E.ON România şi Engie România propun autorităţilor stabilirea unui nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, în paralel cu implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili, scrie Agerpres. Demersul celor două companii vine în contextul în care, potrivit OUG 114/2018, de la 1 aprilie preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani.

„Întrebarea este ce se va întâmpla după ce OUG nu va mai fi aplicată. Acum preţul este 68 de lei pe MWh. Cum vom merge peste noapte de la 68 de lei la 130-140 de lei sau la cât va fi preţul de piaţă atunci? Este o problemă pentru noi. Am făcut o propunere pentru a încerca să facem o punte între preţul stabilit acum şi cel al pieţei”, a spus Eric Stab, director general al Engie România, într-o conferinţă pe teme de profil, potrivit Agerpres. „Mă refer la mecanisme din trecut, la calendare cu creşteri treptate. Am putea să facem din nou acest lucru, pentru ca atunci când schema va fi finalizată, să ajungem la preţul pieţei”, a adăugat acesta.
La rândul său, directorul de guvernanţă corporativă al E.ON România, Anca Dragu, a precizat: “Liberalizarea pieţei trebuie să vină la pachet cu protejarea vulnerabililor.Trebuie identificate sursele de finanţare, iar mecanismul să fie simplu şi funcţional”, cu precizarea că sistemul actual, în care toţi consumatorii casnici sunt protejaţi, îi favorizează pe cei bogaţi, care au case mari şi consumă mult gaz, dar plătesc acelaşi preţ ca şi cei cu venituri mici.