Dumitru Chiriță e pus pe schimbări la ANRE. Vrea un nou model de piaţă la electricitate şi gaze, precum şi alte metodologii de stabilire a preţurilor

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Dumitru Chiriță e pus pe schimbări la ANRE. Vrea un nou model de piaţă la electricitate şi gaze, precum şi alte metodologii de stabilire a preţurilor

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Dumitru Chiriţă, a declarat astăzi că vrea să schimbe din temelii modelul de piaţă la electricitate şi gaze, precum şi metodologiile de stabilire a preţurilor.

Prezent la conferinţa de aniversare a 10 ani de la listarea la bursă a Transgaz, Chiriţă a subliniat că toate aceste modificări vor fi făcute pe parcursul acestui an, astfel încât noul model de piaţă să fie deplin funcţional la 1 ianuarie 2019.”Anul acesta va fi anul schimbării modelului de piaţă la energie electrică şi gaze. Piaţa de gaze s-a dezvoltat mai repede, în timp ce la gaze ritmul nu a fost acelaşi. Pe energie electrică vrem să instituim un nou model de piaţă, astfel încât pe tot lanţul producţie-consum să realizăm o distribuţie echilibrată a beneficiilor şi să nu mai înregistrăm fenomene de tipul celor din 2017″, a spus oficialul ANRE.

ANRE instituie testele de stres

Chiriță a reiterat ideea că ANRE vrea să instituie teste de stres, astfel încât să fie analizate comportamentul operatorilor şi efectele la consumatorul final în cazul unor evenimente de tipul ieşirii din piaţă a unor capacităţi de producere.

“La gaze, vom institui în acest an un nou model de piaţă, care să reflecte noua realitate din sector, respectiv că avem o piaţă liberalizată la producţia de gaze şi la valorificarea gazelor din piaţă şi o piaţă reglementată la consumatorul final. Ne interesează să avem cât mai mare lichiditate în tranzacţiile în sistem public şi nediscriminatoriu şi, la consumatorul final, cel casnic, unde există tarif reglementate, preţul să fie cel care rezultă din cererea şi oferta din piaţă”, a continuat Chiriţă.

Scumpirea gazelor, cauzată de metodologii

Preşedintele ANRE a fost întrebat de jurnaliştii care au fost cauzele care au dus la scumpirea gazelor cu 6% în medie, din 10 ianuarie. “Creşterile care au avut loc la gazele naturale au avut loc ca urmare a unor metodologii pe care eu le-am găsit în vigoare la ANRE, care, cum vă spuneam, se vor schimba din temelii”, a răspuns el.

Chiriţă a arătat că ANRE s-a angajat să transpună rapid în legislaţia secundară noile modele de tranzacţionare, codul reţelei, punctul virtual de tranzacţionare şi toate drepturile şi obligaţiile pe care le au participanţii la piaţă, astfel încât “aceste reguli să nu mai fie la fel ca şi până acum, în sensul în care totul se transfera la consumatorul final”.

“Am identificat unele probleme la modul în care s-au făcut unele tranzacţii în 2017. Vom revizui sistemele de tarifare la energie electrică şi gaze în sistemul de distribuţie şi transport, astfel încât să stimulăm investiţiile”, a mai spus preşedintele reglementatorului.

Chiriță: Consumatorul să aibă un beneficiu direct, adică preţurile să reflecte cererea şi oferta

Întrebat ce vor însemna pentru consumatori toate aceste modificări, el a răspuns: În primul rând, regulile de tranzacţionare vor fi mult mai transparente şi, aşa cum observaţi, de la 1 ianuarie 2018 pe piaţa de energie lucrurile au început să se schimbe, nu aşa cum de mult cum mi-aş dori, dar sensul este corect. Sper şi la gaze să se întâmple acelaşi lucru, iar consumatorul să aibă un beneficiu direct, adică preţurile să reflecte cererea şi oferta”.

El a adăugat că, pe zona de reţea, unde există monopoluri naturale, tarifele trebuie să reflecte costurile justificate şi cota de dezvoltare cu rata de recuperare a capitalului investit aferentă. “Vom insista ca aceste cote de dezvoltare să fie cele reale şi nu cele care au fost uneori angajate de către operatori şi neonorate”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *