Ministerul Energiei, joc periculos la companiile energetice: Instalează provizoratul! Risc de blocaj în decizii, atac la investiții!

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Ministerul Energiei, joc periculos la companiile energetice: Instalează provizoratul! Risc de blocaj în decizii, atac la investiții!
  • Sunt propuși administratori și supraveghetori susținuți politic, fără specializare în energie
  • La Nuclearelectrica, cei doi specialiști, candidați pentru CA, sunt în conflict de interese

Cele mai importante companii energetice din subordinea Ministerului Energiei intră într-o situație de provizorat. Până la finele lunii aprilie, urmează să se instaleze la conducerea Nuclearelectrica, Romgaz și Hidroelectrica o suită de administratori și supraveghetori…pentru  o perioadă de doar 4 luni. Cel puțin așa susține Ministerul Energiei, care în loc să se fi grăbit cu procedura de selecție în baza OUG 109, a preferat să facă jocurile politice și să promoveze la șefia acestor companii valoroase persoane care nu au nicio legătură cu domeniul energetic sau care sunt într-un conflict de interese.

Listele cu candidații promovați de Ministerul Energiei au stârnit valuri de nemulțumiri, critici, dezamăgire. Acestea sunt publice pe site-urile companiilor vizate, fiind incluse pe ordinea de zi a Adunărilor Generale a Acționarilor care vor avea loc în această lună. O primă și tristă constatare după ce parcurgi celebrele liste: lipsesc specialiștii în energie!  Se preferă ca societăți de talia Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz să fie lăsate pe mâna unor persoane care nu le cunosc activitatea, într-o perioadă importantă  în care se impun decizii privind  investiții majore, listare la bursă. Or, știm cu toții, provizoratul induce o situație de incertitudine care afectează activitatea companiilor, deciziile sunt întârziate sau blocate …

Și, totuși, de ce ar vrea Ministerul Energiei, în calitatea lui de acționar majoritar, să blocheze bunul mers al activității companiilor pe care le păstorește? Ce pot face șefii provizorii, indiferent de specializarea fiecăruia, timp de 4 luni? Cel mult să preia mandatele de la actualii și să se dumirească cu ce se ocupă companiile… Dar, să nu-i decredibilizăm! așa cum ne solicită reprezentanții Ministerului Energiei: “demersul de decredibilizare a persoanelor nominalizate, înainte ca acestea să îşi preia mandatul şi să îşi dovedească în indicatori de rezultat expertiza, poate induce percepţii total greşite publicului larg”. Ce mai  putem spune: rămâne de văzut ce minuni vor face, la aceste companii în următoarele 4 luni, noii administratori și supraveghetori și nu au reușit actualii… Este totuși de neînțeles de ce, de pildă,  la Hidroelectrica se preferă să se schimbe supraveghetorii provizorii de acum cu alții, tot provizorii!

Între timp, cei din Ministerul Energiei ar trebui să dea zor cu procedura de selecție, la care “se lucrează” de la începutul anului. S-ar putea însă să nu fie o urgență și să asistăm la prelungirea provizoratului, nu de alta dar să aibă timp candidații propuși să dovedească de ce sunt în stare.

Unde sunt totuși specialiștii în energie? De ce nu promovează Ministerul Energiei și persoane cu experiență în domeniul energetic pe lângă „prietenii susținuți politic”?, ne-am tot întrebat zilelele acestea. Ne-am bucurat să constatăm că în CA Nuclearelectrica doi dintre candidați au experiență în domeniul nuclear. Din păcate însă, aceștia sunt într-un conflict de interese, susțin surse autorizate. Gentea Cristian este director adjunct pe Securitate Nucleară, la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești din iunie 2012.  Tătar Florin-Constantin a fost preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive timp de 4 ani, până în 2016. Anterior a lucrat la CNCAN, CNE Cernavodă, Nuclearelectrica și ICN Pitești.

De notat că, Nuclearelectrica are relații contractuale cu ICN Pitești, iar la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive plătește o contribuție financiară.  Fostul ministru Răzvan Nicolescu a solicitat, anul trecut, ANDR să prezinte situația investiţiilor realizate din sumele plătite de către Nuclearelectrica pentru găsirea unei soluţii de depozitare pe termen lung a deşeurilor nucleare, menţionând că România nu are nici până acum o solutie identificată de stocare a deşeurilor radioactive, deşi există o agenţie creată în acest scop. De pe pozițiile avute în ultimii 5 ani, Tătar și Gentea pot influența deciziile în CA Nuclearelectrica, potrivit acelorași surse.

Despre ceilalți candidați propuși în CA Nuclearelectrica, puteți citi în articolul publicat pe InvesTenergy:  Provizorat și la SNN. Ministerul Energiei a propus membrii CA pentru 4 luni: doi secretari de stat, șefa Biroului externe din SGG, un fost consilier al lui Chițoiu. Rămân pe poziție Lulache și Sănescu

Peste câteva zile, cu aprobarea acționarilor, administratorii și supraveghetorii provizorii vor intra în pâine. Pentru binele companiilor, se mai pot face schimbări pe ultima sută de metri. Decizia este la Ministerul Energiei!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “Ministerul Energiei, joc periculos la companiile energetice: Instalează provizoratul! Risc de blocaj în decizii, atac la investiții!”

  1. Doamne fereste sa se aleagă praful de SEN,atuncivor pune si țara pe butuci.

  2. Aia doi sunt specialisti in energie doar in comparatie cu restul, care sunt zero. La asa ministru, asa consilii de administratie si de supraveghere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *