Echipa de la Ministerul Energiei își încheie mandatul cu o sesizare: Consiliul Concurenței să analizeze preţul uraniului livrat de Cameco. SNN a tot explicat de ce a ajuns să cumpere combustibil nuclear din Canada

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Echipa de la Ministerul Energiei își încheie mandatul cu o sesizare: Consiliul Concurenței să analizeze preţul uraniului livrat de Cameco. SNN a tot explicat de ce a ajuns să cumpere combustibil nuclear din Canada

Pe final de mandat, echipa de la Ministerul Energiei face un anunț surprinzător: a sesizat Consiliul Concurenței privind „necesitatea efectuării unei analize a condițiilor de piață pentru produsele obținute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcție a prețurilor de comercializare”, analiză care  – consideră reprezentanții ministerului – „ar putea să prevină o practică anticoncurențială, respectiv abuzul de poziție dominantă din partea unui furnizor calificat al Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN), respectiv Cameco Corporation”.

consiliulconcur

Decizia Ministerului Energiei vine în condițiile în care de un an de zile Nuclearelectrica achiziționează uraniu de la compania canadiană Cameco, urmare a unor licitații, la un preţ mai mic decât cel solicitat de Compania Națională a Uraniului, potrivit declarațiilor/explicațiilor oferite de reprezentanții  Nuclearelectrica în repetate rânduri. În decembrie 2015, contractul derulat cu Compania Națională a Uraniului a fost reziliat de drept, deoarece preţul cerut de societate a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei se menționează că “există indicii potrivit cărora condițiile de piață pentru furnizarea combustibilului nuclear necesar SNN sunt potențial grevate de prețuri conjuncturale și că nu sunt create premisele pentru asigurarea unei surse constante, la un preț predictibil pe termen lung pentru acest produs”.

Reprezentanții Ministerului Energiei își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că existența unor potențiale practici concurențiale neloiale ar putea conduce în timp, pe de-o parte, la riscul de incapacitate de funcționare a producătorului român de profil, Compania Națională a Uraniului (CNU), și, pe de altă parte, la riscul vizând siguranța pe termen lung în furnizarea combustibilului nuclear pentru CNE Cernavodă. Potrivit acestora,  “acest fapt ar amenința funcționarea ciclului nuclear integrat al țării noastre, un avantaj cert al României în spațiul European. În același timp, ar putea fi afectată și competitivitatea pieței naționale de electricitate, pe termen lung, în contextul impactului asupra CNE Cernavodă”.

Nuclearelectrica: Preţul cerut de Cameco este semnificativ mai mic decât cel ofertat de CNU. Se pregătește o nouă licitaţie pentru achiziţia de uraniu pentru 2017 la care sunt invitate atât CNU, cât și Cameco

Nuclearelectrica a anunțat că va organiza o nouă procedură pentru achiziţia de uraniu necesar pentru anul 2017, la care pot participa atât Compania Naţională a Uraniului (CNU), cât şi compania canadiană Cameco. În prezent, compania achiziţionează pulbere de uraniu de la Cameco, la un preţ mai mic decât cel solicitat de CNU. „Singura aşteptare pe care o avem de la CNU este să îşi onoreze contractele, iar preţul să fie cel de pe piaţă, nu putem accepta preţuri mai mari. Preţul cerut de Cameco este semnificativ mai mic decât cel ofertat de CNU. Cameco şi CNU sunt furnizorii calificaţi de unde putem cumpăra materia primă, care este un produs pe care nu îl putem cumpăra de la oricine de pe piaţă”, a afirmat recent Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

Compania canadiană Cameco a câștigat, în două rânduri, în fața  CNU, combustibilul canadian fiind mai ieftin ca cel românesc. În cadrul procedurii de achiziție, la care a participat și CNU, Cameco a avut prețul cel mai mic, respectiv 429,47 lei/kg (preţul reprezintă echivalentul în lei al preţului în dolari americani), au anunțat reprezentanții  Nuclearelectrica.

Citește și: CNU a pierdut, din nou, în fața Cameco. Uraniul canadian, mai ieftin. Nuclearelectrica nu lasă CNU și returnează garanția de bună execuție de 8,9 mil. lei

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte pe câte şase luni cu firma canadiană, tocmai  pentru a da posibilitatea Companiei Naţionale a Uraniului să participe la licitaţie, susțin oficialii companiei.

Citește și: Nuclearelectrica, demers pentru menținerea strategică a unor relații de afaceri cu CNU

Ministerul Energiei: Pentru asigurarea funcționării CNU pe termen lung, este imperios necesară asigurarea tuturor condițiilor de concurență loială în piața de profil

Pentru asigurarea funcționării CNU pe termen lung, este imperios necesară asigurarea tuturor condițiilor de concurență loială în piața de profil, care să confere participanților, inclusiv CNU, posibilitatea de a-și valorifica de o manieră corectă avantajele competitive în relația cu beneficiarul final, susțin reprezentanții Ministerului Energiei, care militează pentru păstrarea pe piață a produselor din uraniu ale capacităților naționale de producție în domeniu, în condiții de eficiență economică și concurență comercială corectă, cu scopul de a oferi securitate și stabilitate în aprovizionarea SNN cu materia primă necesară pentru fabricarea combustibilului nuclear și pentru a menține, în acest fel, ciclul nuclear integrat deschis al României.

Totodată, Ministerul Energiei dorește evitarea unei situații de poziție dominantă din partea unor terți actori din piață, care s-ar putea manifesta prin practicarea unor prețuri de ruinare cu consecințe deosebit de grave pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear, se subliniază în comunicat.

Guvernul României, prin Ministerul Energiei, a depus eforturi deosebite, în cursul anului 2016, pentru sprijinirea CNU, acordând inclusiv un ajutor de salvare în valoare de 62 de milioane de lei, aprobat prin OUG 65/2016, în urma obținerii Deciziei Comisiei Europene nr. 6250/30.09.2016.

În baza analizelor efectuate în contextul elaborării noii Strategii Energetice a României pentru perioada 2016-2030, cu tendințe pentru 2050, rolul componentei nucleare în asigurarea necesarului de energie al țării este deosebit de important în special după anul 2025, ceea ce impune inclusiv salvgardarea condițiilor unei piețe funcționale a materiilor prime de interes strategic, se precizează în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *