Doliu și tristețe în comunitatea energetică. S-a stins din viață dr. ing. Gheorghe Bălan. A promovat energetica românească și specialiștii ei timp de 65 de ani

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Doliu și tristețe în comunitatea energetică. S-a stins din viață dr. ing. Gheorghe Bălan. A promovat energetica românească și specialiștii ei timp de 65 de ani

“Domnul Gheorghe  Bălan  a fost  un om special, care va rămâne în amintirea colaboratorilor și prietenilor săi pentru puterea sa de muncă dincolo de limite, pe care a demonstrat-o în întreaga sa activitate, pentru iubirea de profesie si de oameni, dorința sa de permanentă autoperfecționare, modul în care timp de 65 de ani a promovat energetica românească și specialiștii ei cei mai buni în țară și în străinătate”, este mesajul Elenei Ratcu, consilier CNR-CME, transmis cu  mare regret si multă tristețe, în această dimineață.

Este doliu și tristețe în comunitatea energetică. S-a stins din viață dr.ing. Gheorghe Bălan, fost director general executiv al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Drum în pace și liniște, Domnule Gheorghe Bălan! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

InvesTenergy transmite condoleanțe familiei.

Domnul Gheorghe Bălan, prezentat de Elena Ratcu:

Dr. inginer electroenergetician, și-a început activitatea profesională în anul 1955, în exploatare, cu lucrări de laborator și iluminat public, pentru ca din anul 1960 să fie cooptat în posturi de conducere: la IRME, 1960-1971, director general; la Energoreparații, 1972-1973, inginer-șef; la ICEMENERG, 1974-2000, director științific, director programe, director de proiect complex. A publicat articole de specialitate în revista Energetica și Buletinul științific ICEMENERG, a prezentat lucrări la simpozioane, congrese din țară și din străinătate, a inițiat și coordonat publicațiile colecției „Generalizarea experienței de exploatare”, a elaborat diverse studii în cadrul institutelor de cercetare. De numele lui Gheorghe Bălan sunt legate: construcția sediului IRME-ICEMENERG, construcția (inclusiv numele) Bvd. Energeticienilor, modernizarea străzii Fizicienilor, construcția și organizarea laboratoarelor de înaltă tensiune și a stației de mare putere din ICEMENERG..

Între anii 2000-2017 Gheorghe Bălan a fost director general executiv al CNR-CME.

În cei 17 ani de activitate  în cadrul CNR-CME, împreună cu colaboratorii din cadrul Secretariatului Executiv și cu membrii colectivi ai Asociației, a organizat și a coordonat o serie de  programe de mare importanță, printre care și evenimentul de referință al CNR-CME,  Forumul Regional al Energiei (FOREN)– eveniment care a debutat în anul 1992.

De asemenea a fost inițiatorul și coordonatorul buletinului informativ  al CNR-CME, Mesagerul Energetic, cu apariție lunară, și al publicației EMERG-serie nouă, cu apariție trimestrială.

Cu reale capabilități de leadership, cu contribuții recunoscute în dezvoltarea sistemului electroenergetic românesc și a Asociației CNR-CME pe plan național și internațional, Gheorghe Bălan a introdus și a aplicat strategii inovative de management în cadrul Asociației și a organizat evenimente de mare amploare și importanță, apreciate la cel mai înalt nivel de către conducerea executivă a Consiliului Mondial al Energiei.

Cu ocazia Centenarului Consiliului Mondial al Energiei și al CNR-CME, celebrat în cadrul FOREN 2024, care s-a desfășurat la Neptun între 16-19 iunie, domnului Gheorghe Bălan i s-a decernat Diploma de Excelență și Mongrafia Centenarului CNR-CME, în semn de prețuire pentru activitatea sa deosebită și sprijinul constant acordat Consiliului și  CNR-CME.

Gheorghe Bălan s-a născut în ziua de 7 iulie 1929 și și-a început activitatea profesională în anul 1955, la Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice București (IDEB), Secția Protecție prin Relee. Din anul 1960 a ocupat diverse poziții de conducere: director general la Întreprinderea de Raționalizări și Modernizări ale Echipamentelor Energetice-IRME, la a cărei înființare a participat în mod direct, (1960-1971), inginer șef la Întreprinderea Energoreparații (1972-1973), director științific, director de programe, director de proiect complex la ICEMENERG (1974-2000), cu realizări și contribuții personale în probleme referitoare la cercetare aplicativă, puneri în funcțiune, calitatea energei, sisteme de ingineria și supravegherea calității  în fabricația și montarea echipamentelor energetice în energetica nucleară.

În paralel  a avut și o intensă  activitate didactică, în calitate de asistent universitar, șef de lucrări, membru în Consiliul Profesoral și membru în comisii de doctorat la Facultatea de Energetică  din cadrul Institutului Politehnic București, a fost reprezentantul României în Comisia pentru Energie din cadrul CAER , membru al unor prestigioase organisme naționale și internaționale: CNR-CIGRE, IRE, APER, SIER, Comisia de Energetică a Academiei Române, Consiliul pentru Știință și Tehnologie (CNST).

A publicat, de asemenea, o serie de articole și studii în reviste din țară și din străinătate, este autor și coautor al unor importante cărți tehnice, printre care: „Coordonarea izolației în sisteme energetice”, „Tratarea neutrului în rețelele de medie tensiune”, „Dicționar de terminologie în domeniul managementului calității”.

Dumnezeu să vă odihneasca  sufletul, dragul nostru, Gheorghe Bălan! Condoleanțe familiei îndurerate!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

3 comentarii la “Doliu și tristețe în comunitatea energetică. S-a stins din viață dr. ing. Gheorghe Bălan. A promovat energetica românească și specialiștii ei timp de 65 de ani”

  1. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un om cu o energie debordantă,profesionist de excepție, un caracter deosebit. Am avut șansa și onoarea de a participa alături de dânsul, și de regretatul profesor Aureliu Leca în anul 2003 la Forumul Regional al CME de la Moscova . O experiență deosebită ,alături de doi titani .
    Drum lin către ceruri!

  2. Un on special, foarte echilibrat si inteligent.
    Sunt destul de tanar asa ca l-am cunoscut doar prin prisma CNR-CME.

  3. Dumnezeu să-l odihnească! L-am cunoscut din povestirile fabuloase ale tatei pe acest om deosebit, o adevărată forță a naturii – așa cum tata îl aprecia. Și amintirea lui – moștenită – va rămâne la fel de vie pentru mine ca pentru cei cu care a colaborat și care l-au prețuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *