Domnilor deputați, stați liniștiți! Sistemul Energetic Naţional este solid şi viabil. Ministrul Anton Anton: “Strategia energetică va fi gata în 2018. Am timp să o finalizez”

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Domnilor deputați, stați liniștiți! Sistemul Energetic Naţional este solid şi viabil. Ministrul Anton Anton: “Strategia energetică va fi gata în 2018. Am timp să o finalizez”

La solicitarea grupului USR, ministrul Energiei, Anton Anton, s-a prezentat în fața deputaților cu un raport cu privire la Sistemul Energetic Naţional.  Cristina Prună, deputat USR, membru al Comisiei de Industrii și Servicii, a invocat probleme grave ale unui sector de importanță strategică, probleme ce pun în pericol securitatea energetică a României. ‘”Nu am vrea, în acest climat, să treacă neobservate probleme grave ale unui sector de o importanţă strategică pentru România – sectorul energetic naţional, probleme despre care dvs, domnule ministru, fie nu aţi spus nimic, fie aţi făcut nişte declaraţii pe care le-aş numi eu, politicos, extravagante. Ignorați probleme ce pun în pericol securitatea energetică a României”, a afirmat Prună, la dezbaterile din Parlament.

Aceasta a prezentat problemele pe care le-a depistat în sectorul energetic, în acest moment, respectiv:

  • Legea off shore, care este blocată în Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor; “Ştim că există interese diverse care şi-ar dori ca această lege să nu treacă şi să nu se facă exploatările de gaze în Marea Neagră şi mai ştim că aceste interese şi-ar dori să rămână monopol în Europa în exportul de gaze. Sperăm că nu aţi vândut interesul României pe termen lung pentru nişte interese politice meschine de moment. (…) Transmiteţi un mesaj prost către investitorii cu capital străin. Fugiţi de răspundere şi daţi senzaţia că au loc dezbateri ascunse în spatele unor uşi închise”, a spus Cristina Prună
  • decapitalizarea companiilor energetice și lipsa de investiții;
  • situația gravă din minerit;
  • strategia energetică, în ce stadiu se află aceasta….

Aveți de gând să faceți ceva pentru SEN? , l-a întrebat Prună pe ministrul Anton Anton.

Acesta și-a prezentat, cu calm, în fața parlamentarilor, raportul pregătit, din care reiese că situația este bună în SEN, nu cum spune dna Prună!

Sistemul Energetic Naţional este solid şi viabil, iar România are toate condiţiile pentru a deveni exportator de energie, a declarat ministrul Energiei. “Azi avem toate condiţiile pentru a deveni exportator, avem rezerve importante descoperite în ultimii ani – Marea Neagră, Caragele. Din punct de vedere geografic, România ocupă o zonă a Uniunii Europene prin care ar putea să desfăşoare multe rute de transport şi în acest sens am promovat proiectul BRUA. Traseul acestei magistrale ne avantajează, trebuie să facem eforturi ca această conductă nu doar să treacă prin România, ci şi să genereze profit pentru România. Sistemul energetic românesc este capabil, astăzi, să asigure securitate energetică pentru noi, populaţia ţării, pentru consumatorii noştri industriali, dar şi pentru statele din regiune. Nu avem voie să fim timizi. Avem resurse şi trebuie să avem curaj. Viziunea Strategiei Energetice în curs de finalizare este de a creşte sectorul energetic în termeni de sustenabilitate, iar creşterea sectorului energetic înseamnă construirea de noi capacităţi, modernizarea capacităţilor existente în ceea ce priveşte producţia, transportul şi distribuţia energiei. Cu alte cuvinte, investiţii”, a afirmat Anton.

Potrivit ministrului, companiile din domeniul energetic înregistrează rezultate pozitive. “Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pentru prima dată profit de când funcţionează – de circa 220 milioane lei, Hidroelectrica de 1,6 miliarde lei, Nuclearelectrica de circa 340 milioane lei. La ELCEN, deşi compania este în continuare în insolvenţă, anul trecut a fost unul pe profit de circa 45 milioane lei. Mai sunt încă situaţii pe care nu am reuşit să le îndreptăm şi pentru care se fac în continuare eforturi: la Complexul Energetic Hunedoara, la CNU”, a spus Anton Anton. Referitor la investiţii, companiile unde Ministerul Energiei este acţionar majoritar şi-au bugetat investiţii din ce în ce mai mari, în unele cazuri, aproape duble decât în anii precedenți, a precizat ministrul, ca răspuns la întrebarea adresată de deputatul Cristina Prună.

În ce privește Legea off shore și Ordonanța 64, ministrul Anton le-a spus deputaților:  Vă rog frumos să le faceți mai repede!

„Strategia energetică va fi gata în 2018. Am timp să o finalizez. Este în lucru în minister. Utilizăm documentul pe care l-am găsit. Sunt câteva elemente eronate, pe care le-am dres cu ajutorul companiilor și specialiștilor”, a afirmat ministrul Anton Anton, la finalul dezbaterilor din Parlament.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Domnilor deputați, stați liniștiți! Sistemul Energetic Naţional este solid şi viabil. Ministrul Anton Anton: “Strategia energetică va fi gata în 2018. Am timp să o finalizez””

  1. Dl ministru Anton mai usor cu SEN ca este solid, azi a avut loc o avarie in st Timisoara(220/110kV) cei drept nimeni nu-si doreste asa ceva dar cu toate astea se intampla.
    Stiti că societățile de MENTENANȚĂ functioneaza aproape la cota de avrie?.
    Uitativa ce datorii au si cum pleaca specialisti!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *