Dreptate la ICSID. Investitorii din energie – Alpiq AG, Gabriel Resources, KazMunayGas –  se judecă cu statul român, cer despăgubiri de ordinul miliardelor de euro

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Dreptate la ICSID. Investitorii din energie – Alpiq AG, Gabriel Resources, KazMunayGas –  se judecă cu statul român, cer despăgubiri de ordinul miliardelor de euro

Nemulțumiți că autoritățile nu respectă legislația și investițiile nu le sunt protejate, din ce în ce mai mulți investitori, mare parte din energie, apelează la arbitraj internațional împotriva statului român pentru a-și apăra drepturile și a obține compensații.

Într-un top al cazurilor judecate de Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID), România este pe locul al doilea – cu 12 dosare, pe primul loc fiind Spania – cu 26 dosare, iar pe al treilea -Ungaria  – cu 13, urmată de Bulgaria –  cu 6 cazuri. Lista publicată de ICSID cuprinde 93 de companii din țările membre ale Uniunii Europene.

ICSID

ICSID a fost înfiinţat în scopul oferirii unor garanţii de independenţă şi imparţialitate în soluţionarea disputelor dintre un investitor străin şi statul gazdă, prin folosirea arbitrajului ori a concilierii.

Pe lista companiilor/investitorilor care au apelat la ICSID figurează:  EDF (Services) Limited, Ioan Micula, Viorel Micula and others, The Rompetrol Group N.V., S&T‐Oil Equipment&Machinery Ltd., Alpiq AG, Gabriel Resources Ltd. and Gabriel Resources (Jersey) Ltd. etc. Dacă în unele dosare – S&T Oil, Noble Ventures etc – România a avut câștig de cauză, a și pierdut  – și sumele nu sunt deloc mici – cu alte cazuri. Este de notorietate primul proces pierdut de România la ICSID, frații Micula câștigând despăgubiri în valoare de 250 milioane euro.

România riscă să piardă și mai mult, după ce Gabriel Resources și kazahii de la KazMunayGas au decis să meargă la ICSID. Compania KazMunayGas a notificat statul român dupa ce DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia, că dacă nu se va ajunge la o înțelegere, va recurge la procedura de arbitraj internațional. Kazahii au anunțat, la finele lunii iulie 2016, declanșarea procedurilor pentru soluționarea diferendului. Practic, KazMunayGas (KMG) şi KMG International NV au transmis autorităţilor române o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei. Aceasta vizează protejarea investițiilor, în contextul în care au fost indisponibilizate active în valoare de 2,1 miliarde de dolari, existând în același timp convingerea că statul forțează punerea sub sechestru și naționalizarea unor active care au generat beneficiu României.

Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, în care se susține că s-a investit peste 700 milioane dolari.

Apiq, traderul de energie căruia Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, i-a reziliat două contracte încheiate cu producătorul de energie hidro deținut de stat, a inițiat o procedură de arbitraj la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile (ICSID) din Washington. Motivul invocat este denunțarea contractelor încheiate pe termen lung cu Hidroelectrica.

La pierderi de partea statului român se înscrie și procesul cu ENEL, judecat însă la Curtea de Arbitraj de la Paris, în care se dorea recuperarea unor prejudicii produse în urma privatizării Electrica Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro (800 de milioane de euro plus dobânzi de peste 400 de milioane de euro). Statul român a pierdut recent procesul cu investitorul italian în România și trebuie să plătească cheltuielile de judecată de 1,5 milioane de euro.

Se cuvine așadar atenție sporită de partea autorităților române în relația cu investitorii străini, care – pentru a-și apăra interesele – se îndreaptă spre tribunalele internaționale, iar procese pierdute pentru statul român înseamnă plata unor despăgubiri colosale.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Dreptate la ICSID. Investitorii din energie – Alpiq AG, Gabriel Resources, KazMunayGas –  se judecă cu statul român, cer despăgubiri de ordinul miliardelor de euro”

  1. “Într-un top al cazurilor judecate de Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID), România este pe locul al doilea – cu 12 dosare” – normal, dacă statul face abuzuri în justiție și pune sechestre inutile, se ajunge la situații în care investitorii fug din România și oamenii suferă din cauza lipsei locurilor de muncă. Dacă am fi inteligenți, am respecta de exemplu memorandumul semnat cu KazMunayGas. Dar așa cum stau lucrurile, vedem cum investitorii fug din România. Oare e înțelept să se ocupe statul de toată economia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *