de suportabilitate a consumatorilor?

Citește și: https://www.investenergy.ro/reuseste-anre-sa-mentina-un-echilibru-intre-nevoia-de-investitii-in-retele-si-limita-de-suportabilitate-a-consumatorilor/

În februarie 2024, Ministerul Energiei a semnat 21 contracte de finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3- Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice. Valoarea totală a proiectelor este de 3.214.137.593,33 lei, echivalentul a 646.018.851,79 euro și o valoare totală a ajutorului de stat acordat din Fondul pentru modernizare de  2.081.721.527,33  lei, echivalentul a 418.411.257,07 euro.

Cel mai important beneficiu este că toate aceste investiții de miliarde de lei se fac din Fondul pentru Modernizare, fără a pune presiune pe tariful de distribuție, deci fără a duce la creșterea facturilor la consumatorul final, a transmis Ministerul Energiei.

În luna martie, Gabriel Andronache, Vicepreşedintele ANRE, a anunțat că pentru următoarea perioadă de reglementare, se căută o formulă care să sprijine companiile care realizează investiţii din fonduri europene, acestea să fie recompensate, să se regăsească o anumită sumă în tarif.

“Ştiţi că avem uşa deschisă şi dialogul este deschis în permanenţă…În perioada următoare vom intensifica acest dialog. Colegii din distribuţie, prin ACUE, au făcut o analiză. De asemenea, şi noi – la ANRE – am făcut o analiză, şi vom încerca în perioada următoare să ajungem la un numitor comun care să răspundă nevoilor din România”, a afirmat Andronache.

În perioada 16 – 19 iunie, se desfășoară, la Neptun, FOREN 2024, eveniment regional organizat de CNR-CME.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *