Doru Vișan, Secretar de Stat Ministerul Energiei: Trebuie să admitem cu toții că energia nu poate fi ieftină. Trebuie să învățăm să o prețuim și să o gestionăm corect, să nu o risipim!

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Doru Vișan, Secretar de Stat Ministerul Energiei: Trebuie să admitem cu toții că energia nu poate fi ieftină. Trebuie să învățăm să o prețuim și să o gestionăm corect, să nu o risipim!

Proiectul Unităților 3 și 4 la Cernavodă este necesar în contextul actual al pieței de energie

CNU să obțină un contract cu Nuclearelectrica, este unul dintre deziderate

Într-un interviu acordat InvesTenergy, Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei a declarat că “situația actuală arată foarte clar că pentru România cărbunele reprezintă o necesitate”, insistând asupra necesității de noi investiții în sectorul de producere a energiei în România. Vă prezentăm astăzi partea a doua a interviului  acordat de oficialul Ministerului Energiei. care vine cu precizări, informații noi privind situația Companiei Naționale a Uraniului, proiectele Nuclearelectrica și pregătirile pentru iarnă în condițiile trecerii ELCEN la Primăria Capitalei.

Partea I INTERVIU Doru VIȘAN, Secretar de Stat Ministerul Energiei: Situația actuală arată foarte clar că pentru România cărbunele reprezintă o necesitate

–  Domnule Secretar de Stat, care este situația actuală a Companiei Naționale a Uraniului – CNU. Aveți soluții pentru această societate?

–  La Compania Națională a Uraniului este o situație extrem de dificilă. Am găsit compania, în luna ianuarie, fără niciun contract. Am realizat o analiză și acționăm cu pași mărunți care să conducă la o configurare clară a acestei societăți adaptată la noile conditii economice, în contextul în care toate deciziile sunt legate de ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană.

Concret, am deblocat ajutorul de salvare și am asigurat o anumită liniște socială. Am configurat elementele necesare pentru a încheia un contract cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). CNU are un contract activ din această lună. În contextul dat, am notificat Comisia Europeană asupra programului de restructurare care are două componente: de subvenționare a activității pentru a crea o securitate pe uraniu și o componentă investițională pentru Uzina de la Feldioara, deschiderea unui nou zăcământ la Tulgheș Grinţieş și închiderea controlată, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru mina de la Crucea, unde este o situație de zăcământ epuizat.

Așteptăm avizul final al Comisiei Europene pentru programul de restructurare în toamna acestui an. Am primit deja primele observații. În cazul unui aviz negativ  – s-a luat în calcul și acest lucru – suntem pregătiți să mergem pe o altă abordare, însă sper să nu avem o astfel de situație

 Cum evoluează relația dintre CNU și Nuclearelectrica?

–  Până acum, au fost patru tentative de participare a CNU la licitațiile organizate de compania Nuclearelectrica pentru achiziția de combustibil. Din păcate, pe actuala structura a costurilor, CNU a pierdut. Dar nu abandonăm! Este unul din deziderate: CNU să obțină un contract cu Nuclearelectrica doar pentru o cotă parte a necesarului de combustibil.

–  Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și realizarea Unităților 3 și 4 sunt proiectele importante, pe termen lung, la Nuclearelectrica. Ministrul Energiei a anunțat că se va lua în curând o decizie privind demararea retehnologizarii Unității 1, după ce CNCAN stabilește împreună cu SNN strategia de autorizare și implicit cerințele pentru obținerea acesteia, în baza unui studiu comandat de companie. Când apreciați că va fi luată această decizie?

–  Studiul va fi finalizat în toamna acestui an și va configura foarte clar ce ne dorim și ce este fezabil. Se analizează o prelungire a duratei de funcționare pentru a putea pregăti retubarea Reactorului 1. Totodată, să decidem cu cât anume putem prelungi durata de viață a acestuia. Suntem în grafic cu pregătirile. Defecțiunile tehnice repetate ne îngrijorează, însă colectivul de la SNN s-a comportat bine, cu foarte mult profesionalism, deciziile luate au fost corecte.

–  Ce ne puteți spune despre negocierile pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă? Care este opinia dvs cu privire la necesitatea acestui proiect?

–  Negocierile cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind constructia reactoarelor 3 si 4 se reiau luna viitoare. După părerea mea, sunt șanse mari de reușită. Acest proiect este necesar în contextul actual, cu temperaturi exterioare extreme atât pe perioada verii, cât și a iernii, vârfuri de consum și solicitări la maxim a capacităților pe cărbune.

–  Noi investiții înseamă preț mai mare la energie plătit inclusiv de consumatorii casnici ?

–  Referitor la acest subiect, trebuie să admitem cu toții că energia nu poate fi ieftină. Trebuie să învățăm să o prețuim și să o gestionăm corect, să nu o risipim. Orice negawattoră produs înseamnă un consum de un anumit tip de combustibil, care este parte din avuția țării noastre. Trebuie să prețuim fiecare megawattoră, să dezvoltăm această cultură în rândul românilor. Sunt de acord că nu trebuie să producem ineficient, dar nici să închidem, să renunțăm la capacități existente nu este o soluție.

–  Avem nevoie de energie din surse regenerabile?

–  Sigur că da. Este un aport deosebit, se folosește o tehnologie performantă și nepoluantă.Trebuie să recunoaștem importanța surselor regenerabile de energie, dar trebuie să avem și soluții pentru acoperirea dezechilibrelor din funcționarea acestui tip de resursă. Un amestec echilibrat al surselor de E-SRE cu combustibilii tradiționali poate satisface cerințele noastre de energie, fără a epuiza resursele naturale.

–  Guvernul a aprobat cadrul legal care permite vânzarea acțiunilor ELCEN către Primăria Capitalei.

–  România se bazează pe cei 650 MW ai ELCEN. Trecerea ELCEN la Primăria Capitalei este cea bună soluție având în vedere că București este una dintre cele mai mari piețe de energie termică ca dimensiune din Europa și funcționează în sistem integrat. Preluarea se va face cu obligația de a asigura siguranța sistemului energetic național pe componenta energie electrică și servicii de sistem.

Între timp, se fac pregătirile pentru iarnă. Suntem în grafic… Se efectuează lucrările de mentenanță, negocierea contractului de gaze. Toate acestea sunt în continuare în responsabilitatea Ministerului Energiei, cel puțin în această iarnă.

–  Vă mulțumesc.

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *