După 4 luni, stop insolvență la CE Hunedoara. Se așteaptă decizia Instanței. Planul de restructurare nu poate fi pus în aplicare

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal După 4 luni, stop insolvență la CE Hunedoara. Se așteaptă decizia Instanței. Planul de restructurare nu poate fi pus în aplicare

La loc comanda la CE Hunedoara! Sau mai bine zis, pe loc repaus. Dacă la început de an se anunța oficial intrarea în insolvență a companiei, după 4 luni se pune stop… până când instanța va veni cu o sentință finală. În ultimele săptămâni, reprezentanții Ministerului Energiei și ai CE Hunedoara au dat zor, în cadrul Grupului de lucru, să găsească soluții pentru salvarea societății. A fost bătut în cuie un plan de restructurare ce presupune, printre altele, închiderea minelor Livezeni și Lonea. Teoretic, se știe ce ar trebui să se facă la CE Hunedoara, măsuri există, insolvența ajută compania, însă să vedem ce decide Instanța. Așa că, deocamdată,  toată lumea pe loc repaus…

Complex-Energetic-Hunedoara

În acest moment, se știe că cererea de intrare în insolvenţă a CE Hunedoara a fost anulată şi va fi rejudecată la instanța de fond. Curtea de Apel Alba Iulia a admis marţi apelul formulat de Sindicatul Noroc Bun Petroşani împotriva sentinţei prin care Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a companiei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, avertizează că decizia Curţii de Apel Alba Iulia, de anulare a intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), lasă compania de stat fără protecţie în faţa creditorilor. În opinia acestuia, planurile de executare silită vor putea fi puse în aplicare şi ar putea lăsa compania de stat fără o parte importantă din patrimoniu.

Prin urmare, deși există un plan de restructurare, agreat cu ministerul, nu se poate face nimic la CE Hunedoara. Urmare a deciziei Curții de Apel Alba Iulia, compania aflată în impas intră într-o perioadă de repaus, deloc binevenită dată fiind situația acesteia: datorii de peste 1,2 miliarde de lei, imposibilitatea de a îndeplini condițiile de mediu necesare pentru funcționare. Compania este amenințată cu falimentul, un plan de reorganizare impunându-se a fi pus în aplicare rapid. O decizie a Instanței de fond nu vine însă peste noapte, așa că la CE Hunedoara se ia o pauză…de insolvență.

De cealaltă parte, desemnarea casei de insolvenţă GMC SPRL ca administrator judiciar provizoriu de către Tribunalul Hunedora a fost contestată, nefiind aprobată ulterior de  creditori, respectiv de un comitet al creditorilor. O primă ședință a creditorilor a avut loc luna trecută, însă reprezentanții statului român – Ministerul Finanţelor şi ANAF, în calitate de cei mai mari creditori – s-au opus desemnării unui administrator judiciar şi a unui comitet al creditorilor. Astfel, nu a fost confirmată nici GMC SPRL, dar nici nu s-a desemnat alt administrator judiciar. Propunerea a doi dintre creditori, Hidroconstrucţia şi Deloitte Consultanţă SRL, ca EuroInsol ,reprezentată de remus Borza,să fie administrator judiciar la CE Hunedoara nu a fost luată în discuție la adunarea creditorilor.

Astfel, mandatul GMC SPRL este unul fără putere de decizie, în lipsa unui comitet al creditorilor. Practic, administratorul judiciar provizoriu nu poate lua hotărâri privind activitatea CE Hunedoara.

CE Hunedoara – locul 2 în lista datornicilor la bugetul de stat

Un lucru este cât se poate de clar și reiese din datele ANAF: Complexul Energetic Hunedoara  ocupă locul doi în topul datornicilor la bugetul de stat, cu o datorie de 174,7 milioane lei.

Potrivit ANAF, 186 de mari contribuabili, cu restanțe de peste 100.000 lei, înregistrează obligații fiscale totale de 2,60 miliarde de lei și 2.486 de contribuabili mijlocii, cu restanțe mai mari de 50.000 lei, au obligații fiscale restante în cuantum total de 3,80 miliarde de lei.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *