După Hidroelectrica, se instalează provizoratul și la Nuclearelectrica. Aprobați de acționari, administratorii impuși de Ministerul Energiei își intră în pâine…pentru 4 luni!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal După Hidroelectrica, se instalează provizoratul și la Nuclearelectrica. Aprobați de acționari, administratorii impuși de Ministerul Energiei își intră în pâine…pentru 4 luni!

Așa cum era de așteptat, Ministerul Energiei și-a impus candidații și la Nuclearelectrica. Pe modelul numirilor de la Hidroelectrica, s-au ales și noi membrii în Consiliul de Administrație al SNN și astfel se instalează provizoratul în a doua companie importantă din portofoliul ministerului de resort.

În cadrul Adunarii Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 24 aprilie, au fost aleși 6 membri provizorii în Consiliul de Administratie al SNN, toți propuși de acționarul majoritar Ministerul Energiei, pentru un mandat provizoriu de 4 luni de zile, începând cu data de 26.04.2017, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor în conformitate cu prevederile OUG 109. Mandatul lui  Sebastian Tcaciuc va expira la data 23.12.2017, potrivit hotărârii AGOA transmisă Bursei de Valori București. Noi administratori provizorii ai SNN sunt: Andreas Eva-Georgeta, Anton Cristian-Romulus, Gențea Cristian, Mișa Ionuț, Tătar Florin-Constantin, Tudorache Iulian-Robert și Sebastian Gabriel Tcaciuc.

Timp de 4 luni, de soarta SNN se vor ocupa secretarii de stat Tudorache Iulian-Robert și Mișa Ionuț. Tudorache, de profesie avocat, a lucrat la Baroul Argeș din 2015 până la numirea la Ministerul Energiei, unde a mai deținut calitatea de  consilier al fostului ministru Andrei Gerea, perioadă în care a fost membru în CA la Complexul Energetic Hunedoara. Timp de 7 ani a lucrat la BCR, Sucursala Argeș. În CV-ul său mai apare că în 2016 a fost consilier local la Consiliul Local Pitești.  Mișa Ionuț  este Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor, după ce a fost director general în cadrul ANAF din 2013 până în ianuarie 2017. Este licențiat la Universitatea Ovidius Constanța.

Andrea Eva-Georgeta este Șef al Biroului Relații Internaționale din cadrul Secretariatului General al Guvernului din martie 2017. A fost consiliera pe relaţii externe a actualului premier Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Este licenţiată la Universitatea Europeană din Lugoj, Facultatea de Drept. Anton Cristian-Romulus a fost consilier în cadrul Ministerului Economiei, care era condus de Daniel Chițoiu, în perioada 2012-2013 și consilier al președintelui ANAF în perioada 2013-2016. A absolvit Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Management.  Gentea Cristian este director adjunct pe Securitate Nucleară, la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești din iunie 2012. Lucrează la această sucursală din 1987. Este membru PSD din 1996,consilier local în Piteşti, președinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti. Tătar Florin-Constantin a fost preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive timp de 4 ani. Anterior a lucrat la CNCAN, CNE și ICN Pitești.

Citește și: Ministerul Energiei, joc periculos la companiile energetice: Instalează provizoratul! Risc de blocaj în decizii, atac la investiții!

Stănescu Bogdan nu a primit votul acționarilor pentru a rămâne membru în CA la Nuclearelectrica.  El a condus Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, a fost consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu. Experiența în administrarea societăților comerciale trecută în CV este impresionantă:  membru în 4 CA-uri ale unor importante companii energetice, administrator special la alte 6 societăți. Daniela Lulache rămâne la șefia Nuclearelectrica încă 4 luni pentru a asigura o tranziție responsabilă care să nu afecteze activitatea companiei. Fostul Consiliul de Administrație  a decis prelungirea mandatului de Director General al doamnei Daniela Lulache pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 01.05.2017. Este un mandat provizoriu, având în vedere că mandatul actual al directorului general va expira la data de 30.04.2017, potrivit unei informări transmise BVB.

Vot de “abținere” de la  Ministerul Energiei pentru descărcarea de gestiune a administratorilor

Referitor la punctul 8 de pe ordinea de zi a AGOA privind descărcarea de gestiune a administratorilor, Ministerul Energiei a exprimat un vot de “abținere”, astfel încât cu privire la acest punct al ordinii de zi nu s-a luat nicio hotărâre.Votul a fost motivat de reprezentantul ministerului de opinia cu rezerve exprimată de auditorul independent Baker Tilly Klitou and Partners SRL în raportul de audit asupra situatiilor financiare individuale și consolidate aferente anului 2016. O decizie “va fi luata intr-o adunare generala ulterioara, dupa prezentarea de catre consiliul de administratie, in prima adunare generala a actionarilor, a masurilor necesare clarificarii aspectelor evidentiate de auditorul independent in raportul asupra situatiilor financiare 2016 si a modului de rezolvare”.

Cu privire la acest aspect, în documentul transmis BVB se menționează: “Atat auditorul financiar cat si conducerea SNN au aratat ca exprimarea unei opinii fara rezerve a auditorului depinde in viitor de realizarea efectiva a proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, proiect a carui realizare depinde semnificativ de decizia autoritatilor  statului si nu depinde in niciun fel de actul de administrare si/sau de conducere trecut, prezent sau viitor, aspect pe care actionarul majoritar cu siguranta il cunoaste. Astfel, bazele opiniei cu rezerve in legatura cu unitatile 3 si 4 pot disparea in legatura cu situatiile financiare ale exercitiilor financiare viitoare in masura in care proiectul unitatilor 3 si 4 este implementat cu succes (infiintarea noii companii de proiect, fuziunea Energonuclear cu noua companie de proiect si aportarea activelor detinute de SNN la noua companie de proiect), deoarece intr-o astfel de situatie activele vor primi o valoare de aport, evaluata independent si recunoscuta de actionarii companiei de proiect. Implementarea cu succes a proiectului se poate face cu sprijinul nemijlocit al statului roman.

De asemenea, in situatia in care proiectul unitatilor 3 si 4 nu este implementat cu succes si/sau este abandonat (situatie inaplicabila in prezent si indezirabila) de SNN si de statul roman ca promotori ai proiectului, atunci activele respective vor suferi o depreciere care se va reflecta adecvat in situatiile financiare, noua valoare neta a acestora nefiind in masura sa mai creeze premise pentru calificarea opiniei de audit. SNN intocmeste situatii financiare IFRS incepand cu anul 1998 (din anul 2013 situatiile financiare intocmite in conformitate cu IFRS asa cum sunt aprobate de Uniunea Europeana sunt baza a contabilitatii statutare). Aceasta baza a opiniei cu rezerve s-a mentinut in toata aceasta perioada, indiferent de conducerea care a intocmit situatii financiare sau de auditorul care si-a exprimat o opinie in legatura cu acestea”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *