Dumitru Chisăliță, AIE: Racordarea gratuită la gaze și electricitate nu este pentru ”săraci”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumitru Chisăliță, AIE: Racordarea gratuită la gaze și electricitate nu este pentru ”săraci”

Se dorește să se revină asupra modificărilor legislative, realizate în urmă cu 5 luni, pentru stimularea racordării la rețeaua de gaze și energie electrică, inclusiv prin scutirea de la plată a acestor lucrări pentru noi consumatori.

Asociația Energia Inteligentă a realizat în urmă cu 5 luni un studiu intitulat ”Analiza politicii de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial” în care atrăgea atenția asupra implicațiilor tehnice, sociale și economice ale modificărilor din legislației privind racordarea gratuită la gaze. Chiar dacă concluziile studiului AEI erau de necontestat, autoritățile au mers mai departe cu această inițiativă, invocându- se necesitatea racordării la gaze a cât mai mulți români.

La doar 5 luni de la demararea procesului de racordare gratuită, singurul proiect național de dezvoltare a sectorului de gaze existent în momentul de față este oprit.

Atrăgeam atenția anul trecut în nenumărate poziții publice luate, că acest proiect nu este pentru bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru ”băieții deștepți” care au construit ”haotic” în zona periurbană. Astăzi, putem aprecia că și în cazul acestei ”Politici energetice” am prognozat corect, după ce ”băieții destepți” (pentru care a fost realizată această lege) au depus cererile de racordare gratuită, racordarea se oprește și ”săracii” nu mai pot beneficia de accesul gratuit la gaze.

O altă prognoză pe care Asociația Energia Inteligentă a realizat-o în urmă cu un an privind influența negativă a Politicilor în domeniul gazelor, este modul nefast al lansării GRP (Gas Release Program) și care își arată acum roadele prin creșterea prețului gazelor marfă de la 38 lei/MWh la 90 lei/MWh – adică de 136 %, cu profituri mari realizate pentru unii furnizori, creșterea depndenței României de gazele de import și fără nici cea mai mică influență în preț pentru majoritatea consumatorilor casnici de gaze.

Să înțelegem că în curând vom vedea reintroducerea OUG114?


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.