După 2 ani, Parlamentul a tranșat numirile pentru ANRE: Nu se aprobă că sunt ale vechiului legislativ! A fost declanșată o nouă procedură pentru întreaga echipă de conducere

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica După 2 ani, Parlamentul a tranșat numirile pentru ANRE: Nu se aprobă că sunt ale vechiului legislativ! A fost declanșată o nouă procedură pentru întreaga echipă de conducere

Nu se mai produc schimbări, mai degrabă completări, în conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, respectiv în Comitetul de Reglementare…până în luna octombrie.

Plenul Parlamentului a decis, în ședința de ieri, respingerea propunerilor de numire a unui vicepreședinte, în persoana lui Rodin Traicu și a doi membri în Comitet – Mihai Albulescu și Florin Claudiu Roman –  pe motiv că Raportul Comisiilor de specialitate este al vechiului legislativ. Ba, mai mult, din Raportul Comisiilor reunite economică și de industrii și servicii reiese că sunt propuse persoane propuse pentru funcțiile menționate care s-au retras, a semnalat liderul Grupului PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a anunțat că Biroul permanent reunit a declanșat și aprobat o nouă procedură pentru ocuparea posturilor vacante și nu numai. De notat că, pe lângă cele 3 posturi libere, în octombrie 2017, expiră mandatele președintelui Niculae Havrileț și vicepreședintelui Emil Calotă, precum și pentru doi membri din Comitetul de Reglementare. Ca urmare, Parlamentul trebuie să numească întreaga  echipă de conducere a ANRE.

De 2 ani, ANRE funcționează cu o conducere și un Comitet de reglementare în formulă incompletă, numirile celui de-al doilea vicepreședinte și a doi membri în Comitet fiind blocate/abandonte în Parlament, după multele audieri și demersuri din partea aleșilor poporului. Aceștia nu au reușit sau nu au vrut să se mobilizeze să rezolve situația, chiar dacă interes de partea candidaților a existat, în competiție înscriindu-se 16 candidați, care au fost audiați. Să sperăm în situația dată, când expiră și mandatele șefilor acutuali, aleșii poporului să se mobilizeze și să nu lase paznicul pieței de energie fără conducere, fapt ce ar afecta funcționarea instituției, cu efecte nefaste asupra întregii piețe de energie.

ANRE este în subordinea Parlamentului, motiv pentru care partidele negociază locurile din Comitetul de Reglementare, dar mai ales pe cele de președinte și  vicepreşedinți. Conform prevederilor legale, numirea membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, cu nominalizarea funcţiilor, se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *