Dispute pe prețul de referință la gaze pentru stabilirea redevenţelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Dispute pe prețul de referință la gaze pentru stabilirea redevenţelor

Curtea de Conturi: Statul a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei în perioada 2010 – 2015, întrucât preţul de referinţă al gazelor la care se calculează redevenţele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008.

La dezbaterea publică organizată de Agenţia pentru Resurse Minerale (ANRM), asociaţiile de producători din sectorul de petrol şi gaze au propus ca noul preţ de referinţă pentru stabilirea redevenţelor să ţină cont de bursa din România sau de preţul din contractele lor de vânzare. Reprezentanții ANRM susţin însă că bursa românească este imatură, astfel că redevenţele trebuie calculate în funcţie de hub-ul din Austria, scrie Agerpres.

ANRM a elaborat un proiect de ordin, potrivit căruia noul preţ de referinţă ar urma să ţină cont de cotaţiile de la bursa de gaze din Austria, respectiv hub-ul Baumgarten.

Citește și: Dezbatere publică pe 7 februarie pentru prețul de referinţă la gaze

‘Preţul de referinţă trebuie să fie preţul de piaţă din România. Suntem de părere că o piaţă externă nu reprezintă piaţa din România. Nu avem nicio legătură cu hub-ul Baumgarten. Acolo gazele sunt vândute de mai multe ori şi nu este corect pentru plata redevenţelor’, a declarat Harald Kraft, reprezentantul ROPEPCA, citat de Agerpres. Și Gabriela Cărbureanu, reprezentantul Romgaz, a atras atenţia că introducerea în ecuaţie a unei burse externe este cea mai rea alegere posibilă pentru un producător.

‘Ştiţi cât se tranzacţionează pe Bursa Română de Mărfuri şi, deşi se încearcă resuscitarea şi stimularea Bursei Române de Mărfuri, începutul este abia în 2018. Este o piaţă încă imatură. Ne-am dori şi noi să ne raportăm ca referinţă la BRM sau la OPCOM sau la orice altă piaţă românească, dar în momentul de faţă o astfel de discuţie este inoportună pentru ANRM. Comportă nişte variabile necontrolabile pentru ANRM pentru a fundamenta un preţ de referinţă la o bursă complet imatură şi care acum începe să se dezvolte’, a declarat Dorinel Unsărescu, consilier al preşedintelui ANRM, citat de Agerpres.

El a amintit că, în urma a două controale, Curtea de Conturi a stabilit că bugetul de stat a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei în perioada 2010 – 2015, întrucât preţul de referinţă al gazelor la care se calculează redevenţele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *