Dumitru Chiriţă, propus Preşedinte al ANRE, după o audiere cu final previzibil: „Nu voi face revoluţii”. Iancu: „Pleacă la drum cu un mare handicap, situaţia în piaţă este confuză”

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Dumitru Chiriţă, propus Preşedinte al ANRE, după o audiere cu final previzibil: „Nu voi face revoluţii”. Iancu: „Pleacă la drum cu un mare handicap, situaţia în piaţă este confuză”

Dumitru Chiriţă, deputat PSD şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, este candidatul ales să fie noul președinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru următorii cinci ani. El a primit astăzi votul Comisiilor reunite de specialitate din Parlament, care au avut de ales între 21 de persoane care s-au înscris pentru o funcţie în conducerea ANRE.

Urmează ca raportul celor 2 comisii cu cele 4 propuneri pentru șefia Autorității să fie votat în Plenul Parlamentului, posibil în această săptămână.

Chiriță este la al patrulea mandat de deputat. A fost vicepreședintele Blocului Național Sindical, iar în perioada 1990-2000 a fost preșdintele Federatiei Naționale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”. În perioada 2004-2008 a fost vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Alte candidaturi acceptate au fost cele ale lui Zoltan Nagy-Bege, singurul care îşi păstrează funcţia în comitetul de reglementare al ANRE şi, mai mult, face un pas înainte şi devine vicepreşedinte.

Pentru cele două posturi de membri în comitetul de reglementare, vacante la 22 octombrie, comisiile parlamentare i-au propus pe Camelia Sulger (PSD Olt) şi Gabriel Gheorghe (preşedintele CA Romgaz şi membru ALDE).

Gafe de ambele părţi

Rezultatul audierilor era cunoscut de candidați încă de la început, după cum a reieșit din discuțiile de pe holurile Senatului, cele trei ore în care au fost audiate cele 20 de persoane înscrise pentru șefia ANRE s-au dovedit mai mult o formalitate.

Parlamentarii au pus întrebări în principal legate de formarea preţurilor finale şi de modul în care ANRE recunoaşte în tarife costurile operatorilor din piaţă.

Gafele au venit de ambele părţi. Un parlamentar a întrebat un candidat ce poate face ANRE pentru a reduce acciza şi TVA din factura finală. Aceasta în contextul în care ANRE nu se ocupă de componenta fiscală. Totuşi, cea mai mare gafă a fost făcută chiar de către unul dintre cei votaţi, adică de Gabriel Gheorghe, care a răspuns că tariful de înmagazinare este de 750 de lei pe MWh, în condiţiile în care răspunsul real era 21 de lei pe MWh. El a mai spus şi că “Romgaz este o companie reglementată”, făcându-i pe parlamentari să se întrebe unul pe altul ce vrea să spună cu asta. Când a fost întrebat dacă este membru al vreunui partid, el a ezitat să dea un răspuns, dar parlamentarii au insistat: “Vă e ruşine cu asta?”. Gheorghe a spus, într-un final, că este membru ALDE.

Chiriţă: Nu am idei preconcepute şi nu voi face revoluţii

Audierile au decurs fără probleme. Candidaţii au aşteptat pe hol şi au intrat unul câte unul în sală, iar Dumitru Chiriţă a fost ultimul. El a vorbit încrezător despre priorităţile sale la conducerea ANRE: “ANRE în perioada următoare trebuie să se axeze, în principal, pe verificarea modului în care se efectuează mentenanţa şi se realizează investiţiile. Dacă în prima perioadă de reglementare, acest lucru se verifica la cinci ani, acum se verifică la un an, în opinia mea aceste verificări trebuie să existe într-o perioadă mai scurtă de timp, să nu ajungem în situaţia în care investiţiile în mentenanţă să nu fie realizate, iar calitatea serviciului public de transport şi distribuţie să scadă semnificativ, în speţă continuitatea în alimentare şi siguranţa în funcţionare”.

Chiriţă a mai spus că este un adept al tranzacţiilor cu electricitate şi gaze naturale efectuate pe bază de ofertă publică în mod transparent şi nediscriminatoriu, astfel încât preţul, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, să fie stabilit prin cerere şi ofertă. Întrebat dacă susţine ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă, deşi Comisia Europeană a atenţionat că acest lucru va însemna continuarea procedurii de infringement, Chiriţă a răspuns că decizia luată de Comisia de industrii nu înseamnă blocarea exporturilor, aşa cum spun cei de la Bruxelles, pentru că oricine poate să cumpere gaze de pe bursă.

“Vreau să vă spun de la început că nu am idei preconcepute şi nu mi-am propus din start să fac revoluţii sau lucruri de genul acesta. Dar ceea ce pot să afirm că activitatea pe care o voi desfăşura voi avea în centrul atenţiei clientul şi calitatea serviciilor publice pe care le reglementăm, inclusiv modul în care se tranzacţionează energia electrică şi gazele naturale”, a mai spus Chiriţă.

Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE: Liberalizarea piețelor de energie și gaze  – o contribuție importantă la convergența României la zona euro

Liberalizarea pieţelor de energie electrică şi gaze naturale reprezintă o contribuţie importantă la procesul de convergenţă a României la zona euro, pentru a nu exista şocuri pentru consumatori, a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, la audierile de la Senat.

„Liberalizarea pieţelor de energie electrică şi de gaze naturale reprezintă o contribuţie extraordinar de importantă pentru procesul de convergenţă a României la zona euro. România nu îşi pune problema dacă va trece, ci când va trece la zona euro. Faptul că preţurile la energie electrică începând cu acest an şi de gaze naturale foarte curând se vor liberaliza, cu măsuri de monitorizare, va duce deja la pregătirea consumatorilor să funcţioneze în perfectă consonanţă cu spaţiul comunitar. Este o contribuţie importantă ca, la momentul trecerii la zona euro, să nu avem şocuri”, a spus Calotă, citat de Agerpres.

Gabriela Moroianu, Focus Energetic: Nu avem astăzi o piaţă de gaze naturale în România

O prestație foarte bună a avut Gabriela Moroianu, directorul publicaţiei de specialitate Focus Energetic, candidată la funcţia de preşedinte al reglementatorului. Membrii comisiilor reunite au vrut să afle opinia ei despre activitatea de până acum a ANRE. “Spre exemplu, celebrul ordin 78/2014, prin care cantităţile şi preţurile pentru energie electrică trebuie să fie ferme, prin care ANRE le-a tradus prin fixe. Or, din punctul meu de vedere, acest lucru clar împiedică încheierea unor contracte pe bursă, ceea ce a dus la efecte precum explozia preţului de la începutul anului”, a afirmat Moroianu.  Ea a precizat că a întrebat ANRE, în calitate de ziarist, de ce interpretează în acest fel cuvântul “ferme”, iar cei din cadrul reglementatorului i-au adus inclusiv argumente din DEX, deşi nici în DEX termenul de “ferm” nu este egal cu “fix”.

Întrebată de deputatul PSD Iulian Iancu dacă avem piaţă la gaze naturale, în opinia sa, Gabi Moroianu a răspuns că nu: “Cu doi mari producători şi un singur importator, mă rog, exportator major, aceasta nu este o piaţă, este un oligopol”. “În acest caz, este nevoie de cineva să supravegheze piaţa temeinic şi nu mă refer doar la ANRE, ci şi la Consiliul Concurenţei”, a mai spus Moroianu.

Iulian Iancu, președinte Comisia de Industrii și Servicii, Camera Deputaților: Se pleacă la drum cu un handicap

„Cert este că pleacă la drum cu un foarte mare handicap, în sensul că sunt foarte multe reglementări netranspuse şi este o situaţie confuză şi foarte neclară în piaţa de energie electrică şi în ceea ce se doreşte a fi piaţa de gaze naturale”, a declarat, la finalul audierilor, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedinte al aceleiaşi comisii, s-a declarat nemulţumit de rezultatul votului, în condiţiile în care unul dintre cei selectaţi, Gabriel Gheorghe, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz, a răspuns greşit când a fost întrebat la audieri care despre tariful de înmagazinare a gazelor încasat de Romgaz.

„Mie mi s-a părut ceva strigător la cer. L-am întrebat pe preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz, care este şi secretar de stat în Guvernul României, domnul Gabriel Gheorghe, cât este preţul la înmagazinare şi mi-a spus ceva de genul 720 de lei pe MWh, în condiţiile în care acest preţ este de 21 de lei pe MWh la Romgaz, companie pe care o conduce, iar preţul gazelor la consumatorul final este 120-130 de lei pe MWh. Pe oamenii ăştia îi punem în comitetul de reglementare al ANRE. L-am întrebat dacă este membru de partid şi a recunoscut că este ALDE. În ultimele zile am făcut tot felul de acţiuni vizavi de politizarea excesivă pe care Ministerul Energiei şi ALDE o fac în companiile de stat, însă aşa ceva este inadmisibil. Dacă tot e politic, să vină cu oameni competenţi, dar cu asemenea oameni este greu să crezi că ANRE va funcţiona mai bine”, a spus Popescu.

Comisia economică, de industrii şi servicii din Senat şi Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor i-au audiat astăzi pe candidaţii care şi-au depus CV-urile pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi membru în comitetul de reglementare al ANRE.

Candidații care s-au înscris pentru șefia ANRE au fost: Niculae Havrileţ, Emil Calotă, Zoltan Nagy-Bege, Gheorghe Barbu, Mihai Albulescu, Marian Cernat, Mihai Râmniceanu, Honorel Soreaţă, Dumitru Chiriţă, Luminiţa Lupului, Radu Cosmin Bădiţă, Corina Murafa, Gabriela Moroianu, Mihai Nicolae Cătălin, Florin Rădoi, Radu Mircea Ion, Sorin Adrian Vasilescu, Gabriel Gheorghe, Marius Sorin Bota, Dănuţ Andruşcă, Camelia Sulger şi Crum Mitricof.

La data de 22 octombrie expiră mandatele a patru din cei şapte membri ai comitetului de reglementare al ANRE, funcţii ocupate în prezent de Niculae Havrileţ (preşedinte), Emil Calotă (vicepreşedinte), Zoltan Nagy-Bege şi Gheorghe Barbu (membri în Comitetul de Reglementare).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *