Dezbatere în Parlament privind dezvoltarea comunităților de energie în România. Proiectul de OUG dedicat are doar 4 avize din 13 de la ministere

Publicat pe Categorii Esential, Info, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Dezbatere în Parlament privind dezvoltarea comunităților de energie în România. Proiectul de OUG dedicat are doar 4 avize din 13 de la ministere

“România trebuie să aibă un cadru legislativ pentru comunitățile de energie. Să existe stimulente pentru acestea. La nivel european, există 9000 de comunități de energie. Să ne uităm ce au făcut alții bine și să facem și noi. Important este că se pot reduce facturile la energie”, a afirmat Cristina Prună, Vicepreședinte a Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Dezvoltarea comunităților de  energie în România în noul context legislativ  a fost tema dezbaterii organizată de Cristina Prună, Vicepreședinte a Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care se s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Ministerul Energiei a publicat, la finele lunii ianuarie, un proiect de ordonanță de urgență ce conține reglementări pentru comunitățile de energie. În contextul modificărilor aduse transpunerii directivei Directivei RED II (RED III)  și a detalierii cadrului pentru dezvoltarea comunităților de energie în România, ne dorim să aprofundăm împreună cu toți actorii relevanți noul act normativ  inițiat de guvern, a spus Cristina Prună.

Dezbaterea din Parlament a urmărit cum se pot integra comunitățile de energie în piață, într-un mod cât mai armonios. Discuțiile au abordat provocările și  oportunitățile în noul context legislativ. 

Prezent la dezbatere, Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, a precizat: “Am identificat două priorități. Ministerul Energiei promovează comunități în condominiu în zone urbane afectate de sărăcia energetică și comunități în zona rurală unde nu există acces la rețeaua de distribuție. Analizăm scutiri de taxe pentru acestea și exceptări de la licențiere pentru comunități. Până acum, avem doar 4 avize primite pentru proiectul de OUG, sunt necesare avize de la 13 ministere în total”.

Elisei a mai precizat că prosumatorii care intră în comunități de energie nu mai beneficiază de compensarea cantitativă, însă nu-și vor pierde beneficiile.

Claudiu Butacu, Cofondator EFdeN, a subliniat faptul că este nevoie dee calritate și predictibilitate pentru comunitățile de energie. Este nevoie de un mecanism de consultare continuă și de formare profesională, nevoia de a înțelege cunoștințele tehnice, a spus Butacu.

Viorel Alicuș, Director în cadrul ANRE, a spus că există deja comuități dezvoltate la blocuri rezidențiale, unde energia regenerabilă produsă de panouri este transferată în pompe de căldură, pentru care nu avem bază legală.

Laurențiu Urluescu, Președintele AFEER, a precizat că furnizorii nu sunt împotriva comunităților de energie. Furnizorii sunt suportivi pentru comunități și prosumatori. Din păcate, sunt mulți prosumatori care se ascund sub titlul de prosumatori, care de fapt sunt producători de energie. Trebuie să avem în vedere să nu ajungem să plătească unii dintre noi pentru susținerea acestor comunități, cum – din păcate – se întâmplă să plătim pentru unii prosumatori, a semnalat Urluescu.

În iunie anul trecut, EfdeN și energia ta au lansat Ghidul Prosumatorului Sustenabil și o analiză cu beneficii, bariere și soluții pentru comunitățile de energie în România și Europa.

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/comunitatile-de-energie-analiza-in-ghidul-prosumatorului-sustenabil-beneficii-bariere-si-solutii-este-necesara-modificarea-legislatiei-primare/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *